Mitä tänään ruoaksi?

Parhaat nuudeliruoat: pad thai, kana-nuudelisalaatti ja 4 muuta kekseliästä nuudeliruokaa

Nuudelit ilahduttavat nopeudellaan ja yllättävät monipuolisuudellaan. Kun vaihdat valmistustapaa, höysteitä ja mausteita, saat ruokiin loputtomasti uusia jujuja. Mallia voi ottaa näistä kuudesta herkullisesta nuudeliruoasta.
1.4.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Parhaat nuudeliruoat valmistuvat helposti ja ovat uskomattoman hyvänmakuisia. Kaapissa kannattaakin pitää aina pari pakettia nuudeleita varalta, niin saat tarpeen tullen maistuvaa ruokaa nopeasti pöytään. Kokeile nuudeleita paistettuina, keitettyinä, wokeissa sekä salaattien ja keittojen raaka-aineena. 

6 x nuudeliruoka

Paistetut katkarapunuudelit

Paistetuista nuudeleista löytyy monta variaatiota. Näiden katkarapunuudeleiden maun salaisuus on reilu määrä chiliä sekä limettiä ja kunnon puntti korianteria. Kananmunat voi paistaa erikseen tai sekoittaa ne rikottuina muiden ainesten joukkoon aivan paistamisen lopulla. 

paistetut katkarapunuudelit: parhaat nuudeliruoat

Mausta paistetut nuudelit chilitahnalla, kalakastikkeella sekä limetinmehulla. Parhaat nuudeliruoat ovat usein myös oikeaa silmänruokaa.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 2

Paistetut katkarapunuudelit

150 g pakastekatkarapuja
100 g vehnänuudeleita
1 porkkana
1/2 paprika
2 kananmunaa
1 rkl öljyä
1 dl pakasteherneitä
2 tl sambal oelek -chilitahnaa
2 tl soija- tai kalakastiketta
1/2-1 limetin mehu
2 rkl suolapähkinöitä
tuoretta korianteria

Valmistusohje

1. Sulata katkaravut. Keitä nuudelit juuri ja juuri kypsiksi, valuta siivilässä. Leikkaa porkkanat ja paprika tikuiksi. Paista kananmunat.

2. Kuumenna puolet öljystä vokissa. Paista kasviksia yhdestä kahteen minuuttia hyvällä lämmöllä. Lisää nuudelit, herneet ja loput öljystä. Paista yhdestä kahteen minuuttia.

3. Mausta kasvis-nuudeliseos sambal oelekilla, soija- tai kalakastikkeella, limettimehulla ja ripauksella suolaa. Lisää pinnalle katkaravut, suolapähkinät, paistetut munat ja korianteria. Tarjoa ruoka suoraan pannulta.

Broileri-inkivääri-nuudelikeitto 

Trendikkäältä japanilaiselta nuudelikeitolta mallia ottanut broileri-inkivääri-nuudelikeitto on loistava arkiruoka. Siinä maistuu ihana mausteinen liemi ja marinoitu broileri. Tuore retiisi ja pak choi eli pinaattikiinankaali tuovat ruokaan pirteää olemusta.

parhaat nuudeliruoat: broileri-inkivääri-nuudelikeitto

Broileri-inkivääri-nuudelikeitto lainaa makunsa japanilaiselta ramenkeitolta.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Broileri-inkivääri-nuudelikeitto:

400 g broilerin rintafileitä
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl raastettua inkivääriä
ripaus suolaa

Liemi:

6–8 senttimetriä tuoretta inkivääriä
3 valkosipulinkynttä
1 pieni punainen chilipalko
200 g siitakesieniä
3 rkl soijakastiketta
1 rkl seesamiöljyä
1 l kanalientä
1 rkl hunajaa
1 limetin mehu

Lisäksi:

5 retiisiä
1/2 kiinankaali tai
1–2 kpl pak choita
80 g munanuudeleita

Valmistusohje

1. Suikaloi rintafileet ja mausta suikaleet kulhossa seesamiöljyllä, inkiväärillä ja suolalla.

2. Viipaloi inkivääri ja kuoritut valkosipulinkynnet. Hienonna chilipalko ja viipaloi siitakesienet. Kuumenna seesamiöljy korkeareunaisessa kasarissa tai wokkipannussa. Lisää inkivääri, valkosipuli ja chili. Paista minuutin verran. Lisää sienet ja paista taas minuutti pari. Lisää soijakastike ja sitten kanaliemi, hunaja sekä limetin mehu. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää sitten broilerisuikaleet. Anna niiden kypsyä liemen hiljaa poreillessa.

3. Viipaloi retiisit ja suikaloi kiinankaali tai pak choi. Laita nuudelit likoamaan kädenlämpöiseen veteen noin 10 minuutiksi ja valuta ne sitten lävikössä.

4. Kokoa syvälle lautaselle pehmeitä nuudeleita, retiisiviipaleita ja kaalisuikaleita. Kauho päälle vielä kuumaa kana-inkivääri-sienilientä ja nauti.

Koko perheen kana-nuudelisalaatti 

Tämä ruokaisa salaatti pitää pitkään nälän loitolla ja on kaiken lisäksi varsinainen vitamiinipommi. Salaatti kootaan grillatusta broilerista sekä nuudeleista ja viimeistellään koko perheen suosikiksi mehevällä majoneesikastikkeella.

parhaat nuudeliruoat: kana-nuudelisalaatti

Valmis ruokalista auttaa arjen kiireessä. Monet parhaat nuudeliruoat, kuten ruokaisa kana-nuudelisalaatti, valmistuvat vain noin puolessa tunnissa.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Koko perheen kana-nuudelisalaatti:

1 grillattu broileri
150 g nuudeleita
1/2 sitruunan mehu
tilkka (seesami)öljyä
1/2 kurkkua
2 porkkanaa
10 kirsikkatomaattia
1/2 amerikansalaattia
2 dl pakasteherneitä
1 dl pähkinäsekoitusta
1/2 ruukku korianteria

Kastike:

1 dl majoneesia
2 dl kermaviiliä
3 rkl makeaa chilikastiketta
1–2 tl currya
ripaus suolaa

Valmistusohje

1. Revi broileri suikaleiksi. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja mausta sitruunamehulla ja tilkalla öljyä. Suikaloi kurkku ja porkkanat. Halkaise tomaatit ja suikaloi salaatti. Sekoita kastike.

2. Kokoa salaatti kulhoon. Pohjalle salaatti, päälle broileri, nuudelit ja kasvissuikaleet. Sekoita. Lisää pinnalle tomaatit, sulatetut herneet, pähkinät ja korianteri. Tarjoa kastike erikseen.

Lihaa, pastaa ja maapähkinäkastiketta

Vaikka reseptin otsikko antaakin ymmärtää, että kyseessä on pastaruoka, voi tagliatellen mainiosti vaihtaa nuudeleihin. Vikkelästi wokissa kypsyvät naudanlihasuikaleet sekä ohueksi viipaloidut kasvikset saavat seurakseen mausteisen maapähkinäkastikkeen. Puolessa tunnissa valmis voimaruoka taipuu niin arkeen kuin viikoloppuunkin. 

parhaat nuudeliruoat: lihaa, pastaa ja maapähkinäkastiketta

Tähän ruokaan sopii niin pasta kuin nuudelitkin. Kokeile vaihteeksi myös kikhernenuudeleita, jotka lisäävät ruoan proteiinipitoisuutta entisestään.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Lihaa, pastaa ja maapähkinäkastiketta:

1 pkt (300 g) naudan minuuttisuikaleita
2 porkkanaa
1/2 parsakaalia
250 g kikhernetagliatellea tai -nuudeleita
2 dl pakastettuja edamamepapuja
1 rkl öljyä
suolaa
mustapippuria

Kastike:

1 rkl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1/2 tl chilirouhetta
1 tl öljyä
1 rkl soijakastiketta
2 tl fariinisokeria
1 dl maapähkinävoita
1 dl vettä
1 dl kookosmaitoa
1 limetin mehu
suolaa

Valmistusohje

1. Ota lihasuikaleet huoneenlämpöön vähintään 1/2 tuntia ennen paistamista. Valmista kastike. Kuullota inkivääri, silputut valkosipulinkynnet ja chili öljyssä. Lisää soijakastike, fariinisokeri, maapähkinävoi ja vesi. Kiehauta ja lisää kookosmaito sekä limettimehu. Mausta kastike suolalla ja kuumenna. Lisää tarvittaessa vettä.

2. Leikkaa porkkanat suikaleiksi, irrota parsakaali kukinnoiksi. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää edamamepavut pastan keitinveteen kiehumaan viimeisiksi minuuteiksi.

3. Paista liha öljyssä kuumalla pannulla kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä liha pannulta lautaselle odottamaan. Paista kasviksia öljyssä pari minuuttia, lisää joukkoon liha.

4. Kaada pasta vadin tai lautasten pohjalle, lisää päälle liha-kasvisseos. Lämmitä kastike ja tarjoa se erikseen.

Tofu-nuudelikeitto

Tämän nuudelikeiton maun salaisuus on valmiiksi marinoidussa tofussa ja reilussa määrässä inkivääriä. Maukas kookospohjainen liemi sitoo maut hyvin yhteen. Ohueksi suikaloidut porkkanat ja kaali ovat hauskoja sattumia nuudeleiden seassa. 

Parhaat nuudeliruoat: tofu-nuudelikeitto

Erilaiset valmiiksi maustetut ja marinoidut tofut ovatkin arjen pelastuksia. Kuutioituina ja rapeaksi paistettuina ne sopivat myös nuudelikeiton joukkoon.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Tofu-nuudelikeitto:

1 pkt (250 g)kiinteää, chilillä maustettua tofua
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl makeaa soijakastiketta
2 isoa porkkanaa
200 g kaalia
pala tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 l kasvislientä
1 prk (400 g) kookosmaitoa
2 levyä pikanuudeleita (Mama)

Lisäksi:

tuoretta korianteria

Valmistusohje

1. Kuutioi tofu. Kuumenna pannulla öljyt ja pikapaista tofukuutiot pannulla kauniin ruskeiksi. Lisää soijakastike, sekoita hyvin ja anna jäähtyä.

2. Kuori ja suikaloi porkkanat ja kaali. Kuori ja hienonna inkivääri ja valkosipulinkynnet.

3. Kiehauta kattilassa kasvisliemi ja kookosmaito. Lisää kasvikset ja keitä 5 minuuttia.

4. Murenna nuudelilevyt kiehuvan liemen joukkoon ja lisää tofut. Anna keiton vielä kiehahtaa ja nuudeleiden pehmentyä. Viimeistele keitto hienonnetulla, tuoreella korianterilla.

Pad thai eli thaimaalaiset paistetut nuudelit

Pad thai eli paistetut nuudelit lienee monen mielestä se kaikkein paras thairuoka. Kyseessä on eräänlainen paikallinen pyttipannu, jota voi soveltaa maun ja jääkaapin sisällön mukaan: nuudeleiden sekaan sopivat erilaiset kasvikset, liha, katkaravut tai tofu. Mausteissa ei kuitenkaan kannata sooloilla, sillä ruoan koukuttavuus piilee juuri oikeassa makean, suolaisen ja happaman tasapainossa.

Parhaat nuudeliruoat: pad thai

Pad thai eli thaimaalaiset paistetut nuudelit valmistetaan tässä reseptissä katkaravuista, mutta niiden tilalla voi käyttää myös kanaa.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 1

Pad thai:

100 g riisinuudeleita
vettä
1 rkl kalakastiketta
1 rkl palmusokeria
2 rkl tamarinditahnaa
1 tl hienonnettua valkosipulia
4–5 rkl öljyä
runsas 1/2 dl tofukuutioita
1 rkl kuivattuja katkarapuja
3 raakaa jättikatkarapua
1 muna
2 rkl kiinalaista ruohosipulia pieninä pätkinä
2 rkl paahdettuja maapähkinöitä
1 tl chilijauhetta
runsas 1/2 dl pavunituja
limettiviipaleita
tuoretta korianteria

Valmistusohje

1. Liota nuudeleita 15 minuuttia kylmässä vedessä. Sekoita kalakastike, palmusokeri ja tamarinditahna keskenään pienessä kulhossa ja siirrä syrjään.

2. Kuumenna öljy wokissa ja ruskista siinä valkosipuli kevyesti. Lisää tofu sekä kuivatut katkaravut ja paista hetki. Lisää katkaravut ja nuudelit sekä tilkka vettä. Kumoa mausteseos wokkiin ja sekoita hyvin. Siirtele aineet wokin reunoille ja valuta muna keskelle. Sekoita, kunnes muna on hyytynyt. Lisää ruohosipuli, maapähkinät, chilijauhe sekä pavunidut. Sekoita hyvin ja kuumenna aineet.

3. Koristele ruoka limettiviipaleilla ja korianterilla.

Lue myös

Suosittelemme