Hyvinvointi

Näistä kahdesta asiasta tiedät, onko ateriarytmisi kunnossa

Teksti:
Anna.fi

Hyvän syömisen perusedellytys on säännöllinen ateriarytmi. Silti se on monella suomalaisella täysin hakusessa.

Näistä kahdesta asiasta tiedät, onko ateriarytmisi kunnossa

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin mukaan suomalaisten ruokailussa iso ongelma on liian vähäinen kasvisten syöminen. Huono ateriarytmi nousee kuitenkin jopa vähäistä kasvisten nauttimista suuremmaksi ongelmaksi.

– Jos ateriarytmi falskaa, ei ole oikeastaan mitään mahdollisuuksia syödä hyvin. Sanoisin, että saisimme ihan kansallisella tasolla kiinnittää huomiota ateriarytmin tasaamiseen, Borg toteaa.

Lue myös: Eikö painosi laske? Saatat syödä liian vähän!

Huono ateriarytmi on helppo tunnistaa

Suositellaan, että päivän aikana syötäisiin laadukas aamupala, runsas lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Mutta miten tähän yleiseen suositukseen tulisi suhtautua, kun toisaalla saatetaan neuvoa syömään kolmen tunnin välein? Ateriarytmin horjumista ei Borgin mukaan kannata tarkastella kellon kanssa, vaan omien tuntemustensa kautta.

Pielessä olevan ateriarytmin voi tunnistaa kahdesta asiasta: nälkä yltyy usein kovaksi ja vaikka ei olisi varsinaisesti nälkä, jotain pientä tekisi kuitenkin mieli.

– Nälkä saa kyllä tulla, mutta jos nälkä yltyy liian kovaksi, ei sitä saa enää tainnutettua normaalisti syömällä.

Borgin mukaan tyypillistä on, että jos päivällä syödään liian vähän, töistä kotiin tullessa on kauhea nälkä, jolloin saattaa syödä liikaa ja olla lopulta ähkyssä.

– Ja ähkystä huolimatta hetken päästä tekee uudestaan jotain mieli.

Lue myös: Makeanhimo kuriin pienin askelin

Apua, kauhea nälkä pääsi yllättämään!

Jos säännöllinen ruokailu unohtuu ja nälkä ehtii yltyä kovaksi, on peli Borgin mukaan melko lailla pelattu kyseisen päivän kohdalta.

– Helppo olisi sanoa, että tuollaisessa tilanteessa parasta olisi, jos voisi syödä kauheaan nälkään vain kunnon ruokaa eikä sortuisi keksien tai makeisten mässyttämiseen.

Käytännössä Borg on kuitenkin huomannut, että asia ei enää kovan nälän yllättäessä ole ihmisestä kiinni.

– Ei se ole enää silloin mikään tahdonvoimakysymys. Jos on tarpeeksi kova nälkä, niin näyttää siltä, että joka ikinen vetää suklaalevyt kaapista.

Kun säännöllinen syöminen järkkyy, on Borgilla kaksi neuvoa: opi siitä, mikä meni pieleen, ja syö jatkossa säännöllisemmin.

Lue myös: Milloin olisi hyvä syödä?

Lue lisää ja keskustele:

Painonhallinta – Totta vai tarua?
Painonhallinta vaikeaa – Syynä laihdutus?
Ruokatapojen opetteleminen ajoissa

Teksti: Hilppa Alanko
Kuva: Colourbox

X