Terveys

Atooppista ihottumaa kasvoissa? Tietyt ihonhoitorutiinit kannattaa suosiolla unohtaa

Kun silmäluomet punoittavat, huulet rohtuvat ja kasvojen iho kiristelee ja hilseilee, kyse voi olla atooppisesta ihottumasta. Silloin tärkeintä on hoitaa ihoa hellästi ja kosteuttaa sitä hyvin.

Teksti:
Anna Kauhala
Kuvat:
Istock

Atooppista ihottumaa ilmenee tyypillisesti talvella.

Kun silmäluomet punoittavat, huulet rohtuvat ja kasvojen iho kiristelee ja hilseilee, kyse voi olla atooppisesta ihottumasta. Silloin tärkeintä on hoitaa ihoa hellästi ja kosteuttaa sitä hyvin.

Talvi on rankkaa aikaa kenen tahansa iholle, kun pakkanen ja viima purevat ja ilmankosteus vähenee. Erityisesti siitä kärsii atooppinen ihottuma kasvoissa. Se ärtyy helposti kuivassa ja kylmässä ilmassa.

Atooppisen ihon normaali suojamuuri on puutteellinen ja iholla käynnistyy helposti tulehdusreaktio. Se saa ihon kutisemaan, kuivumaan, kiristämään, hilseilemään ja punoittamaan. Usein kutinasta seuraa noidankehä: kutisevaa ihoa tekee mieli raapia, ja raapiminen pahentaa tulehdusta entisestään.

Noin 10–20 prosentilla suomalaisista on atooppinen iho. Usein sairaus puhkeaa jo lapsena, mutta se voi alkaa myös vasta aikuisena.

Jatkuvasti rohtuneet huulet voivat olla atooppista ihottumaa

Atooppinen ihottuma voi sijaita missä tahansa iholla, myös kasvoilla. Se on kuitenkin harvoin vain kasvojen ongelma. Yleensä ihottumaa on ainakin jossain vaiheessa ollut myös vartalolla tai raajoissa.

Kasvojen atooppinen ihottuma oireilee tyypillisesti silmäluomilla, jotka kutisevat, punoittavat ja voivat turvotakin. Huulten ihottuma on sekin yleinen. Moni ei tunnista sitä atopiaksi, vaan ajattelee, että huulet ovat vain jatkuvasti rohtuneet.

Ihottuma voi sijaita muuallakin kasvoilla, kuten poskilla ja otsalla. Silloin iho on kuiva, hilseilee ja punoittaa.

Atooppinen ihottuma kasvoissa: unohda liian voimakkaat tuotteet

“Vähemmän on enemmän” toimii ohjenuorana atooppisen ihon hoidossa, sillä se ei kestä rajua käsittelyä. Tehokkaat kaksoispuhdistukset, hankaavat kuorinnat sekä kasvoharjat ja seitsemän kohdan korealaiset kauneusrutiinit kannattaa suosiolla unohtaa.

Atooppista ihoa ei pidä puhdistaa liian voimakkailla aineilla, mutta hyvä putsaus on silti tärkeää. Hiki nimittäin ärsyttää atooppista ihottumaa. Hikoilua ei tarvitse välttää, mutta esimerkiksi treenin jälkeen iho kannattaa pestä välittömästi.

”Sopivan puhdistusaineen tunnistaa siitä, ettei iho kiristä pesun jälkeen.”

Hyviä puhdistusaineita ovat sulfaatittomat, voidemaiset tai vaahtoavat, pehmeästi puhdistavat tuotteet.

Sopivan puhdistusaineen tunnistaa siitä, ettei iho tunnu pesun jälkeen kuivalta tai kiristävältä. Alkoholipitoiset kasvovedet eivät sovi atooppiselle iholle, sillä ne kuivattavat sitä entisestään.

Silmämeikin puhdistusaineet ovat usein melko voimakkaita ja silmänalueen iho on kaikkein herkintä. Jos silmänympärysihoa pesee paljon, atooppinen ihottuma ilmestyy silmien alueelle hyvin herkästi.

Kannattaakin suosia silmämeikkejä, jotka on helppo pestä pois. Jotkin ripsivärit lähtevät esimerkiksi pelkällä lämpimällä vedellä.

Lue myös: Atoopikon talvisilmä oirehtii hilseilemällä ja punoittamalla – näin hoidat kuivaa silmänympärysihoa ja vuotavia silmiä

Atoopikko! Tarkista ihonhoitotuotteista tietyt asiat

Kasvojen ihoa kannattaa kosteuttaa hyvin ja säännöllisesti eli aamuin illoin. Pelkkä seerumi ei riitä, vaan atoopikko tarvitsee aina kosteusvoiteen sen päälle.

Kosteusvoiteissa on paljon ainesosia, jotka sopivat atooppisen ihon kosteuttamiseen. Näitä ovat esimerkiksi hyaluronihappo, karbamidi ja glyseroli. Kaurakosmetiikkaa on myös tutkittu paljon, ja se sopii usein atoopikolle.

Atooppinen iho on aina herkkä, joten sen kemikaalikuorma kannattaa minimoida.

Hajusteettomat tuotteet ovat hyvä idea, sillä hajusteet ovat usein jopa tuhansien molekyylien kemikaalipommeja. Kannattaa myös valita tuote, jossa ei ole käytetty valtavasti eri ainesosia.

Anti-ageing -tuotteiden kanssa atoopikon on hyvä olla tarkkana. Retinoli ja muut A-vitamiinijohdannaiset uudistavat ihoa tehokkaasti, mutta ärsyttävät helposti tervettäkin ihoa. Herkkä, atooppinen iho voikin olla niiden kanssa ongelmissa ja punoittaa ja kuivua entistä pahemmin.

Tämä ei tarkoita, etteikö atooppiselle iholle voisi kokeilla A-vitamiinijohdannaisia. Atoopikon pitää kuitenkin olla niiden kanssa monta kertaa varovaisempi kuin normaali-ihoisen.

Atooppinen ihottuma kasvoissa: hoitotuotteet
Herkille silmille tarkoitettu meikinpoistoaine Bioderma Sensibio H2O Eye (16,90 e / 125 ml) , atooppisen ihon balsamivoide SVR Topialyse Baume Protect+ (14,70 e / 200 ml) sekä hellävarainen puhdistusemulsio Avène Milk Cleanser (22,10 e / 200 ml).

Atooppinen ihottuma kasvoissa voi joskus paljastua kosmetiikka-allergiaksi

Pahaa ihottumaa voi hoitaa hydrokortisonivoiteella muutaman päivän kuureina. Voidetta uskaltaa levittää myös silmäluomille.

Jos kotihoito ei auta, kannattaa mennä ihotautilääkärille. Hän varmistaa, että kyse on atopiasta. Esimerkiksi kosmetiikka-allergia voi oireilla hyvin samalla tavoin.

Jos kyseessä on atopia ja tulehdus­reaktio on voimakas, lääkäri voi määrätä vahvempaa voidetta. Niitä ovat takrolimuusi- ja pimekrolimuusivoiteet sekä kortisonipohjaiset voiteet.

Atooppista ihottumaa hoidetaan joskus myös valohoidolla, mutta pelkästään kasvojen iholle sitä käytetään vain harvoin.

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski, joka on väitellyt aikuisiän atooppisesta ihottumasta

X