Reseptit

Toscaomenat ja mantelikinuski

Uunissa paahtuneet omenat ja kinuskikastike ovat verrattomia yhdessä. Tämän helpon jälkiruoan juju on manteleista makua saava kinuski.

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Kari Hautala

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Toscaomenat:

  • 4 kookasta omenaa
  • 1 dl kuivattuja marjoja esimerkiksi karpaloita

Mantelikinuski:

  • 1 1/2 dl kuohukermaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 1/2 rkl siirappia
  • 100 g manteleita

Valmistusohje

1. Kairaa omenat ja poista siemenkodat. Aseta omenat uunipannulle ja lisää omenien koloihin teelusikallinen kuivattuja marjoja. Kypsennä omenat 200-asteisessa uunissa tai grillissä pehmeiksi. Valmista sillä aikaa kuorrutus.

2. Keitä kerma ja sokeri sakeaksi kohtuullisella lämmöllä koko ajan hämmentäen.

3. Suikaloi mantelit ja lisää siirapin kanssa kinuskiin. Levitä kuuma seos melkein kypsien omenoiden pinnalle ja anna paahtua vielä rapeiksi.

4. Tarjoa uuni­ omenat kerma­ vaahdon, vanilja­ kastikkeen tai jäätelön kanssa.

Vihje: Toscaomenoiden tapaan valmistuu myös herkullinen omena-toscapiirakka. Tekaise torttupohja ja lado kuoritut ja kairatut omenat (4 suurta tai 6 pientä omenaa) renkaina paistovuokaan taikinan päälle. Lisää suikaloidut mantelit, kaneli ja kuivatut tai tuoreet karpalot. Valuta pinnalle kaupan valmista kinuskia 1 dl ja paista 25 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Paistospohja: Sekoita keskenään 150 g pehmeää voita, 1⁄2 dl sokeria, 1 rkl paksua jogurttia ja 3 dl vehnäjauhoja, joihin olet sekoittanut 1⁄2 tl leivinjauhetta. Kauli leivinpellille.

X