Ruokajutut

Kehnäsieni on erinomainen ruokasieni, jota moni ei tunnista – näin teet siitä ihanat pihvit ja samettista sienikeittoa

Kehnäsieni tunnistaminen on monelle haastavaa, koska se muistuttaa myrkyllisiä seitikkejä. Opettele kehnäsienen tärkeimmät tuntomerkit ja kokkaa siitä maukasta ruokaa.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto; iStock

Kehnäsieni on loistava ruokasieni, josta syntyy monenlaisia sieniherkkuja.

Kehnäsieni tunnistaminen on monelle haastavaa, koska se muistuttaa myrkyllisiä seitikkejä. Opettele kehnäsienen tärkeimmät tuntomerkit ja kokkaa siitä maukasta ruokaa.

Kehnäsieni on hyvin satoisa ja yleinen sieni, minkä vuoksi se kannattaa opetella tunnistamaan. Kehnäsieni kasvaa koko maassa ja lähes kaiken tyyppisissä metsissä, erityisesti kangasmetsissä. Se elää havupuiden ja koivun seuralaisena. Kehnäsienen satoaika painottuu elokuusta syyskuulle, mutta joinakin vuosina niitä tavataan jo heinäkuussa.

Kehnäsieni: tuntomerkit

Kehnäsieni on monelle sienestäjälle vaikea tunnistaa. Tämä johtuu siitä, että sen voi sekoittaa helposti myrkyllisiin seitikkeihin. Kehnäsienen tunnistamista hankaloittaa myös se, että kehnäsieni on todella eri näköinen nuorena ja vanhana. 

Kehnäsieni eli Cortinarius caperatus.

Kehnäsienen lakki on vaaleankeltaisen vaaleanruskea. Nuori kehnäsieni on lähes munanmuotoinen. Myöhemmin lakista tulee kellomainen, vähitellen kupera ja lopulta laakea ja reunoiltaan repeävä. Lakki on nuorena kokonaan ja vanhempana keskeltä vaaleahärmäinen. Lakit ovat myös usein, varsinkin nuorena, helttojen suuntaisesti uurteisia ja ryppyisiä. Vaaleanruskeat heltat ovat sahateräiset.

Tärkeä tuntomerkki on kehnäsienen jalan selvä, irtonainen rengas, joka erottaa sen eräistä samannäköisistä seitikeistä. Rengas on leveä, sormusmainen ja helposti repeytyvä. Renkaan yläpuolella on sahanteräkuvio. Jalka on tanakka ja pituudeltaan 7–15 cm. Väri on lakkia vaaleampi. Malto on kellanvalkoista ja pehmeää, jalassa kuitumaista. Kehnäsienen tuoksu on miellyttävä ja maku mieto.

Testaa sienitietosi: Tunnistatko eri sienilajit? Tee sienitesti ja selvitä, yllätkö sienitietäjän titteliin!

Kehnäsieni: Älä sekoita näköislajeihin 

Kehnäsieni kuuluu seitikkien sukuun ja sen näköislajit ovat lähinnä syötäväksi kelpaamattomia seitikkejä. Siksi kehnäseini ei ole aloittelijalle sopiva sieni. 

Eniten kehnäsientä muistuttavat seitikkilajit erottaa siitä, että niillä ei ole irtoavaa, sormusmaista rengasta jalassa. Sen tilalla on seittiä. Tällaisia ovat esimerkiksi valkovillaseitikki ja vanujalkaseitikki. Nämä kehnäsienen näköislajit eivät ole todella vaarallisia, mutta kuitenkin syötäväksi kelpaamattomia.

Tappavan myrkyllinen sen sijaan on suippumyrkkyseitikki, jonka erottaa kehnäsienestä lähemmin tarkasteltuna. Suippumyrkkyseitikin lakki on punaruskea siinä missä kehnäsienen on vaaleankeltaisen ruskea. Suippumyrkkyseitikki on keskeltä kohoumallinen. Sen heltat ovat melko harvassa, punaruskeat ja kolotyviset. Jalassa on kellertäviä suojusvöitä ja väriltään jalka on lakin värinen.

Lue myös: Älä sekoita näitä sieniä keskenään – pieni sieniopas sienimetsään

Mitä ruokaa kehnäsienestä voi valmistaa? 

Kehnäsieni on parhaimmillaan nuorena, jolloin jalkakin on vielä mehukas. Nuoret, ryppyiset yksilöt ovat kokonaan käyttökelpoisia. Vanhetessaan maku tulee usein karvaaksi ja siksi vanhoista yksilöistä käytetään vain lakit. 

Kehnäsientä ei tarvitse esikäsitellä, vaan se on heti valmis pilkottavaksi esimerkiksi patoihin, keittoihin, muhennoksiin ja piiraisiin. Kehnäsienestä voi tehdä myös sienipihvejä

Sienen tiivis rakenne voi houkutella kuivaamaan, mutta tätä ei suositella, sillä kuivaaminen kitkeröittää kehnäsienen miedon ja omintakeisen maun. Jos kehnäsienen haluaa säilöä, sopiva menetelmä on pakastaminen.

Lue myös Kotiliesi.fi: Tiesitkö jo nämä vinkit sienten puhdistamiseen? Sieniasiantuntija kertoo yhden nopean kikan

X