Anne Tarkiainen ja chihuahua Hanni
Anne haluaa kertoa tarinansa, koska itsemurha on edelleen tabu. Maailman itsemurhien ehkäisypäivää vietetään 10.9.
Podcast

Annan podcast: Kroonisesta kivusta kärsivä Anne sai apua vasta itsemurhayrityksen jälkeen: ”Kaikki tuntui julmalta ja epäoikeudenmukaiselta”

Hermokipu- ja unettomuuskierre veivät Anne Tarkiaisen voimat. Hän vietti päivänsä lähinnä sängyssä, koska liikkuminen oli liian tuskallista. Lopulta Annen mieliala mustui, ja hän alkoi menettää elämänhaluaan.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Mirva Kakko

Anne Tarkiainen kertoi itsemurhayritykseen johtaneesta hermokipu- ja unettomuuskierteestään Anna-lehden numerossa 36/2019.

Kuuntele koko juttu tästä:

Kaikki alkoi kivusta. Annella oli jo takana pitkä sairastelujakso, kun hänen vasempaan lonkkaansa ilmestyi patti vuonna 2012. Patti leikattiin, mutta leikkaushaava tulehtui ja vaati kuukausien hoidon. Kun haava lopulta parani, jäljelle jäi lonkasta jalkaan säteilevä kipu.

Kivun olisi vielä kestänyt, jos siihen olisi saanut hoitoa ja lääkitystä. Annelle jäi tunne, ettei hänen kipuaan otettu sairaalassa tosissaan. Lääkärin tulkinnan mukaan Anne ei ollut kipeä, vaan hänen ongelmansa olivat tunnetasolla.

Kipu teki Annesta lopulta liki liikuntakyvyttömän. Kuukaudet kuluivat, eikä hän kyennyt enää käymään edes kaupassa, vaan joutui turvautumaan ystävien apuun. Hän menetti ruokahalunsa ja laihtui silmissä.

– Käytännössä jäin vangiksi neljän seinän sisään hissittömään taloon. Ajauduin todella pahaan jamaan, sillä tilanteesta ei ollut mitään ulospääsyä.

Apua Anne ei jaksanut enää hakea. Hänen hätäänsä ei ollut otettu tosissaan aiemminkaan – miksi nyt olisi toisin?

Useinkaan itsemurhassa ei ole kyse halusta kuolla, vaan halusta päästä pois sietämättömästä tilanteesta. Ajatus kapenee, ja henkinen tuska pyyhkii tieltään kaiken – menneisyyden ja tulevaisuuden.

Näin kävi myös Annelle. Tuli se musta piste, jolloin hän ei enää kestänyt. Nyt Anne miettii, että ehkä kaksi ensimmäistä itsemurhayritystä olivat hätähuutoja. Kolmas oli kuitenkin totisinta totta.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Tiina Suomalainen. Kuuntele koko juttu Annan suosituimmat jutut – elämäntarinoita pintaa syvemmältä-podcastista. Mitä Anne ajattelee itsemurhayrityksestään tänä päivänä? Miten Anne lopulta sai apua kipuunsa?

Kaikki Annan podcast-tallenteet löydät täältä!

X