Podcast

Annan podcast: ”Tyrin aivan kaiken ja jäin lopulta yksin” – sairaanhoitaja Sanna Autio loukkasi töissä selkänsä ja jäi vuosiksi päihdekoukkuun

Sairaanhoitajana työskentelevän Sanna Aution päihdekoukku alkoi vuonna 2005. Vuosien ajan Sannan elämä pyöri kipulääkkeiden, unilääkkeiden ja alkoholin ympärillä. Lopulta hänellä oli kaksi vaihtoehtoa: raitistuminen tai kuolema.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Sara Pihlaja

– Toipumisessa yksi vaikeimmista asioista oli sen hyväksyminen, että mitään huippuhetkiä ei enää tule. Elämä ilman lääkkeitä ja alkoholia tuntui tylsältä tallaamiselta päivästä toiseen.

Sairaanhoitajana työskentelevän Sanna Aution päihdekoukku alkoi vuonna 2005. Vuosien ajan Sannan elämä pyöri kipulääkkeiden, unilääkkeiden ja alkoholin ympärillä. Lopulta hänellä oli kaksi vaihtoehtoa: raitistuminen tai kuolema.

Sairaanhoitaja Sanna Autio kertoi päihdekoukustaan ja raitistumisestaan Anna-lehden numerossa 49/2019.

Kuuntele koko juttu tästä:

Vuonna 2005 Sanna loukkasi selkänsä töissä ja sai kipulääkkeitä, jotka sisältävät parasetamolia ja kodeiinia. Kodeiini muuttuu maksassa morfiiniksi, ja Sanna jäi lääkkeeseen heti koukkuun. Hän veti kipulääkkeitä kuin irtokarkkeja: 6, 12, 18, jopa 30 päivässä, jos vain sai niitä hankittua. Lisäksi sekaan unilääkkeitä ja alkoholia.

– Avioero, hoitajaluvan ja työn menettäminen ja se, että lapset etääntyivät minusta, eivät merkinneet minulle mitään. Paitsi vapautta. Saatoin rauhassa keskittyä vetämään lääkkeitä ja viinaa. Voi olla vaikea ymmärtää sitä, että päihteet menivät lastenkin edelle. Päihderiippuvaisella ei ole moraalia eikä tunteita. Kyllä minä lapsia rakastin, mutta se oli päihderiippuvaisen äidinrakkautta.

Reseptejä saadakseen Sanna kiersi pitkin Etelä-Suomea eri lääkäreillä – terveyskeskuksissa, yksityisillä, hammaslääkäreillä. Lääkkeiden saaminen oli todella helppoa ennen e-reseptin tuloa. Sanna osasi myös lukea lääkäreitä ja tiesi, mitä ja miten heille pitää jutella.

Vuonna 2013 hän oli pisteessä, jossa oli kaksi vaihtoehtoa: raitistuminen tai kuolema.

– Henkiset tuskat olivat fyysisiä vieroitusoireita pahemmat. Ne olivat murskata minut. Mietin, mitä ihmettä olen tehnyt lapsilleni, miksi elämäni on näin solmussa, kuka minä oikein olen.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Tiina Suomalainen. Kuuntele koko juttu Annan suosituimmat jutut – elämäntarinoita pintaa syvemmältä-podcastista! Miten Sannan toipuminen päihderiippuvuudesta alkoi? Mikä toipumisessa on ollut vaikeinta? Millaisia tunteita raitistuminen on herättänyt? Miten toipuva päihderiippuvainen on otettu työelämässä vastaan? Millaiset välit Sannalla on lapsiinsa?

Kaikki Annan podcast-tallenteet löydät täältä!

X