Juhlat

Juhannuksen hittiruoka – nappaa Henri Alénin, Teresa Välimäen ja Sari Spåran vinkit!

Teksti: Emmi Toivonen

Juhannuksen viettoon kuuluu erottamattomasti maistuva ruoka. Kysyimme kolmelta keväällä keittokirjan julkaisseelta ruoka-alan ammattilaiselta, mikä on tänä vuonna juhannuspöydän hitti. Lue Henri Alénin, Teresa Välimäen ja Sari Spåran herkulliset vinkit!

Hitaasti valmistettua bbq-lihaa

Huippukokki Henri Alénin juhannuspöytään kuuluu aina savustettua kalaa, varhaisperunoita ja silliä. Tämän juhannuksen suurimman hitin hän arvelee silti löytyvän grillistä.

Henri Alen, kuva Paula Kukkonen

– Sitkaammat ruhonosat, kuten häränrinta ja isot lihan palat bbq-tyyliin hitaasti ja pitkään valmistettuna voisi olla tämän juhannuksen hittiruoka. Siihen vielä hyvä bbq-soosi kruunaamaan koko komeus.

Alén arvelee myös monissa juhannuspöydissä majoneesipohjaisen perunasalaatin vaihtuvan kevyempään, kirkkaaseen versioon.

Kauniiseen kattaukseen panostamalla voi ilahduttaa vieraita, mutta tärkeintä Alénin mielestä on kuitenkin suunnitella juhannukseksi sellainen menu, joka mahdollistaa myös oman rauhoittumisen.

– Hyvän menun salaisuus on se, että sinulla ei ole kiire. Näin kaikki ruoat onnistuvat varmasti!

Alénilla on myös mainio vinkki vaikkapa juhannuspäivän aterialle.

– Jos keität varhaisperunoita ja niitä jää yli, pujota ne varrastikkuun ja grillaa lisukkeeksi seuraavana päivänä. Leikatulla lipstikalla saat myös uutta eloa perunaan. Nämä sopivat niin lihalle kuin kalallekin.

Panosta lisukkeisiin

Ruoka-alan monitoiminainen Teresa Välimäki kehottaa panostamaan tänä juhannuksena erityisesti lisukkeisiin.

Teresa Välimäki ja Johanna Lindholm: Lomaruokaa-kirja

– Meillä tämän juhannuksen hitit syntyvät grillin ulkopuolella. Vaikka grillaamme, ruoan jujuna ovat erilaiset kastikkeet ja tahnat, kuten jogurtti-vuohenjuustokastike, hernehummus, baba ganoush -munakoisotahna ja erilaiset salsat. Grilliruoka voikin sitten jo olla melkein mitä vain, kun lisukkeet ovat maistuvia!

Välimäen pöydästä löytyy juhannuksena yleensä cevicheä, mutta myös grilli kuumenee usein. Grillaamista varten Välimäki suosittelee oman kastikkeen tekemistä, joka sopii niin naudalle, possulle kuin kanallekin. Poimi resepti talteen alta!

Grillauskastike

4 valkosipulin kynttä
0,5 tl suolaa
6 dl colajuomaa
2 dl ketsuppia
0,75 dl punaviinietikkaa
1 rkl savustettua paprikajauhetta
1 tl mustapippuria myllystä
2 rkl ruokosokeria
0,5 tl chilitahnaa
0,5 tl jauhettua maustepippuria
½ limetin mehu

Kuori valkosipulin kynnet ja murskaa ne. Mittaa kaikki ainekset kattilaan limetin mehua lukuun ottamatta. Anna kastikkeen kiehua kasaan miedolla lämmöllä poreillen 45 minuuttia. Viimeistele maku limetin mehulla. Sudi kastiketta grillattavan pintaan muutaman kerran grillaamisen aikana.

Helppoja drinkkejä

Ruokabloggari ja –kirjailija Sari Spåran juhannuspöytään kuuluu lohi ja varhaisperunat. Erityisesti ruotsinkielisillä alueilla tuttu pikkalaka voisi olla Spåran mielestä tämän vuoden hitti. Pikkalaka, eli eräänlainen perunankastamisliemi, syntyy helposti myös vaikka mökin keittiössä.

– Perinteisesti uusien perunoiden keitinvettä ja voita sisältävä liemi maustetaan ruohosipulisilpulla ja ripauksella suolaa. Uutta makua ja eloa perinteiselle pikkalakalle voi tuoda erilaisilla yrteillä, kuten tillillä, kirvelillä, persiljalla tai vaikkapa hennoilla lipstikan versoilla. Tähän taivaalliseen liemeen sitten kastetaan uusia pottuja.

Spåra suosittelee kokeilemaan erilaisia juomia juhannuksen piristykseksi.

– Esimerkiksi raikas inkiväärijuoma, ginger ale, on todella helppo valmistaa. Samoin on myös meidän perheen lempijuoma, kuusenkerkkämehu. Juhannuspöytään sopii myös kuusenkerkistä valmistettu kuusenkerkkäsnapsi.

Helppo juhannusdrinkki syntyy yksinkertaisimmillaan kahdesta ainesosasta.

-Tarvitset jääkaappikylmää vesimelonia sekä vettä. Poista vesimelonin sisus ja laita tehosekoittimeen. Pieni loraus vettä joukkoon ja aja sileäksi. Kaada sopiviin juomalaseihin ja mausta halutessasi ripauksella sokeria. Aikuisten versioon voi lisätä lorauksen vodkaa.

Tämän vuoden kuumimpiin keittokirjauutuuksiin lukeutuu Henri Alénin Vuoden keittokirja, joka koostuu kotiruokaresepteistä. Alén halusi tehdä keittokirjan, jonka reseptit toimivat arjessa ja ovat helppoja valmistaa.

 

 

Helppouden ja herkullisuuden nimeen vannotaan myös Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Lomaruokaa-kirjassa. Teos on tarkoitettu kesälomalaisten keittokirjaksi, joka kulkee mukana helposti vaikka mökille pienen kokonsa ansiosta.

 

 

Sari Spåran keittokirja, Meren maku kerää yksien kansien väliin herkullisia kevät- ja kesäreseptejä, jotka sopivat vaikka touhukkaaseen lapsiperheen arkeen.

Teksti: Emmi Toivonen
Kuvat: Seppo Saarentola/ OM-arkisto, Paula Kukkonen, Leena Kalliokoski, Patrik Spåra, kirjojen kannet kustantajilta
 

X