Siemenleivät
Kun haluat vehnäleipään rapean kuoren ja hyvän aromin, tee taikina yön yli tekeytyneeseen juureen. Siemenleipiin voit käyttää valkoisten vehnäjauhojen sijasta hiivaleipä- tai täysjyvävehnäjauhoja.
Ainekset
juuritaikina
- 2 dl haaleaa vettä (noin 30-asteista)
- 3 dl vehnä-, hiivaleipä- tai täysjyvävehnäjauhoja
- 5 g hiivaa
Leipätaikina
- 2 dl kädenlämpöistä vettä
- 1–1½ tl suolaa
- 4–5 dl durumjauhoja tai tavallisia vehnäjauhoja
- 1–2 dl auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä
- (½ dl öljyä)
Pinnalle
- munaa ja siemeniä
Valmistusohje
1 päivä: Murenna hiiva nesteeseen, vatkaa sekaan jauhot. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna juuren käydä keittiön lämpöisimmässä nurkassa 12–24 tuntia.
2. päivä: Lisää juuritaikinaan kädenlämpöinen vesi ja suola. Alusta taikinaan sen verran jauhoja, että saat pehmeän ja napakan taikinan. Lisää karkeaksi rouhitut siemenet. Vaivaa taikinaa hyvin vähintään 5 minuuttia. Helpointa on tehdä taikina yleis- tai monitoimikoneessa. Leipä pysyy pitempään tuoreen makuisena, jos käytät taikinaan öljyä.
Anna taikinan kohota peitettynä noin 1 tunti. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja vaivaa hyvin. Pyörittele palat limpuiksi ja kohota hyvin liinan alla.
Kypsennä leivät 200-asteisessa uunissa. Sivele leipien pinta puolivälissä munalla ja ripottele päälle kokonaisia siemeniä.
Katso myös:
Kotiliesi.fi: Leipäsiä leipomaan
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous