Viihde

Barbie sai nimensä keksijän tyttäreltä Barbara Handlerilta – nukesta tuli hänelle kirous

Älä kutsu Barbara Handleria oikeaksi Barbieksi. Tällainen on tositarina Barbie-nuken taustalla.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
iStock, MVPhotos

Barbie on nimetty Barbara Handlerin mukaan.

Älä kutsu Barbara Handleria oikeaksi Barbieksi. Tällainen on tositarina Barbie-nuken taustalla.

Viime kuukaudet ovat olleet yhtä Barbie-huumaa ohjaaja Greta Gerwigin hittielokuvan myötä. Rooleissa nähdään Barbieta esittävä Margot Robbie sekä Keniä näyttelevä Ryan Gosling.

Millainen on tositarina oikean Barbie-nuken takana? 4 faktaa paljastaa yllättäviä käänteitä maailman tunnetuimman lelun synnystä ja sen luoneesta perheestä.

Lue myös: Netflixin karmiva hittisarja The Watcher perustuu tositapahtumiin 

1. Barbie-nukke on nimetty Ruth Handlerin tyttären mukaan

Barbien keksijä on yhdysvaltalaisnainen Ruth Handler, joka yhdessä aviomiehensä Elliot Handlerin kanssa oli perustamassa Mattel-leluyritystä vuonna 1945. Mattelin ensimmäinen Barbie-nukke tuli markkinoille vuonna 1959.

Barbie on saanut inspiraationsa oikeasta henkilöstä. Kerrotaan, että Ruth sai idean nukkeen, kun huomasi Barbara-tyttärensä leikkivän mieluummin aikuisilta näyttävillä paperinukeillaan kuin lapsia esittävillä nukeillaan, jotka olivat aikansa normi. Lelu nimettiinkin Barbaran lempinimen mukaan.

Kun ensimmäinen Barbie julkaistiin vuosien kehittelyn jälkeen, Barbara oli itse jo 18-vuotias ja liian vanha leikkiäkseen nukella.

Barbaraa ei ole nähty julkisuudessa kovin usein. Hän on antanut lehdistölle vain harvoja haastatteluja. Barbara Handler on tänä päivänä 82-vuotias.

Barbara Handler kuvattuna vuonna 2002.

2. Ken-nukke sai nimensä puolestaan perheen pojalta

Pari vuotta myöhemmin, vuonna 1961, leluyritys Mattel toi markkinoille Ken-nuken. Ken sai nimensä Barbaran pikkuveljen Kenneth Handlerin mukaan.

Kenneth loi uraa käsikirjoittajana, ohjaajana, säveltäjänä sekä kiinteistövälittäjänä. Hän menehtyi vuonna 1994 aivosyöpään 50 vuoden ikäisenä.

Barbara kertoi taannoin The New York Timesin haastattelussa kuvaavasti, ettei ollut koskaan tavannut ketään muuta ihmistä, jonka mukaan olisi nimetty hittilelu – ”paitsi veljeni”.

3. Handlerin sisarukset eivät innostuneet Barbie- ja Ken-nukeista

Julkisuudessa Barbaraa sekä Kenia on kutsuttu ”oikeiksi Barbieksi ja Keniksi”, mutta sisarukset suhtautuivat titteleihin pikemminkin taakkana.

Barbara on kertonut medialle muun muassa ”olevansa väsynyt olemaan Barbie” ja, ettei ole laisinkaan samanlainen nuken kanssa.  Kertomansa mukaan Barbara saattoi marssia mielenosoituksellisesti pois paikalta, jos joku huomautti hänen olevan ”oikea Barbie”. Myös Ruth-äiti oli tietoinen tyttärensä mielipiteistä.

Eikä Barbara ollutkaan Barbie. Vain nimi periytyi, mutta nuken ulkonäköä kehitellessä tytär ei koskaan ollut nuken mallina eikä esikuvana.

Siskonsa tavoin myös Kenneth Handler kritisoi Barbie-leluja julkisuudessa. Kennethin mukaan hän ei koskaan samaistunut Ken-nukkeen, sillä kun Ken ”kävi rannalla ja surfasi”, Kenneth itse viihtyi enemmän taiteen kuten pianonsoiton ja elokuvien parissa.

Kritiikistä huolimatta sisarukset ovat todenneet, että heidän äitinsä luomat Barbie-nuket mahdollistivat perheelle taloudellisesti mukavan elämän. Vaikka Barbie-nukella on ollut liuta ammatteja kampaajasta sotilaaseen, tosielämän Barbara on kokeillut työelämää vain kymmenisen vuotta patja- ja lakanakaupan omistajana.

Urheilullisuus tosin yhdistää Barbieta ja Barbaraa, joka on tunnettu intohimoisena golfin ja tenniksen ystävänä.

3. Barbien ulkonäköä on kritisoitu alusta asti

Barbieta on vuosien saatossa kritisoitu muassa nuken ulkonäöstä, jonka on sanottu olevan epärealistinen ja edustavan vahingollisia kauneusihanteita. 

Keskustelua Barbien ulkonäöstä on käyty kautta nuken historian. Ruth Handlerin mukaan lelukauppojen omistajat, joista suurin osa oli miehiä, ajattelivat aluksi, ettei nukke naisellisilla muodoilla menisi kaupaksi. Lelua ei nähty myöskään soveliaana lapsille.

Saapuessaan kauppoihin nukke osoittautui kuitenkin myyntimenestykseksi.

Ken-nuken ulkonäkö puolestaan puhutti jo lelun suunnitteluvaiheessa. Ruth itse olisi halunnut nukelle miehisen varustuksen, mutta suunnittelijat eivät pitäneet ajatuksesta – nukesta haluttiin tehdä lapsille sovelias. BBC:lle antamansa haastattelun mukaan Ruth sai neuvoteltua Kenin haaroihin leikkijöille tutun ja Barbiesta eroavan kohouman.

5. Ruth Handler rikkoi aikanaan lasikattoja

Kun ensimmäinen Barbie-nukke julkaistiin, nainen yrityksen johtoasemassa oli vielä harvinaisuus. Ruth olikin aikansa tienraivaaja.

”Koin syyllisyyttä siitä, että jouduin olemaan lapsistani erossa, koska tuolloin naiset eivät luoneet uraa. Jopa muut naiset eivät tienneet miten käyttäytyä seurassani”, Ruth kertoi mediassa.

Vuonna 1970 Ruthilla todettiin rintasyöpä ja hänen vasen rintansa jouduttiin poistamaan. Viisi vuotta myöhemmin Ruth ja aviomies Elliot joutuivat eroamaan Mattel-yhtiöstä rahoitusasiakirjoihin liittyvien väärennyssyytösten takia.

Barbien luoja Ruth Handler menehtyi 85 vuoden iässä vuonna 2002.

Lähteet: BBC, Los Angeles Times, The New York Times

Jutun alkua on muokattu 17.10.2023. Alkuperäisen jutun aikamuotoilua on päivitetty.

X