Blogit

Rahkasämpylät

15.10.2017 Teksti: Dick Lindertz
Rahkasämpylät

Aina ei ole käytössä hapanjuurta kun haluaa leipää jossa on vähän happamuutta. Silloin voi käyttää korvikkeena rahkaa (tai rahkajogurttia). Ei rahka täysin hapanjuurta korvaa mutta yllättävän lähelle päästään.

Ainekset

  • 2 dl (250g) rasvatonta tai vähärasvaista rahkaa (tai rahkajogurttia)
  • ½ dl maitoa
  • 1 pussi (11g) kuivahiivaa
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl suolaa
  • n. 4-5 dl vehnä tai speltti -jauhoja

Ohje

Laita ensin kulhoon reilusti kädenlämpöinen maito, lisää siihen hiivaa ja sokeri ja anna seistä 5-10 minuuttia (tai kunnes kuplii). Lisää huoneenlämpöinen rahka, rypsiöljy, suola ja vehnäjauhot ja vaivaa kunnolla. Taikina saa olla aika löysää mutta jos tuntuu että on liian löysää, lisää vielä vehnäjauhoja tai jos liian paksua niin lisää maitoa (rahkat/rahkajogurtit ovat hyvin eri paksuisia). Anna kohota lämpimässä paikassa tunti.

Tee taikinasta tanko jonka leikkaat 8-9 osaan, pyöritä paloista sämpylät. Laita sämpylät leivinpaperilla vuoratulle uunipelille lämpimään paikaan kohomaan 15-30 minuutiksi. Sivelle vedellä ja paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Laita päälle hiukan jauhoja ja anna jäähtyä liinan alla.

Kommentit (12)

Tuire olethan varamasti laittanut vain puoli desilitraa maitoa (loput nesteet tulee rahkasta), taikinasta tule nimittäin aika paksua.

Onko maidon määrä todella vain puoli desiä?

Kyllä Henna sillä maitoa käytetän pääasiassa kuivahiivan käynistämiseen, loput nesteestä tulee rahkasta.

Täytyypä tehdä tupla-annos…

Parhaillaan leipomassa näitä olen. Taikina on nousemassa mutta siitä tuli aika paksua. Laitoin 5 dl vehnäjauhoja ja lisäsin lopulta maitoakin vähän kun oli niin paksu taikina. Eli riittää jatkossa varmaan se 4 dl jauhoja.

Minulla 4 dl riitti oikein hyvin. Taikinasta tuli pehmeä, mutta helposti leivottavaa. Sämpylät vain eivät valmiina maistuneet oikeastaan miltään. Laitoin sokeria puolet ohjeen määrästä. Olisikohan se vaikuttanut asiaan. Hyvä ohje muuten. Ensi kerralla käytän sämpyläjauhoja, kaurahiutaleita, ruisrouhetta tai jotain muuta makua antavaa.

Taitaa olla 0.5 Litraa maitoa eikä 0.5dl

Ei kyllä se on oikeasti 0.5 dl maitoa, maitoa käytetän pääasiassa kuivahiivan käynistämiseen, loput nesteestä tulee rahkasta.

Tätä kokeilen huomenna .Kiitos Reseptistä ! Ikinä ei sämpylät onnistu,katsotaan tätä 🙂

Kuinka paljon on pussillinen kuivahiivaa tuorehiivaksi muutettuna. En käytä kuivahiivaa, mutta resepti kuulostaa kokeilemisen arvoiselta.

11g kuivahiivaa on noin 30g tuorehiivaa. Tuoreen hiiva kanssa kun tekee niin maidon pitää olla kädelämpöistä. Yleenä tuorehiiva on luotevampaa kohotuksen suhteen mutta on vähän herkempi lämpötiloille.

Kui paljon tulee jauhoja. Jos laitan 4-5 dl jauhoja tulee todella löysä taikina.

Tuire olethan varamasti laittanut vain puoli desilitraa maitoa (loput nesteet tulee rahkasta), taikinasta tule nimittäin aika paksua.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *