Reseptit

Punertava hirven filee

Punertava hirven filee sopii sekä alku- että pääruoaksi. Tarjoile ohuina viipaleina tai juuri uunituoreena paahdetun paprikan kanssa.

Teksti:
Maarit Cederberg

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • pellillisen kokoinen pala leivinpaperia
  • pellillisen kokoinen pala alumiinifoliota

pakkaa kääreeseen:

  • 1 kokonainen hirven sisäfilee
  • 1 kookas pitkulainen punainen paprika
  • 8 tuoretta basilika lehteä tai 1 rkl kuivattuina hiutaleina
  • 1 rkl rouhittua mustapippuria

valmiin lihan maustamiseen:

  • noin 1 tl suolakiteitä

kylmän fileen mausteliemi:

  • 1 tl rouhittua valkopippuria
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 4 rkl soijakastiketta (Kikkoman)
  • 2 sitruunan mehu
  • 1 punasipuli renkaina
  • nippu tuoretta korianteria tai persiljaa
  • nippu pienilehtistä ruukkubasilikaa
  • muutama chilipalko tai pari tippaa tabascoa
  • 1 korkillinen viskiä

Valmistusohje

Filee pääruokana:

Kytke uuni 120-asteiseksi. Aseta uunipellille alumiinifolio ja leivinpaperi. Nosta huoneenlämpöinen hirvenfilee paperin päälle. Painele lihan pintaan yrtin lehdet. Rouhi päälle pippuria.

Leikkaa paprika pitkittäin neljään osaan, karista siemenet pois ja kääri paprikaviipaleet lihan ympärille. Kiedo filee tiiviiseen pakettiin ja pane tunniksi uuniin. Anna jäähtyä kääreessään sen verran, että voit leikata lihan viipaleiksi. Levitä lihaviipaleet laakealle vadille. Ripota paloille suola.

Selkeiden makujen ystävät nauttivat lihan lämpimänä pelkästään paahtuneen paprikan kanssa.

Fileestä riittää pääruokaa 4 hengelle.

Vinkki:

Jo tällaisenaan filee on valmis tarjottavaksi hetimiten esimerkiksi juureslaatikkoruokien kanssa. Kylmän ja mausteliemessä rikastuneen lihan voit tarjota salaattien kanssa, jolloin se käy alkupalasta kuin espanjalainen tapas tai kreikkalainen meze.

Filee kylmänä alkupalana:

Kun fileen viipaloi ohuelti ja tarjoaa mausteliemessä, fileestä riittää maistiaisia isommalle joukolle. Silloin filee on hyvä sijoittaa alkupalaksi salaattien seuraan.

Mausteliemi: Rouhi fileen pintaan mustapippuria, valuta joukkoon oliiviöljyä, soijakastiketta ja sitruunoiden mehut. Lisää punasipulirenkaat sekä pienet chilipalat tai muutama tippa tabascoa. Korkillinen viskiä viimeistelee halutessa makukimaran. Pöyhi lihapaloja niin että mausteet leviävät tasaisesti. Peitä vati tuoreilla yrteillä ja anna maustua vähintään tunti.

X