Reseptit

Pähkinäinen vaalea limppu

Pähkinäinen vaalea limppu maistuu pateiden ja juustojen kanssa. Pähkinöiden lisäksi tähän leipään makua tuovat pomeranssinkuori ja anis.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

20

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Pähkinäinen vaalea limppu

  • 5 dl piimää
  • 50 g hiivaa
  • 1 dl siirappia
  • 1 rkl pomeranssinkuorta
  • 2 tl hienonnettua anista tai fenkolia
  • 2 tl suolaa
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 6 –7 dl hiivaleipäjauhoja
  • 1 dl pähkinä- tai mantelirouhetta

Voiteluun:

  • kananmunaa tai siirappivettä

Valmistusohje

Pähkinäinen vaalea limppu leivotaan näin:

Tällä helpolla reseptillä leivot 2–3 pähkinäistä limppua.

1. Kiehauta siirappi ja mausteet. Anna jäähtyä haaleaksi.

2. Liuota hiiva haaleaan piimään. Lisää siirappi-mausteliemi.

3. Alusta jauhot taikinaan ja anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia.

4. Vaivaa taikina hyvin leivinpöydällä. Lisää samalla taikinaan rusinat ja pähkinät. Leivo taikinasta 2–3 pitkänomaista tai pyöreää limppua. Kohota liinan alla.

5. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.

6. Voitele limput joko kohottamisen jälkeen munalla tai paistamisen loppuvaiheessa siirappivedellä, (1 dl vettä + 2 tl siirappia). Pistele leipiin repeytymisen estämiseksi sukkapuikolla tai haarukalla reikiä.

7. Paista leipiä uunin alaosassa 45–60 minuuttia. Peitä leivät leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa.

8.Tarjoa pähkinäinen vaalea limppu esimerkiksi  juustojen  tai pateen kanssa vaikkapa pikkujouluissa.

Kannattaa tutustua myös Teresa Välimäen helppoon saaristolaisleivän reseptiin. Se on sivustomme hittejä!

Katso myös Kotiliesi.fi:  Omenalimppu

X