Reseptit

Siemenleivät

Kun haluat vehnäleipään rapean kuoren ja hyvän aromin, tee taikina yön yli tekeytyneeseen juureen. Siemenleipiin voit käyttää valkoisten vehnäjauhojen sijasta hiivaleipä- tai täysjyvävehnäjauhoja.

Teksti:
Taina Salovaara

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

2

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

juuritaikina

  • 2 dl haaleaa vettä (noin 30-asteista)
  • 3 dl vehnä-, hiivaleipä- tai täysjyvävehnäjauhoja
  • 5 g hiivaa

Leipätaikina

  • 2 dl kädenlämpöistä vettä
  • 1–1½ tl suolaa
  • 4–5 dl durumjauhoja tai tavallisia vehnäjauhoja
  • 1–2 dl auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä
  • (½ dl öljyä)

Pinnalle

  • munaa ja siemeniä

Valmistusohje

1 päivä: Murenna hiiva nesteeseen, vatkaa sekaan jauhot. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna juuren käydä keittiön lämpöisimmässä nurkassa 12–24 tuntia.

2. päivä: Lisää juuritaikinaan kädenlämpöinen vesi ja suola. Alusta taikinaan sen verran jauhoja, että saat pehmeän ja napakan taikinan. Lisää karkeaksi rouhitut siemenet. Vaivaa taikinaa hyvin vähintään 5 minuuttia. Helpointa on tehdä taikina yleis- tai monitoimikoneessa. Leipä pysyy pitempään tuoreen makuisena, jos käytät taikinaan öljyä.

Anna taikinan kohota peitettynä noin 1 tunti. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja vaivaa hyvin. Pyörittele palat limpuiksi ja kohota hyvin liinan alla.

Kypsennä leivät 200-asteisessa uunissa. Sivele leipien pinta puolivälissä munalla ja ripottele päälle kokonaisia siemeniä.

Katso myös:

Patongit Välimerenleipä

Kotiliesi.fi: Leipäsiä leipomaan

X