Viihde

Tässä ovat UMK-kilpailijat 2023 – mukana takuulla tuttu kasvo ja suomalaisille tuntemattomampi kansainvälisesti menestynyt artisti

Euroviisujen edustuspaikasta kisaa tänä vuonna seitsemän UMK-finalistia. Heidän joukostaan valikoituu Suomen edustaja Britannian Liverpoolissa järjestettäviin vuoden 2023 Euroviisuihin.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Yle / Nelli Kenttä

Heidän joukostaan valitaan Suomen edustaja vuoden 2023 Euroviisuihin.

Euroviisujen edustuspaikasta kisaa tänä vuonna seitsemän UMK-finalistia. Heidän joukostaan valikoituu Suomen edustaja Britannian Liverpoolissa järjestettäviin vuoden 2023 Euroviisuihin.

UMK-kilpailijat 2023 on julkistettu! UMK-finalistit ovat Keira, Benjamin, Robin Packalen, Lxandra, Käärijä, KUUMAA ja Portion Boys.

UMK-kappaleet julkistetaan yksi kerrallaan 12. tammikuuta alkaen. Viisuehdokkaat ovat kuunneltavissa julkaisupäivinä keskiyöstä alkaen Yle Areenassa ja YouTubessa sekä Spotifyssa ja muissa musiikin suoratoistopalveluissa.

Suomen euroviisuedustaja valitaan 25. helmikuuta, ja Euroviisut järjestetään viime vuonna voiton vieneen Ukrainan puolesta Englannin Liverpoolissa toukokuussa.

Näin Yle esittelee UMK-kilpailijat 2023.

Keira – No Business On The Dancefloor

UMK-kilpailijat 2023: Keira
Keira Lundström on tuttu The Voice of Finland -ohjelmasta.

UMK:n nuorin osallistuja, pian 18 vuotta täyttävä Keira Lundström, ihastutti suomalaiset The Voice of Finlandissa vahvalla äänellään. Nyt hän julkaisee UMK:ssa uransa ensimmäisen singlen.

Uuden Musiikin Kilpailussa mukana olevaa No Business On The Dancefloor -biisiä ovat olleet työstämässä kotimaisen musiikkialan isot nimet Teemu Brunila ja Axel Ehnström sekä saksalaistuottaja Jason Ok.

Keira on jo lapsesta asti unelmoinut urasta musiikin parissa. Musiikki on ollut perheen yhteinen juttu ja Keiran harrastus muskarista asti. Vuonna 2021 Keira osallistui The Voice of Finlandiin ja yllättyi kun pääsi jatkoon uudestaan ja uudestaan – aina finaaliin asti. Kilpailu vahvisti Keiran artistihaaveita entisestään.

“Kun pääsin laulamaan tuhansien ihmisten eteen, tuli euforinen fiilis”, Keira kertoo.

Keiran artistiesikuvia ovat k-pop-ryhmät, kuten BTS ja Stray Kids, sekä sellaiset laulajadiivat kuten Ariana Grande, Doja Cat ja Dua Lipa. Esikuviensa tavoin Keira haluaa tuoda tanssin vahvana osana mukaan tekemiseensä.

UMK:ssa tehdään kokonaisvaltaista show’ta, jossa Keira pääsee toteuttamaan itseään ja myös tanssimaan. Hän on siitä innoissaan, koska Voicessa koreografioihin ei ollut aikaa.

UMK-tuomaristo: ”Voice of Finlandissa hurmannut ja vakuuttanut Keira vastaa UMK-historian kenties kovimmasta tanssibiisistä. Biisin elementtejä ovat todella groove bassolinja, tarttuva kertsi, härö huiludroppi ja Keiran mieletön laulusoundi, joista voisi syntyä vaikkapa eurooppalainen radiohitti. ”

Keiran No Business On The Dancefloor julkaistaan torstaina 12.1. klo 00.00.

UMK-kilpailijat 2023: Benjamin – Hoida mut

Benjamin
Benjamin on noussut julkisuuteen somen kautta.

Karismaattinen ja rohkea Benjamin on “syntynyt Euroviisuihin”. Sosiaalisen median kautta julkisuuteen vuonna 2012 nousseella artistilla on poikkeuksellinen uratarina.

Benjaminin kansainvälinen musiikkiura sai alkunsa vuonna 2014, kun englanninkielinen debyyttisingle Underdogs nousi muun muassa Espanjan single- ja radiolistojen kärkeen. Samalla ovet avautuivat Euroopan suurimmille areenoille.

Vuonna 2018 Benjamin vaihtoi laulukielensä suomeksi ja debyyttisingle Naarmuja nousi suoraan kotimaan singlelistan ykköseksi. Debyyttialbumi, Benjaminin nuoruuden Instagram-julkisuutta käsitellyt, Someveteraani julkaistiin vuonna 2020.

Benjamin kertoo etsineensä itseään artistina kauan, ja lopulta paras versio olikin olla aito oma itsensä. Kaikki kiteytyi GAY-biisiin, Maija Vilkkumaan Ei-klassikkoon pohjautuvaan kappaleeseen, josta tuli kesän 2022 Pride-bailuanthem.

Viime syksynä Benjamin osoitti kunnianhimoisuutensa ja luovuutensa voittamalla Tanssii Tähtien Kanssa -kilpailun.

Hoida mut on viisukulttuuriin kasvaneelle Benjaminille tärkeä biisi, sillä se koskee elämässä tärkeää hetkeä ja myös muovaa totuttuja sukupuolirooleja. Miehen ei tarvitse olla alfa, vaan vahvakin mies voi laulaa toiselle antautumisesta.

“Tätä juuri halusin tehdä, kun jonain päivänä tulen UMK:hon”, hän kertoo.

UMK-tuomaristo: ”Biisissä on kuuma ja seksikäs fiilis alusta loppuun, ja innolla odotamme, miten karismaattinen ja hienosti liikkuva Benjamin herättää biisin eloon musiikkivideolla ja lavashow’lla.”

Benjaminin Hoida mut julkaistaan perjantaina 13.1. klo 00.00.

Lue myös: Benjamin Peltonen kantaa aina mukanaan lapsuuden yhteiskuvaa: ”Koulukiusaamishistorian takia emme siedä vääryyttä”

UMK-kilpailijat 2023: Robin Packalen – Girls Like You

Robin
Nämä kasvot jokainen suomalainen tunnistaa: Robin Packalen on suomen menestyneimpiä poppareita.

Suomen menestyneimpiin poppareihin lukeutuvaa, rakastettua Robin Packalenia on toivottu UMK-osallistujaksi pitkään, ja nyt on vihdoin sen aika. Lapsitähtenä aloittanut Robin on valmis valloittamaan Euroopan energiallaan ja aitoudellaan.

Robin Packalenin ensimmäinen single julkaistiin vuonna 2012, kun Robin oli vasta 13-vuotias. Se räjäytti potin samantien: Robinista tuli superfanitettu. Packalenin mukaan hyvä puoli nuorena esiin ponnahtamisessa on se, ettei osaa pelätä mitään ja jaksaa tehdä. Toisaalta nuorena aloittanut joutuu aikuistumaan nopeasti.

Viime vuodet Packalen on julkaissut musiikkia englanniksi. Musiikinteossa hän luottaa omaan intuitioonsa: ei tarvitse laittaa biisejä tiettyihin lokeroihin tai pitäytyä yhdessä ja samassa tyylissä. Musiikin ulkopuolella ulospäinsuuntautunut Packalen harrastaa hurjia lajeja ja haluaa olla tiiviisti ihmisten kanssa.

Nyt oli oikea aika osallistua UMK:hon. Robinia on moni toivonut kilpailuun mukaan ja se on ollut myös artistin mielessä jo vuosia, mutta hän kokee, että on vasta nyt valmis siihen.

“Sen lisäksi tuli tehtyä niin hyvä biisi, että koko maailman tulisi kuulla se”, Robin sanoo.

UMK-tuomaristo: ”Hienoa nähdä yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä poptähdistä mukana UMK:ssa! Girls Like You on täsmäisku siitä musiikista, mitä Robin Packalen haluaa tehdä: englanninkielistä, groovea, tarttuvaa ja feel good -poppia, ja sehän sopii UMK:hon loistavasti.”

Robin Packalenin Girls Like You julkaistaan maanantaina 16.1. klo 00.00.

Lue myös: Robin Packalen tajusi valitettavan myöhään, että hänenlaisensa kannattaa pitää päiväkirjaa: ”Välillä tekstiä tulee sivukaupalla”

UMK-kilpailijat 2023: Lxandra – Something To Lose

UMK-kilpailijat 2023: Lxandra
Lxandra on kansainvälisesti menestynyt artisti.

Upeaääninen Lxandra eli Alexandra Lehti on maaginen tulkitsija ja kansainvälisesti menestynyt artisti. Hän vastaanotti vuonna 2019 arvostetun Music Moves Europe Talent Award -palkinnon. Vuonna 2021 debyyttialbuminsa Careful What I Dream Of julkaissut Lxandra haluaa tavoitella musiikillaan ajattomuutta.

Lxandran luovuus ja palo tarinankerrontaan syttyi lapsuudenkodissa Suomenlinnassa. 19-vuotiaana Lxandra muutti Berliiniin työskentelemään musiikkialan huipputekijöiden kanssa ja on ihastuttanut artistina maailmanlaajuisesti jo ensisinkuista asti.

Vahvaa tarinankerrontaa ja herkkyyttä täynnä olevaa Lxandran musiikkia on myös kuultu monissa amerikkalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa.

Idea Something to Lose -balladin lähettämisestä UMK:hon syntyi Los Angelesista paluun jälkeisessä jetlagissa huhtikuussa 2022.

”UMK:hon osallistumisesta oli ollut puhetta jo pitkään, mutta vasta sillä hetkellä koin, että tämä biisi voisi olla oikea”, Lxandra kuvailee.

UMK-tuomaristo: ”Biisi varmasti nousee vielä uusiin korkeuksiin live-esityksenä. Lxandra tunnetaan myös kokonaisvaltaisena audiovisuaalisena artistina. Mielenkiinnolla odotamme, minkälaisen maailman kappale saa ympärilleen.”

Lxandran Something To Lose julkaistaan tiistaina 17.1. klo 00.00.

UMK-kilpailijat 2023: Käärijä – Cha Cha Cha

UMK-kilpailijat 2023: Käärijä
Käärijä tekee omaa juttuaan.

Käärijä on artisti, jota on oikeastaan mahdoton asettaa mihinkään lokeroon. Häpeilemätön ja arvaamaton Käärijä rakastaa rikkoa rajoja, lähteä omille poluille ja testata uutta.

Käärijän debyyttialbumi Fantastista ilmestyi vuonna 2020. Artistin musiikki nousee uusiin ulottuvuuksiin livenä – ja räävittömästä livestä Käärijä tunnetaankin.

Alun perin Käärijän musiikki-innostus lähti rummuista. Alakoulussa hän kävi rumputunneilla ja yläkoulussa räppi kiinnosti: Käärijä alkoi harjoittaa freestylea englannin tunneilla.

Debyyttisingle Urheilujätkä julkaistiin 2016, ja siitä asti Käärijä on tehnyt omaa juttuaan. Käärijä ei viihdy genrerajojen sisällä, vaan hän yhdistelee biiseissä elementtejä esimerkiksi räpistä, metallista ja elektronisesta musiikista. Teksteissä puhutaan tavallisista arjen asioista, matkataan mm. nuoruudesta aikuistumisen kynnykselle ja kotibileistä jatkoille.

Euroviisuja Käärijä on seurannut pikkupojasta asti, ja erityisesti mieleen on jäänyt Verka Serduchkan Dancing Lasha Tumbai. UMK on myös kiinnostanut jo useamman vuoden, ja tälle kaudelle mukaan hakemisesta Käärijällä oli 150 prosentin varmuus.

Koska kun Cha Cha Cha syntyi, Käärijä tiesi, että nyt on aika.

“Suomi on bilekansaa, raskaan musiikin kansaa ja poppikansaa – tässä biisissä on yhdistetty tämä kaikki”, hän sanoo.

UMK-tuomaristo: ”Uskallamme sanoa, että tässä on UMK-historian kovin räppi-bängeri. UMK:ssa ja Euroviisuissa on aina tilaa kreisimmälle menolle, jota tämä biisi hienosti tarjoilee.”

Käärijän Cha Cha Cha julkaistaan keskiviikkona 18.1. klo 00.00.

UMK-kilpailijat 2023: KUUMAA – Ylivoimainen

UMK-kilpailijat 2023: KUUMAA
KUUMAA-bändi on juuri nyt kovassa nosteessa.

KUUMAA on kovassa nousukiidossa oleva kolmihenkinen bändi, jonka ytimessä ovat tarttuvat melodiat ja suuret tunteet – sekä jäsenten välinen ystävyys, josta pidetään kiinni.

Yhtyeen debyyttialbumi KUUMAA ilmestyi vuonna 2019. Käänteentekevänä vuotena 2022 bändi pääsi maistamaan suurempaa suosiota, kun se valloitti striimauspalvelut, radiot ja keikkalavat hiteillään, joita ovat muun muassa Tulipalo ja Oo vielä sekunnin mun.

KUUMAA-bändin muodostavat laulaja Johannes Brotherus, rumpali Jonttu Luhtavaara ja basisti Aarni Soivio. Bändi sai alkunsa vuonna 2016, kun ystävykset halusivat perustaa suomenkielisen pop-yhtyeen. Siitä asti bändi on rakentanut uraa pitkäjänteisesti. Koronavuodet tiivistivät bändiä entisestään ja jäsenet alkoivat tekemään keskenään enemmän musiikkia.

“Meille bändi on ennen kaikkea ystäväporukka. Meitä kaikkia yhdistää kunnianhimo. Otetaan tämä tosissaan, mutta ei olla liian vakavia”, Johannes kertoo.

Bändin UMK-biisi Ylivoimainen on eteenpäin polkeva pop-kappale, joka edustaa universaalia energiaa, johon kenen tahansa on helppo tarttua.

UMK-tuomaristo: ”Bändin keulakuvana Johannes Brotherus on ihastuttava ja koko bändi tulee UMK:n kautta hyppäämään uudelle tasolle jo valmiiksi kovassa nousukiidossa olevalla urallaan. Ylivoimainen on aikaisempaa menevämpää KUUMAA.”

KUUMAAn Ylivoimainen julkaistaan torstaina 19.1. klo 00.00.

Portion Boys – Samaa taivasta katsotaan

Portion Boys
Portion Boysia tituleerataan Suomen kovimmaksi bilebändiksi.

Suomen kovimmalla bilebändillä, Portion Boysilla, on takanaan jo yli kymmenen vuoden ura. Bändi on positiivisuudellaan ja vilpittömyydellään raivannut tiensä yhdeksi Suomen tämän hetken kuunnelluimmista bändeistä. Vuoden 2021 megahitti Vauhti kiihtyy oli käänteentekevä kappale: se vei yhtyeen ihan uudelle tasolle.

Vaikka yhtye ei ole julkaissut ainuttakaan albumia, on Portion Boysilta tullut monia isoja hittejä, kuten Kyläbaari, Karjala takas ja Teflon Brothersin kanssa tehty Nautin elämästä.

Portion Boysiin (lausutaan ‘portion bois’) kuuluvat Kenraali Vahva, El Meissel, vuonna 2021 laulajana aloittanut A.P. Vuori, JaloTiina sekä Taitelija Nieminen. Bändi syntyi vuonna 2010 “yhden legendaarisen Tampereen illan” aikana.

Vuorokauden sisällä syntyi idea, ensimmäinen biisi, ensimmäinen musiikkivideo ja bändin nimi, joka juontaa juurensa ruotsalaisiin elintarvikkeisiin.

Vuodesta 2010 lähtien Portion Boys on tehnyt ja julkaissut biisejä sekä  kerännyt fanikuntaa ahkeralla ruohonjuuritason työllä – yleisön kanssa samalla levelillä oleminen onkin yksi ryhmän vahvuuksista.

Ajatus UMK:hon osallistumisesta on kypsynyt Portion Boysin mielessä jo useamman vuoden – ja nyt oli oikea hetki. Bändi kokee, että heillä on nyt paketti kasassa, eikä mitään menetettävää, ainoastaan annettavaa.

UMK-biisin Samaa taivasta katsotaan sanoma on bändille merkityksellinen: olemme kaikki yhtä tärkeitä.

UMK-tuomaristo: ”Samaa taivasta katsotaan juhlistaa Euroopan monipuolisuutta omalla leikkisällä tavallaan ja edustaa Euroviisujen suvaitsevaisuuden arvoja, joille on tilausta tässä ajassa. Biisi on jäätävä korvamato täynnä laser-rumpuja, vauhtia ja musiikillisia koukkuja.”

Portion Boysin Samaa taivasta katsotaan julkaistaan perjantaina 20.1. klo 00.00.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Tipi-tii, Hengaillaan, Bye Bye Baby… Näistä suomihiteistä tuli euroviisuklassikoita – katso hilpeät videot

X