Reseptit

Karpalovaahto

Täpäkän kirpeästä karpalosta syntyy myös samettisen pehmeä jälkiruoka, kun sen yhdistää kermaan, sokeriin ja tarjoilee mansikkakastikkeen kanssa.

Teksti:
Soili Soisalo
Kuvat:
Seppo Saarentola

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

karpalovaahto

  • 1 1/2 dl karpaloita
  • 1 dl vettä
  • 3/4 dl sokeria
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • 2 dl kuohukermaa

Kastike

  • 2 dl pakastemansikoita
  • 1–2 rkl sokeria
  • 1 rkl vettä

koristeeksi

  • muutama tuore tai pakastettu mansikka tai vadelma

Valmistusohje

Karpalovaahto tehdään helposti näin:

1. Mittaa karpalot ja vesi kattilaan ja anna kiehua hetki. Survo karpalot sauvasekoittimella ja purista ne siivilän läpi, niin isot kuorenpalat jäävät siivilään. Siirrä karpalot takaisin kattilaan. Anna niiden jäähtyä ja lisää joukkoon sokeri sekä maissitärkkelys. Kuumenna karpalomassaa sekoittaen, niin että kiisseli paksuuntuu. Ripauta hiukan sokeria pinnalle ja anna kiisselin jäähtyä rauhassa.

2. Vaahdota sillä aikaa kerma kulhossa. Vatkaa jäähtynyt kiisseli kermavaahtoon. Sekoita sauvasekoittimella kastikkeen ainekset keskenään.

3. Annostele  laseihin tai kippoihin mansikkakastiketta, marjoja ja vaahtoa. Tarjoa karpalovaahto vaikkapa jouluaterian jälkiruokana.

Saatat pitää myös pumpulinpehmeästä karpalo-valkosuklaamoussesta, iki-ihanasta karpalokiisselistä tai klassisesta karpalojäädykkeestä.

Katso myös Kotiliesi.fi.n ohje puolukkakiisseliin.

X