Reseptit

Norimaki eli sushirullat

Norimaki on perinteinen japanilainen sushirulla. Katso ohje sekä kala- että kasvisversioon.

Teksti:
Taina Salovaara

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Kasvisnorimaki

  • 1/3 annosta sushiriisiä
  • 2 merileväarkkia
  • wasabia
  • 1/3 kurkkua
  • 1 avokado
  • paahdettuja seesaminsiemeniä

Kala-kasvisnorimaki

  • 1/3 annosta sushiriisiä
  • 2 merileväarkkia
  • wasabia
  • 100 g tuoretta lohta
  • 100 g tuoretta tonnikalaa

Tarjoiluun

  • wasabitahnaa
  • etikkaliemeen säilöttyjä inkiväärilastuja
  • japanilaista soijakastiketta

Valmistusohje

Norimaki eli sushirullat tehdään näin:

1. Valmista ensin sushiriisi tämän ohjeen mukaan.

2. Varaa työpöydälle kulhollinen viinietikkalientä (4 rkl riisiviinietikkaa + 2 1/2 dl vettä) sormien kostuttamista varten.

3. Paahda merileväarkkeja hetki kuivalla, kuumalla paistinpannulla jolloin arkit rapeutuvat ja maut irtoavat. Puolita arkit poikittain, jos teet suupalan kokoisia norimakeja. Isommat rullat tehdään kokonaisista levyistä. Pane arkki bambumatolle tai folion päälle lähinnä itseäsi olevaan päähän.

4. Ota käteesi 2–3 kukkuraista ruokalusikallista riisiä ja muotoile riisin sormin tangoksi. Nosta tanko merileväarkin keskelle.

5. Kastele sormesi viinietikkaliemeen, jolloin riisi ei takerru sormiin. Painele riisi sormin tasaiseksi kerrokseksi levyn pintaan. Jätä reilu 1 cm levyn yläreunasta ilman riisiä.

6. Ota vähän wasabitahnaa sormesi päähän ja sivele tahnaa vanaksi riisilevyn keskelle. Käytä wasabia säästeliäästi, sillä se on tulista.

7. Kasvisnorimaki: Leikkaa kuorimaton kurkku pitkittäin neljään osaan. Poista siemenet ja leikkaa kurkusta 1 cm:n paksuisia tankoja. Halkaise avokado, poista kivi ja kuori hedelmä. Leikkaa hedelmäliha noin sentin paksuisiksi tangoiksi. Pane isoihin kääröihin sekä kurkku- ja avokadotikku vierekkäin wasabivanan päälle. Suupalarulliin riittää pelkkä kurkku tai avokado. Ripottele kasvisten päälle vähän kuivalla pannulla paahdettuja seesaminsiemeniä.

8. Kalanorimaki: Leikkaa lohesta ja tonnikalasta 1 cm:n paksuisia tikkuja. Pane kalatikut keskelle riisilevyä edellisen ohjeen mukaan, pieniin rulliin vain yhtä kalaa, isoihin
molempia.

9. Tartu bambumattoon itsesi puoleiselta sivulta ja pidä täyte paikoillaan. Rullaa merilevä maton avulla kääröksi. Nosta valmis rulla laakeaan peitettävään astiaan siksi aikaa, kun valmistat loput rullat.

10. Leikkaa norimaki eli sushirullat poikittain kahtia ja puolikkaat edelleen 3 palaan. Nosta norimakit tarjoiluvadille. Annostele lisukkeet sushivadin viereen pieniin astioihin.

Kokeile myös kurkkususheja,  temaki-susheja, katso kuvalliset ohjeet niiden tekemiseen tai Tamagoyakia, japanilaista kasvismunakasta.

Lue myös Kotiliesi.fi:  Näin tehdään sushikulho

X