Viihde

Tämä on ylivoimaisesti rakastetuin mainosbiisi kautta aikojen – muistatko vielä 80-luvun tv-klassikon?

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
iStock

Annan lukijat kertoivat lempimainoslaulunsa. Kuvituskuva.

Hyvä mainosbiisi muistetaan vielä vuosikymmenien jälkeen. Sen huomasimme, kun kysyimme Annan Facebook-sivulla lukijoiltamme, mikä on heidän mielestään kaikkein paras mainoslaulu kautta aikojen.  

Kommentteja tuli 163 kappaletta. Niistä selviää, millaiset mainokset ovat jääneet lukijoidemme sydämiin. Joukossa oli etenkin muutama mainos, joita lukijamme muistelevat edelleen lämmöllä.

”Aina kun mä maitoo juon, mä muistan sut ja hetken tuon…”

Ylivoimaisesti suosituin mainoslaulu lukijoidemme keskuudessa on Valion vuonna 1982 julkaistu Panit maitoa tulemaan. Mainos mainittiin noin 30 kertaa. Kappaleen menevä tahti ja mainoksen maalaisromanttinen miljöö ovat tehneet moniin lukijoihimme lähtemättömän vaikutuksen.

”Aina kun mä maito juon mä muistan sut…. Pane maitoa tulemaan! Tämä on super super mainos”, eräs kommentoi.

”Mä kirjeitä en osaa kirjoittaa, laitan maitoa tulemaan. Ehdottomasti mieleenpainuvin”, kirjoittaa toinen.

Mainoskappaleen lauloi Ernos-yhtyeestä tunnettu Leena Nilsson. Kappaleen sanat ovat puolestaan ohjaaja Paul Brückin käsialaa.

Mainoksen päärooleissa nähtiin Susanna Carlson ja Leo Lifländer. Mainos palkittiin vuoden 1982 parhaana mainoksena sekä parhaana ei-englanninkielisenä mainoksena Hollywoodissa.

Susanna Carlson on kertonut julkisuudessa, että hän oli 16-vuotias, kun päätyi mainokseen sattumalta, eikä hänellä ollut aikaisempaa näyttelijäkokemusta. Nykyään Carlson asuu Yhdysvalloissa ja työskentelee seksuaaliterapeuttina.

Mainoksen ikonisuudesta kertoo myös modernimpi uusintaversio, johon pestattiin laulajiksi ja näyttelijöiksi suosionsa huipulla ollut Nylon Beat -yhtye.

Myös vuoden 1993 Valion piimämainos Tahdon tosimiehen on jäänyt monen mieleen. Facebook-kommenteissa lukijamme muistelivat laulun sanoja:

”En mä huoli nillikoille nallikoille, sulle poikaruitukalle. Annoit joka helman huiputella, joka kurvan kuikutella. – Likka kulta vielä, ethän halaamasta mua kiellä? – Tahdon tosimiehen varrelleni, miehen riskin rinnalleni, rakastajan vatsalleni, piimä!”

Myös nämä mainosbiisit ovat tykättyjä

Kyselyssä muisteltiin myös muita suomalaisen tv-historian mainosklassikoita. Yhdeksi suosikiksi nimettiin vuoden 1990 Fazerin suklaamainos, jonka tunnuskappaleena soi Ressu Redfordin Kuka on se oikea.

Mainos toimi itse asiassa ponnahduslautana Ressun soolouralle. Ennen kuin säveltäjä Juha Tapaninen pyysi laulajaa esiintymään Fazerin mainokseen, Ressu tunnettiin Bogart Co. -yhtyeen keulahahmona. Yhtye oli kuitenkin hajonnut vuonna 1989.

Annan haastattelussa vuonna 2021 Ressu kertoi, millainen käännekohta mainos oli hänen uralleen.

Tajusimme heti, että tästä on tehtävä kokonainen biisi. Siitä tulikin valtava hitti, ja urani sai aivan uuden suunnan. Sen jälkeen en ole ikääni murehtinut.

1990-luvun alusta löytyy toinenkin mieleenpainuva mainos. Useampi lukijamme mainitsi tv:ssä tuolloin pyörineen Telen mainoksen, jossa kuultiin Anna Hanskin Jos et sä soita.

Ääniä keräsivät myös sellaiset kappaleet kuin Matti Eskon Rekkamies, joka soi vuoden 1986 Elovenan puuromainoksessa, sekä Biolanin kanankakkarallatus.

Biolanin lannoitteita mainostava laulu on korvamato, joka on jäänyt Annan lukijoidenkin mieleen:

Yks kakkaa, kaks kakkaa muuta sit ei tarvitakkaan! Tuota hoilattiin ala-asteella pitkin koulun käytäviä, opet ei tykänneet.”

Yks kakkaa kaks kakkaa, muuta ei sit tarvitakkaan. Tuli mieleen kun lannoitin viherkasvejani aamulla.

Jutun lähteinä on käytetty Iltalehden, MTV Uutisten ja Mun Oulun artikkeleita Valio-mainoksesta.

X