Reseptit

Sushiriisi eli sumeshi

Sushiriisi eli sumeshi on sushivalmistuksen ratkaiseva raaka-aine ja valmistusvaihe. Sanotaan, että sumeshia tulisi käsitellä lapsen tavoin, eli lempeästi mutta napakasti. Tällä reseptillä onnistut!

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Sushiriisi

  • 4 dl japanilaista sushiriisiä tai puuroriisiä
  • 5 dl vettä
  • 3 rkl japanilaista riisiviinietikkaa
  • 2 1/2 rkl sokeria
  • 2 tl merisuolaa

Valmistusohje

Sushiriisi valmistetaan helposti näin:

1. Kaada riisi isoon kulhoon, huuhtele kunnes vesi on kirkasta. Valuta riisi hyvin.

2. Kaada riisi kattilaan, lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Kun riisi kiehuu kunnolla, peitä kattila kannella, pienennä lämpö ja anna riisin hautua 10 minuuttia.

3. Nosta kattila pois levyltä ja anna riisin seistä kannen alla noin 15 minuuttia.

4. Sekoita riisin kypsyessä riisiviinietikka, sokeri ja suola pienessä kulhossa. Sekoittele, kunnes sokeri on liuennut.

5. Kumoa kypsä riisi laakeaan kulhoon, pirskota pinnalle viinietikkaliemi. Kääntele liemi varovasti esimerkiksi kahdella puulastalla nostellen riisin joukkoon. Älä sekoita. Kun riisi on kädenlämpöistä, voit aloittaa sushien valmistamisen. Sushiriisi säilyy helposti käsiteltävänä noin 3 tuntia. Sitä ei kannata laittaa jääkaappiin, sillä silloin sumeshi kovettuu ja sen maku ei ole enää yhtä hyvä kuin huoneenlämpöisen.

Vinkki: Riisin määrä riittää esimerkiksi 50 makirullaan. Tee sushiriisistä esimerkiski sushirullat eli norimakit tai vaikkapa helpot sushit munakupissa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään sushiburrito lohesta

X