Juomat

Tee teestä nautinto

Teksti: Anna.fi

Teetä voi juoda monin tavoin: yksin, yhdessä, teehuoneessa, omalla sohvalla, kotoisan suupalan kera tai upealla illallisella. Teeihmisille juoma on jokapäiväinen ilo ja nautinto. Tutustu kolmen teenystävän vinkkeihin ja poimi parhaat reseptit teeiltaan.

teekuppi ja skonssit

Syysillan parhaat kaverit: lämpimät skonssit, hyvä kirja ja teetoti. Toti syntyy mustasta teestä, lorauksesta konjakkia ja sitruunaviipaleesta.

Teetä myös ruokajuoma

”Aloitin nuorena teenjuonnin, koska jo silloin puhuttiin kahvin  epäterveellisyydestä. Rakastan kaikkea, mikä teenjuontiin liittyy: hyvältä tuoksuvia teekauppoja, iltapäiväteetä teehuoneissa.

Kokeilen mielelläni uusia makuja, mutta eniten pidän mustasta teestä. Ostan usein teeni Lontoosta Harvey Nicholsilta. Ostan myös Pariisista teetä. Siellä on maailman parhaat teemyymälät. Helsingissä suosikkimakujani myydään Moko Marketissa ja Fredan venäläisessä Ounce- teehuoneessa.

Kamala myöntää, mutta nautin teetä myös ruokajuomana. Olen saanut ystäviltäni huomautuksia tavastani tilata vielä ruokailun lopuksi pannullisen teetä. Kaverit tietävät, että sen juomiseen menee lähes tunti. Meiltä saa hyvää teetä lähes kaikista ravintoloista, ja se on Pirkko Arstilan ansioita. Hän perusti teen ystäville yhdistyksen.

Nyt markkinoille tulvii monia erivärisiä teelaatuja. Äskettäin puhuttiin keltaisesta teestä. Minun uusin suosikkini on Helsingin Katajanokan Johan & Nyström -kahvilassa kehitelty rooibos chai latte. Yleensä en pidä rooibos-teestä, mutta tuota ihmejuomaa ihan himoan.”

Sami Sykkö, toimittaja

Intialaisen chai latten mausteena on anista, kardemummaa ja kanelia. Makean mausteinen juoma maistuu pienten omppupiiraiden kanssa.

Nauti teestä kaikessa rauhassa

”Suhteeni teehen on kaksijakoinen. Toisaalta tee tarjoaa tutkijamielelleni loputtoman kentän. Toisaalta tee lopulta pakenee analyysiä. Vaikka tekisi kaksi
kuppia teetä vierekkäin samanlaisissa astioissa, samalla menetelmällä, maistuvat ne kuitenkin erilaisilta. Parhaalta tee maistuukin, kun sen kohtaa rauhassa ilman mittareita ja ajastimia,ystävänä.

Teen valitsen vuodenajan ja fiiliksen mukaan. Kiinalaiset ja korealaiset vihreät teet sekä darjeelingit ovat parhaita keväällä. Syksyllä ja talvella nautin enemmän tummia ja vahvempia oolongeja sekä vuosikertateitä. Pu erh -teen nauttimiseen on varattava sekä sopiva mielentila että aikaa, sitä ei voi juoda ohimennen. Yksistä lehdistä saa jopa parikymmentä haudutusta, ja teehen keskittymiseen pitää varata kokonainen päivä.

Jos haluaa, tee sopii hyvin ruokajuomaksi. Kuohuviinin voi korvata eteerisen keveillä kiinalaisilla valkoisilla tai vihreillä teillä. Valkoviinin sijaan voi nauttia raikasta kiinalaista tai japanilaista teetä. Kevyen punaviinin vastineeksi sopii esimerkiksi darjeeling, vahvan tanniinisen punaviinin pu erh. Elähdyttävimpään lopputulokseen päästään, jos ruoka ja tee yhdistetään teen ehdoilla.”

Eetu Mäkelä, tekniikan tohtori, Teen ystävät ry:n hallituksen jäsen.

Kofeiiniton rooibos ja mausteiset parapähkinät ovat loistava makupari.teetä

Teenjuonti on arjen luksusta

”Minulle tee merkitsee nautintoa ja rauhoittumista. Teenjuonnin hienous verrattuna kiireessä siemaistuun kahviin on siinä, että kun kahvi vain lisää moottoriin kierroksia, teen ääressä hengähdetään hetki ja annetaan ajatusten levätä.

Parasta teetä on oikein valmistettu tee. Hienoimmistakin teelehdistä tulee surkea juoma väärin valmistettuna. Tärkeää on veden lämpö, oikea lehtien määrä ja sopiva haudutusaika. Kiehuvan kuuma vesi käy vain perusmustalle teelle.

Teen tuotantotavalla on väliä Chai Wanissa myymästämme teestä valtaosa on luomuteetä ja Reilun kaupan teetä. Teehuoneemme erikoisuus on tea paring -tarjoilu. Siinä tee ja sen seuraksi tarjottavat muffinit suolaisine tai makeine lisukkeineen muodostavat harmonisen kokonaisuuden. Esimerkiksi kuumana aistittavan darjeelingin seuraksi sopii karpaloskonssi chipotlechilillä maustetun omenahillon kera.

Teenjuonti on mielestäni parasta arjen luksusta. Sadan gramman pussillinen hienointa laatuteetä maksaa vain kymmenen euroa. Pussillisesta tulee 50 isoa kupillista eli aamu- ja iltateetä riittää melkein kahdeksi kuukaudeksi.”

Markku Ahtola, Kiseleffin talon Chai Wan -teehuoneen johtaja

Nauti pienten mäti-wasabileivosten kanssa vihreää teetä tai valkoista jasmiiniteetä.

teeta ja mätileivoksia

Teksti: Taina Salovaara
Kuvat: Sampo Korhonen

 

X