Reseptit

Lohiterriini

Lohiterriini on helppo, maukas ja kaunis ruoka, joka sopii niin pääruoaksi kuin osaksi herkullista kalapöytää kesällä tai vaikka joulunaikaan.
Teksti: Maarit Cederberg Kuvat: Kari Hautala

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Lohiterriini:

  • 1 kg kirjolohta, taimenta tai merilohta
  • 3 viipaletta vaaleaa leipää
  • 1 sipulia
  • 2 dl ruokakermaa tai kasviskermaa (kaura- tai mantelikerma)
  • 4 kananmunaa
  • 1 nippu tilliä
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1 tl valkopippuria
  • 1 mandariinin tai pienen appelsiinin mehu

Lisäksi vuokaan paahtumaan

  • 1 mandariini tai appelsiini

Valmistusohje

Lohiterriini tehdään näin:

1. Fileoi kala ja poista ruodot. Pilko sipuli sekä tilli. Liota leipäviipaleet kermassa. Paloittele kala teholeikkuriin. Voit jättää hiukan kokonaista kalaa kuutioina koristeeksi terriinin joukkoon.

2. Pyöräytä kala tahnaksi, lisää kermainen leipä, munat, tilli, sipuli ja muut mausteet sekä yhden mandariinin tai appelsiinin mehu. Sekoita mausteet ja tarkista maku ottamalla nokare taikinaseosta ja kypsennä se pannulla. Voit vaihdella terriinin makua kauden kalayrttejä vaihdellen. Ruohosipulin aikaan sipulisilppu täplittää massan herkullisesti.

3. Voitele pitkulainen vuoka. Kumoa kalaseos vuokaan ja tasoita pinta. Varaa uuniin vesihauteeksi uunipelti puoliksi vedellä täytettynä.

4. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja aseta vesihaudevuokaan nostettu terriini uuniin. Vuoraa terriinivuoka foliolla ja aseta pinnalle paahtumaan mandariinipuolikkaat. Varaa kypsennykseen vajaa tunti. Ota 40 minuutin kypsennyksen jälkeen folio vuoan päältä paahtuneine mandariinein pois ja tarkista terriinin hyytyminen. Anna terriinin ottaa vielä viitisen minuuttia pintaan väriä.

5. Terriini saa jäähtyä vuoassaan, jossa sen voi myös pakata retkelle mukaan.

6. Tarjoa terriini viipaleina paahtuneiden mandariinien ja esimerkiksi mandariinisinapilla maustetun smetanan kanssa.

Katso myös: Taimenpatee

Katso myös Kotiliesi.fi: Kalaterriini

 

X