joululaatikoiden tuunaus
Joululaatikoiden tuunaus tuo valmislaatikoihin intensiivisemmän maun ja kotiin herkulliset tuoksut.
Joulu

Joululaatikoiden tuunaus on helppo keino lisätä makua – kokeile kanelia, kookoskermaa, pähkinöitä…

Joululaatikoiden tuunaus tuo valmislaatikoihin uutta ideaa ja helpottaa joulukiireitä. Välttämättä et tarvitse kuin ripauksen mausteita ja tilkan kermaa, jotta valmislaatikot muuntuvat hetkessä gourmet-kuntoon.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Joululaatikoiden tuunaus on helppo keino loihtia joulupöytään persoonallista ja herkullista tarjottavaa pienellä vaivalla. Tässä muutama vinkki, joiden avulla valmislaatikoista saa entistä mehevämpiä käden käänteessä.

Lue myös: Perinteiset joululaatikot tuovat joulun ruokapöytään: ihana porkkanalaatikko, helppo lanttulaatikko + 5 muuta laatikkoreseptiä

Moni luottaa jouluna tuttuihin klassikoihin eikä uusille ruokalajeille joulupöytään ole suurta kysyntää. Esimerkiksi Saarioisten teettämästä joulukyselystä selviää, että perinteiset laatikot pitävät pintansa suomalaisen joulupöydän kulmakivinä ja innokkuus uudistaa joulupöytää on laskenut viime vuosien aikana. Yli puolet suomalaisista myös helpottaa joulukiireitään ja ostaa laatikot ainakin osittain valmiina.

Valmislaatikot eivät kuitenkaan läheskään aina pääse tarjolle sellaisenaan. Joululaatikoiden tuunaus tuo valmislaatikoihin uusia makuja pienellä vaivalla. Kaupan päälle kotiin saa parhaat tuoksut ja laatikoihin intensiivisemmän maun.

Joululaatikoiden tuunaus mausteilla

Helppo tapa tuoda valmislaatikoihin uutta jujua on lisätä niihin mausteita. Kokeile alla olevia vinkkejä.

Perunalaatikon tuunaus

Perunalaatikko ei välttämättä kaipaa juurikaan lisämausteita, mutta mukaan voi ripauttaa hieman muskottipähkinää tai kanelia. Jos haluat laatikkoon enemmän makeutta, lisää pari teelusikallista siirappia. Makua voi pyöristää kermatilkalla tai muutamalla voinokareella. 

Herkullinen idea on yhdistää perunalaatikon makupariksi myös tuoretta rosmariinia tai hieman sitruunankuoriraastetta sekä tuoretta tilliä. 

Porkkanalaatikon tuunaus

Porkkanalaatikko kestää ronskiakin maustamista. Mausteiksi sopivat neilikka, kaneli ja muskottipähkinä tai pari teelusikallista piparkakkumaustetta. Sekoita mausteet varovasti, jotta riisinjyvät eivät rikkoudu. Porkkanalaatikon sekaan kannattaa sekoittaa myös reilu loraus kermaa.

Jos joulun tutut mausteet tympäisevät, mausta porkkanalaatikko raikkaasti ruokalusikallisella raastettua appelsiinin kuorta sekä teelusikallisella raastettua inkivääriä. 

Vähän eksoottisempi joululaatikoiden tuunaus syntyy, kun porkkanalaatikon makumaailmaan yhdistää kookoskermaa, chilirouhetta sekä inkivääriä. Kaunis koristelu pinnalle syntyy tähtianiksista. 

Lanttulaatikon tuunaus

Lanttulaatikon makua voi kermalorauksen sijaan pyöristää purkillisella smetanaa tai ranskankermaa. Joukkoon voi halutessaan sekoittaa myös yhden kananmunan tuomaan lisämehevyyttä. 

Mausta lanttulaatikko inkiväärillä, tujauksella neilikkaa, kardemummaa ja maustepippuria tai kokeile valmista piparkakkumausteseosta. Todellinen trendiherkku syntyy, kun vaihdat kerman ruskistettuun voihin.

Joululaatikoiden tuunaus: Aseta kauniisti tarjolle 

Mausteiden lisäämisen jälkeen laatikot kannattaa siirtää foliovuoista kauniisiin vuokiin, joissa laatikot voi myös nostaa tarjolle joulupöytään. Katso, että vuoat kestävät uunin kuumuutta, niin voit lämmittää ne turvallisesti uunin lämmössä.

Jujua pintaan pähkinöillä ja siemenillä

Ennen uuniin nostoa laatikoiden pinnan voi koristaa ja kuorruttaa herkuksi. Kaikkiin laatikkoihin voi ennen lämmittämistä lisätä pinnalle korppujauhoa tai kuivahtaneesta leivästä, hapankorpuista, Väinämöisen palttoonnapeista tai ruisvarrasleivästä jauhettua leipämurskaa. Lopuksi laatikot kannattaa kruunata vielä muutamalla voinokareella ennen kuin ne menevät uuniin.

Vähän enemmän lisäväriä saat, kun raastat perunalaatikon pintaan parmesaanijuustoa. Lanttulaatikon makuun puolestaan sopivat kauniit pekaanipähkinät tai somat seesaminsiemenet. Porkkanalaatikon pinnan voi koristaa tähtianiksilla, kokonaisilla neilikoilla tai kuivatuilla appelsiiniviipaleilla. 

Lämmitä laatikoita 175-asteisessa uunissa 30−40 minuuttia. Nosta herkulliset laatikot joulupöytään tarjolle kauniissa uunivuoissa.

Joululaatikoiden tuunaus: Kokeile myös näitä reseptejä

Jos kuitenkin haluat tehdä joululaatikot alusta alkanen itse, mutta kaipaat tuttuihin resepteihin uutta nostetta, kokosimme alle reseptejä, jotka kannattaa ottaa kokeiluun. Jos haluat vedellä mutkia hieman suoremmiksi, ota avuksi valmiit juuressoseet. 

Imelletty perunalaatikko on joulun klassikkoruokia, mutta astetta aromaattisemman tarjottavan saat, kun yhdistät perunan makupariksi maa-artisokkaa ja maustat laatikon ripauksella muskottipähkinää. Peruna-maa-artisokkalaatikko sopii paitsi joulupöytään, myös lihapadan lisukkeeksi.

Inkivääri, valkopippuri ja kookoshiutaleet tuovat lanttulaatikkoon uutta nostetta. Inkiväärilanttulaatikko paistetaan muffinivuoissa. Pienet laatikot eivät kärsi lämmittämisestä, joten ne voi paistaa valmiiksi hyvissä ajoin ennen joulua.

Porkkanalaatikko on joulun lemppari. Tässä reseptissä porkkanalaatikko saa modernin silauksen, kun se maustetaan mantelilla ja muskottipähkinällä. Yhden suuren vuoan sijaan laatikon voi tarjoilla myös pienistä muffinivuoista. 

Joululaatikoiden tuunaus onnistuu myös, kun vaihdat joulun tutut juurekset aromaattisen pähkinäiseen palsternakkaan. Palsternakasta tehty laatikko on ihanan pehmeä ja makea lisuke kaikenlaisille joulupöydän herkuille. Ohje on iso, mutta se on helppo puolittaa tarvittaessa.

Jos perinteiset laatikot tylsistyttävät, loihdi joulupöytään astetta eksoottisempi bataattilaatikko. Bataatin makuun sopii oivasti inkivääri sekä ripaus kanelia. Pinnalle ripotellaan korppujauhoja sekä voinokareita.

Katso myös Kotiliesi.fi: Kuuluuko siirappi imellettyyn perunalaatikkoon? Professori Anu Hopia vastaa ja kertoo, miten teet täydellisen imelletyn perunalaatikon 

X