Reseptit

Gluteenittomat crème brûlée -leivokset

Gluteenittomien crème brûlée -leivosten pohjana on perunajauhoista tehty kääretorttulevy ja täytteenä paahdetulla sokerilla maustettu rahka-kermahyytelö. Koristeetkin on tehty paahdetusta sokerista. Voit leikata kakkulevyn leivoksiksi, suupalan kokoisiksi paloiksi tai tarjota sen kokonaisena.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Pekka Holmström/Otavamedia

Paahdettu sokeri maistuu crème brûlée -leivoksen rahka-kermatäytteessä.

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

20

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Pohja

  • 4 munaa
  • 11/2 dl sokeria
  • 11/2 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Kostutus

  • 1 dl vaniljamaitoa tai maitokahvia

Väliin

  • 2 dl soseutettuja säilykeaprikooseja

Kermahyytelö

  • 7 liivatelehteä
  • 5 dl vispikermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 250 g kermarahkaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl kiehuvan kuumaa vettä

Koristeisiin

  • 11/2 dl sokeria

Valmistusohje

1. Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi seos munavaahtoon. Kääntele taikina tasaiseksi ja levitä leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Kumoa levy kevyesti sokeroidun leivinpaperiarkin päälle. Vedä pohjapaperi varoen pois.

2. Leikkaa levy kahteen osaan. Nosta toinen kakkulevy paperilla peitetyn suorakaiteen muotoisen vuoan pohjalle. Kostuta levy kevyesti ja levitä päälle puolet aprikoosisoseesta. Helpoiten valmistat sen soseuttamalla säilykeaprikoosit sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.

3. Tee seuraavaksi kermatäyte. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa kerma vaniljasokerin kanssa pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kermarahka. Mittaa sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Sulata sokeri keskilämmöllä aluksi sekoittelematta. Paahda sokeri keskiruskeaksi. Älä päästä sokeria palamaan, ettei siitä tule kitkerää. Kaada kuuma vesi kattilaan. Varo kuumaa höyryä. Keitä seos hiljalleen sileäksi. Lisää liemeen puserretut liivatelehdet. Anna jäähtyä haaleaksi.

4. Lisää paahdettu sokeriliemi ohuena nauhana kermaseokseen. Sekoita täyte tasaiseksi. Levitä puolet täytteestä kakkupohjan päälle. Nosta päälle toinen pohjalevy. Kostuta ja levitä päälle aprikoosisose. Lisää päälle loput täytteestä. Peitä vuoka ja anna kakun hyytyä kylmässä.

5. Tee koristeet: sulata ja paahda sokeri kauniin ruskeaksi. Valuta kuuma sokeriliemi lusikalla kuvioiksi leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä. Leikkaa kakkulevy leivoksiksi, lisää pinnalle koristeet.

Lisää gluteenittomia leivonnaisia: 

900749-juustokakkuananasmango2_2048x1283.jpg

Juustokakku ananas-mango kuorrutteella

827245-tartaletit.jpg

Marjatartaletit

795915-macarones.jpg

Macaronit eli pienet mantelileivokset

Kotiliesi.fi: Gluteeniton suklaakakku

X