Viihde

Tässä ovat UMK 2024 -kilpailijat – mukana Käärijän lämmittelijä ja comeback-yllättäjä!

Menestyksekkään viisuvuoden jäljiltä UMK 2024 käy kuumempana kuin koskaan. Euroviisujen edustuspaikasta kisaa jälleen seitsemän finalistia.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Yle / Nelli Kenttä

Heidän joukostaan valitaan Suomen edustaja vuoden 2024 Euroviisuihin.

Menestyksekkään viisuvuoden jäljiltä UMK 2024 käy kuumempana kuin koskaan. Euroviisujen edustuspaikasta kisaa jälleen seitsemän finalistia.

Vuoden 2024 UMK-kilpailijat ovat selvillä! UMK-finalistit ovat tänä vuonna Cyan Kicks, Sexmane, Sara Siipola, Jesse Markin, Windows95man, Sini Sabotage ja Mikael Gabriel x Nublu. UMK-kappaleet julkistetaan yksi kerrallaan 11. tammikuuta alkaen.

Kilpailukappaleet ovat kuunneltavissa artistien omina biisipäivinä keskiyöstä lähtien Yle Areenassa ja YouTubessa sekä musiikin suoratoistopalveluissa.

Suomen viisuedustaja valitaan UMK-show’ssa Tampereen Nokia Arenalla 10. helmikuuta. Voittaja edustaa Suomea Euroviisuissa, jotka järjestetään tänä vuonna Ruotsissa, Malmössä.

Näin Yle esittelee UMK 2024 -kilpailijat.

Cyan Kicks – Dancing With Demons

Cyan Kicks -bändi on kisannut UMK:ssa ennenkin.

Vuonna 2022 Cyan Kicks osallistui UMK:hon kilpailukappaleella Hurricane ja sijoittui finaalissa toiseksi. Menestystä seurasivat lukuisat keikat Euroopassa.

Bändi koostuu solisti Susanna Alexandrasta, kitaristi Niila Perkkiöstä, basisti Leevi Erkkilästä sekä rumpali Pietari Reijosesta. Cyan Kicksin ”sähköiseksi” kuvailtu soundi on hyvin tunnistettava.

”Voisi sanoa, että musiikissamme on metallinen sydän, joka on puettu popin vaatteisiin”, Niila kuvailee.

Kilpailukappale Dancing With Demons käsittelee omien sisäisten varjojen valjastamista voimavaraksi.

UMK24-tuomaristo: “Räjähtävän energinen. Laulaja Susannan soundi ja tulkinta on täynnä tunnetta niin herkissä suvannoissa kuin kertsin vahvimmissa kohdissa.”

Cyan Kicksin Dancing with Demons julkaistaan torstaina 11.1. klo 00.00.

UMK 2024: Sexmane – Mania

UMK 2024
Sexmane on lapsuudenperheensä toinen UMK:ssa euroviisupaikkaa tavoitteleva.

Sexmane eli Max Sene on tällä hetkellä yksi Suomen kuunnelluimmista artisteista. Vuoden 2019 debyyttialbumi Sextape vietti yli 100 viikkoa Suomen virallisella albumilistalla. Toinen albumi Väärinymmärretty toi artistille neljä Emma-ehdokkuuta. Viimevuotinen Sextape II sinetöi menestyksen.

Max Sene kasvoi lestadiolaisyhteisössä, jossa oli tavallista laulaa virsiä ja yhteisön omia Siionin lauluja. Kaupallinen musiikki oli yhteisön parissa kiellettyä, mutta houkutus oli suuri.

UMK 2024 -biisi Mania muodostui hitaasti erilaisista palasista. ”Kertosäkeen sanat kiteyttävät ajatukseni: on ihan hyväksyttävää olla vähän ’hullu’. Tiedän, että monet nuoret kamppailevat mielenterveyden haasteiden kanssa. Haluan tuoda heille voimaa ja rohkeutta jaksaa”, artisti kertoo.

Isoveli Isaac Sene kilpaili UMK:ssa vuonna 2022 hitiksi nousseella kappaleella Kuuma Jäbä.

UMK24-tuomaristo: “Max Senen musiikin vahvuuksia on aina ollut aitous ja rehellisyys. Tämä kuuluu myös tässä intensiivisessä biisissä, joka on kuin luotu isoille areenoille.”

Sexmanen Mania julkaistaan perjantaina 12.1. klo 00.00.

UMK 2024: Sara Siipola – Paskana

UMK 2024 tuo mukanaan Sara Siipolan tunnetusti upean äänen.

Sara Siipolan tumma ja sielukas ääni on hurmannut suomalaisia kappaleilla, kuten Rohkee sydän, Susta tulee tähti ja viimeisimpänä Uusi musta.

Tähdet, tähdet -ohjelmastakin tuttu Siipola kasvoi Pohjanmaan Laihialla, jossa itsensä löytäminen ei ollut helppoa. Koulumaailmassa unelmistaan haaveilevat laitettiin nopeasti ruotuun.

”Tykkään tehdä isoista aiheista biisejä. Toivon, että jengi voisi kuunnella mun biisejä silloin kun he haluavat itsevarmuutta ja samaistumispintaa”, Siipola kuvailee.

UMK-biisi Paskana kumpuaa tuttavan isän poismenosta. Siipola seurasi illanvieton aikana, kuinka hänen läheisensä yritti olla menetyksen jälkeen mukana yhteisessä hetkessä. Paskana antaa kuulijalleen luvan olla rikki: miksi muut käyvät kaupassa ja jatkavat elämäänsä samalla, kun minun maailmani on täysin pysähtynyt?

UMK24-tuomaristo: “Sara Siipola on yksi Suomen upeaäänisimpiä nousevia laulajia. Paskana on koskettava ja dramaattinen biisi, jossa on samaan aikaan herkkää haavoittuvuutta ja kohottavaa voimaa.”

Sara Siipolan Paskana julkaistaan maanantaina 15.1. klo 00.00.

UMK 2024: Jesse Markin – Glow

Jesse Markinilla on pehmeä ääni ja kansainvälinen soundi.

Vuonna 2019 julkaistu debyyttialbumi Folk teki Jesse Markinista yhdessä yössä erään Suomen kiinnostavimmista uusista artisteista. Albumi voitti Kriitikoiden valinta Emma-palkinnon ja Markin itse Vuoden Tulokas -Emman. Suosio konkretisoitui loppuunmyydyillä keikoilla, Tavastiasta Flow-lavalle.

Kaiken muun ohessa Markin on tehnyt musiikkia myös Muumilaakso-sarjan toiselle kaudelle.

Kilpailukappale Glow on hyvä esimerkki Markinin tavasta yhdistellä itselleen sillä hetkellä tärkeitä genrejä ja tyylejä yhteen kappaleeseen.

”Musiikillisesti kappaleeseen mahtuu afro-vivahteita, kosmisia äänimaisemia sekä paljon muuta”, Markin kuvailee.

UMK24-tuomaristo: “Biisi on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka rakentavat optimistisen kertosäkeen ja dance-pianojen ympärille tyylikkään ja omaäänisen kokonaisuuden.”

Jesse Markinin Glow julkaistaan tiistaina 16.1. klo 00.00.

Windows95man – No Rules

UMK 2024
Onko tässä UMK:n yllättävin kaksikko?

Windows95man on 90-luvun ruumiillistuma, joka vapauttaa ujon perheenisän espooolaisarjesta. Kaikki sai alkunsa, kun Teemu Keisterin YouTubeen lataamat kotivideot alkoivat kiertää, ja eräs päätyi jopa NHL-pelin aikana näytettyyn mainokseen.

Vuoden 2013 DJ-keikka Flow-festivaaleilla sinetöi Windows95manin hahmon. Keikka-asu syntyi shortseista ja Windows95-paidasta. Sen jälkeen Windows95Man on esiintynyt muun muassa Helsingin kaupungin uudenvuoden juhlassa 2022 ja Käärijän jäähallikeikan lämmittelijänä. DJ-keikkojen lisäksi Keisteri on kuvataitelija, jonka tunnetaan kulttuuri-ilmiöitä käsittelevästä Ukkeli-taidehahmostaan.

UMK:ssa Windows95man julkaisee ensimmäisen oman singlensä No Rules, jonka laulaa Henri Piispanen. Keisterin mukaan Piispanen oli ainoa, jonka ääni kurotti tarpeeksi korkealle ja pystyi laulamaan hänen kappaleensa.

”Nyt pääsen myös itse tuomaan musiikkini suuremman yleisön tietoon”, Keisteri kertoo.

UMK24-tuomaristo: “Nostalgiset eurodance-vaikutteet ja nopeat tempot ovat nyt maailmalla nousussa ja No Rules tarjoilee molempia mahtavassa paketissa.”

Windows95manin No Rules julkaistaan keskiviikkona 17.1. klo 00.00

Sini Sabotage – Kuori mua

Kesällä 2023 Sini Sabotage villitsi stadionillisen ihmisiä esittämällä Levikset repee -megahittinsä kesken JVG:n suurkeikan.

Lapsesta asti laulua ja soittoa harrastanut Sini Sabotage nousi tunnetuksi vuonna 2013 Levikset repee – hitin myötä. Kappale nousi Suomen virallisen single- ja latauslistan ykköseksi ja myi sinä vuonna kultaa. Sini Sabotage ravasi muille rap-naisille tilaa jätti pysyvästi jälkensä populaarikulttuuriin.

Värikäs kilpailukappale Kuori mua syntyi “muutaman fireball-shotin” ja yhteisen ideoinnin myötä. Biisin tekemiseen osallistunut Vilma Virintie kuvaili, kuinka Sini Sabotagessa on sipulin tavoin monta kerrosta.

”Emme koskaan ole pelkästään sitä, miltä ulkokuoremme saattaa tietyllä hetkellä näyttää. Meissä on monia puolia ja meillä on paljon enemmän tarjottavaa kuin yksi kuva, biisi tai yksittäinen hetki”, Virintie kertoo.

UMK 2024 -tuomaristo: “Kuori mua on häpeilemätön tanssibängeri. Biisissä yhdistyy Sinin kaunis lauluääni, tekninen räppääminen, oivaltavat lyriikat ja pianonsoitto. Hieno comeback hienolta artistilta.”

Sini Sabotagen Kuori mua julkaistaan torstaina 18.1. klo 00.00.

Mikael Gabriel x Nublu – Vox populi

UMK 2024
Menestyksekkäät räppärit yhdistivät voimansa.

Mikael Gabriel ja virolainen Nublu lukeutuvat omien maidensa menestyneimpien rap-artistien joukkoon.

Viron suurimmaksi rap-ilmiöksi Nublu nousi, kun hänet palkittiin Viron vuoden artistina vuonna 2020. Mikael Gabrielin ja Nublun yhteiskappale Universum julkaistiin samana vuonna, ja se nousi nopeasti molempien maiden kuunnelluimmaksi kappaleeksi Spotifyssa. Toisensa räppärit löysivät somen kautta.

UMK 2024 esittelee yhteistyökappaleen Vox populi. Kappale on artistien mukaan erityisen ajankohtainen nykymaailmassa, joka on täynnä populismia ja omaa totuuttaan paasaavia ihmisiä.

”Biisi käsittelee poliittisia ja kulttuurisia jakolinjoja sanoen, että meillä kaikilla on oikeus mielipiteeseemme, mutta se ei tee niistä välttämättä todenmukaisia”, Mikael Gabriel kertoo.

UMK24-tuomaristo: ”Aiemmat kollaboraatiot ovat olleet rap-vetoisia, mutta tällä kertaa biisi on yhdistelmä dance-soundeja, punkahtavaa rockia ja ajan hengessä kiinni olevaa hyperpoppia. Kertosäe iskee ensimmäisellä kuuntelulla.”

Mikael Gabriel x Nublun Vox populi julkaistaan perjantaina 19.1. klo 00.00.

X