Reseptit

Punajuurihiivaleipä

Ruokablogisti, -toimittaja ja keittokirjailija Mari Moilasen leipä saa makunsa ja värinsä punajuuresta. Marin suosikkilevite syntyy tehosekoittimessa cashewpähkinöistä, avokadosta ja tilkasta sitruunamehua.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Pekka Holmström/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

2

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Pikajuuri

  • 4 dl punajuurimehua
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 2 rkl ruokosokerisiirappia tai hunajaa
  • 4 dl spelttihiivaleipäjauhoja

Lisäksi

  • 1 1/2 tl ruususuolaa
  • 6 dl spelttihiivaleipäjauhoja
  • 2 rkl oliiviöljyä

Valmistusohje

1. Tee ensin pikajuuri: Lämmitä punajuurimehu reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää kuivahiiva ja siirappi tai hunaja. Anna seoksen kuplia hetki. Sekoita joukkoon jauhot. Anna seoksen tekeytyä tunnin ajan peitettynä lämpimässä.

2. Lisää juuritaikinaan ruususuola ja vaivaa jauhot käsin erissä taikinaan. Lisää lopuksi oliiviöljy. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.

3. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä liinan alla. Leivo kaksi pyöreää leipää. Kohota leipiä (esimerkiksi kohotuskoreissa) noin 10 minuuttia ja kumoa ne varoen pellille. Lopullinen kohoaminen tapahtuu uunissa.

4. Laita uunin pohjalle iso, uuninkestävä kulhollinen vettä rapean kuoren aikaansaamiseksi tai käytä uunin höyrytystoimintoa. Paista leipiä 180-asteisessa uunissa 35–40 minuuttia.

Marin punajuurihiivaleivän ohje on hänen elokuussa ilmestyvästä Syötäviä vietäviä -kirjastaan.

Väriä leivälle: 

736898-punajuuripatonki.jpg

Punajuuripatonki

188068-punajuuret.jpg

Focaccia punajuuresta

972694-siemensampylat.jpg

Terveelliset siemensämpylät

Kotiliesi.fi: Punajuuripataleipä

X