Reseptit

Luumupiirakka

Piillota luumut taikinan alle, maut tiivistyvät ja piirakasta tulee mehevää. Tämän luumukätkön rapea ja rustiikki taikinakuori syntyy reippaasti filotaikinaa rypistelemällä.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 12 isoa luumua
  • 2 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • 1 sitruunan kuori
  • 1 minipullo mantelikööriä
  • 1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
  • 6 levyä filotaikinaa
  • voisulaa
  • sokeria

Valmistusohje

1. Puolita luumut, poista kivet. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan, lisää kanelitanko ja kuorimaveitsellä leikatut sitruunankuorisuikaleet. Anna kiehua 5 minuuttia. Lisää luumut ja likööri, katkaise lämpö ja anna luumujen maustua liemessä pari tuntia. Valuta luumut hyvin liemestään.

2. Ota yksi filotaikina-arkki kerrallaan ja pane voidellun piirasvuoan pohjalle. Voitele levy voisulalla ja ripsauta päälle vähän sokeria. Tee näin neljä kerrosta. Kaada päälle luumut ja lisää rouhitut pähkinät. Leikkaa kaksi jäljelle jäänyttä taikinalevyä suikaleiksi ja asettele suikaleet ilmavasti luumujen päälle samalla taikinasuikaleita kevyesti rypistellen. Voitele pintasuikaleet voisulalla. Leikkaa vuoan yli jäänyt taikina kapeammaksi ja rutista reunat reippaasti vekeille.

3. Kypsennä luumupiiloa 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Peitä leivonnainen puolessa välissä foliolla, jos pinta alkaa tummua liikaa.

Lisää herkkuja luumusta:

952926-luumu_omenahyve.jpg

Luumu-omenahyve

luumu-mazariinipiirakka

Luumu-mazariinipiirakka

Uuniluumut

Uuniluumut

Kotiliesi.fi: Luumuruukku

X