onko maapähkinävoi terveellistä
Tiesitkö, että samettista maapähkinävoita ja muita pähkinätahnoja on helppo tehdä myös itse?
Ruokajutut

Jos herkuttelet maapähkinävoilla usein, muista nämä asiat sen valinnassa ja käytössä – kokeile myös tehdä sitä itse!

Maapähkinävoi on samettisen pehmeää, täyteläistä, koukuttavan hyvää ja mahdottoman monikäyttöistä. Pähkinävoita on helppo tehdä myös itse. Nappaa ohje maapähkinävoin valmistukseen ja lue samalla, onko maapähkinävoi terveellistä.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto ja iStock

Maapähkinävoita sujauttaa mielellään aamupuuron päälle sekä smoothien sekaan, ja sitä lusikoi mielellään vaikka purkista suoraan. Niin herkullista se on. Purkin pohja paistaa äkkiarvaamatta, mutta onneksi pähkinävoita on helppo tehdä lisää. Entä onko maapähkinävoi terveellistä?

Lue myös: Lisää pähkinöitä ruokavalioosi: 1–2 pientä kourallista päivässä riittää

Maapähkinävoi – mitä se on?

Kaupan hyllyltä löytyy maapähkinävoipurkki poikineen. Purkkien äärellä kannattaa viivähtää tovi ja tarkistaa, mitä tuote todellisuudessa pitää sisällään – se vaikuttaa siihen, kuinka terveellistä maapähkinävoi todellisuudessa on. Osaan tuotteista lisätään sokeria, öljyä tai esimerkiksi kaakaojauhetta. Valitse pähkinävoi, jossa ei ole mitään ylimääräistä.

Aito maapähkinävoi on jauhetuista maapähkinöistä tehtyä tahnaa, eikä se parhaimmillaan sisällä mitään muuta tai korkeintaan ripauksen suolaa. Sen sijaan se, valitsetko sileän vai rouheisen maapähkinävoin, on makuasia.

Maapähkinöiden lisäksi pähkinävoita voi tehdä myös muista pähkinöistä, kuten manteleista tai hasselpähkinöistä. Cashewpähkinöistä tulee erityisen ihanaa ja pehmeää pähkinävoita. Erilaisia pähkinävoita ovat kaupan hyllyt pullollaan, mutta niiden valmistus on helppoa myös kotona. Tarvitset vain tehokkaan tehosekoittimen sekä tietysti pähkinöitä.

Maapähkinävoin valmistus – helppoa kuin mikä!

Maapähkinävoin ja muiden pähkinätahnojen valmistukseen tarvitset noin puoli kiloa maustamattomia, kuorittuja pähkinöitä sekä tehokkaan tehosekoittimen. Jos kaipaat tahnaan herkullista paahteista makua, voit paahtaa pähkinät 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Pidä pähkinöitä herkeämättä silmällä, sillä ne palavat yllättävän nopeasti.

Mittaa jäähtyneet pähkinät sekoittimen kulhoon, käynnistä kone ja odota kärsivällisesti. Tahnan muodostumiseen voi mennä jopa vartti. Aluksi kuiva, sahajauhomainen silppu kiipeää jatkuvasti kulhon laidoille. Silloin kone kannattaa sammuttaa hetkeksi ja tökkiä pähkinät esimerkiksi taikinakaapijan avulla alas takaisin terien luo. Jos kone kuumenee liikaa, sammuta se hetkeksi ja ja anna levätä tovin.

Lopulta kärsivällisyys palkitaan ja sahajauhomainen puru alkaa muodostua pehmeäksi, samettiseksi tahnaksi. Anna koneen käydä, kunnes pähkinätahnan kostumus on aivan silkkisen pehmeää ja tasaista.

Ohje: Maapähkinävoi

Maapähkinävoin säilytys

Maapähkinävoi, mantelivoi ja cashewvoi sekä muut pähkinätahnat ovat kerrassaan koukuttavan herkullisia. Vaarana onkin, ettei tahna säily, vaan katoaa hetkessä parempiin suihin.  

Kaupasta ostettu avaamaton purkki pähkinävoita säilyy hyvänä huoneenlämmössä valolta suojattuna, mutta avattu purkki kannattaa säilyttää jääkaapissa, jotta pähkinöiden sisältämät rasvat eivät härskiintyisi.

Pitkän säilytyksen aikana öljy saattaa erottua pähkinävoin pinnalle. Tämä ei kuitenkaan haittaa. Kun tahnan sekoittaa huolellisesti pohjia myöten, on tahna jälleen käyttökelpoista.

Onko maapähkinävoi terveellistä?

Maapähkinävoi sisältää runsaasti rasvaa, joten aivan kevyttä syötävää se ei ole. Suuri osa maapähkinävoin rasvasta on kuitenkin tyydyttymätöntä eli terveellistä rasvaa.

Pähkinävoissa on paljon myös proteiinia ja kuituja sekä vitamiineja ja kivennäisaineita. Kaksi ruokalusikallista pähkinäistä levitettä sisältää noin 7 grammaa proteiinia, 2 grammaa kuitua sekä 13 grammaa rasvaa, joista alle 2 grammaa on tyydyttynyttä eli epäterveellistä rasvaa. Energiaa parista lusikallisesta pähkinävoita kertyy noin 160 kcal.

Lusikallinen maapähkinävoita tai muuta pähkinätahnaa esimerkiksi välipalalla onkin varsin terveellinen tapa.

neljän aineksen maapähkinävoikeksit

Maapähkinävoi sopii täydellisesti leivontaan. Nämä helpot maapähkinävoikeksit valmistuvat vain neljästä raaka-aineesta.

Mihin maapähkinävoita voi käyttää?

Maapähkinävoi, cashewvoi, mantelivoi ja muut pähkinätahnat sopivat herkutteluun vaikka sellaisenaan. Amerikkalaiset levittävät maapähkinävoita hillon kera paahtoleivän päälle. Maapähkinävoi-hilloleipä eli peanut butter and jelly sandwich onkin tavallinen pohjoisamerikkalainen välipala. 

Maapähkinävoin ja muiden pähkinätahnojen herkullisesta mausta ja pehmeydestä voi nauttia varsin monella tapaa. Lisää pähkinävoita smoothien sekaan tai aamupuuron päälle. Pähkinävoita voi lisätä myös tuorepuuron ja banaaneista valmistetun nice creamin joukkoon, joihin se tuo ihanaa täyteläisyyttä ja makua. 

Pähkinävoista valmistat myös herkullisen kastikkeen, joka sopii monipuolisesti käytettäväksi esimerkiksi aasialaisvivahteisiin salaatteihin, wokkeihin sekä grillattujen lihavartaiden, erityisesti broilerin kaveriksi. Satay on indonesialainen pähkinäkastike, jota tarjotaan perinteisesti grillattujen broilerivartaiden kanssa.

Käytä pähkinävoita monipuolisesti myös leivonnassa ja jälkiruokien valmistuksessa. Erityisesti maapähkinävoi sopii esimerkiksi vegaaniseen suklaamousseen sekä keksitaikinaan. Helpot maapähkinävoikeksit valmistuvat vain neljästä raaka-aineesta.

Katso myös Kotiliesi.fi: Pähkinä kuuluu joulun leivonnaisiin

X