Ruoka

Tomaatin pakastus hullaannutti kotikokit – Tiktok-tomaattiraaste sopii moneen ruokaan, mutta näin martta tekisi

Tomaatin pakastus rikkoo rakenteen ja tekee tomaatista vaikeasti käsiteltävän. Paras keino käyttää pakastettua tomaattia on soseuttaa se etukäteen – tai raastaa jääkovana.

Teksti:
Karoliina Kakko
Kuvat:
iStock

Tomaatin pakastus liittyy laajempaan pakasteraastetrendiin.

Tomaatin pakastus rikkoo rakenteen ja tekee tomaatista vaikeasti käsiteltävän. Paras keino käyttää pakastettua tomaattia on soseuttaa se etukäteen – tai raastaa jääkovana.

Tomaatin pakastus voi olla hyvä tapa vähentää ruokahävikkiä ja esimerkiksi säilöä omaa satoa. Vaikka käytännössä kaikkia kasviksia voi pakastaa, se ei välttämättä ole järkevää.

Yleisesti kasviksia kuten tomaattia ei suositella säilytettävän jääkaapissa, mutta voisiko sen pakastaa?

Emmi Tuovinen Martoista ei itse suosittelisi tomaatin pakastamista. Tavallinen tomaatti on sen verran iso, että se ei jäädy nopeasti eikä myöskään tasaisesti. Tämä johtaa siihen, että kun tomaattia haluaisi käyttää, sen rakenne sulamisen yhteydessä ei kestä.

– Ei siitä varmasti mitään vaarallista seuraa, mutta aistittava laatu ei kestä niin hyvänä, Tuovinen sanoo.

Pakastamisessa on kuitenkin omanlaistaan hyötyä kotikokille. Jos tomaatti on menossa ruoan joukkoon muutenkin, rakenteen rikkoutumisella ei ole niin väliä. Tomaatin maku ei kärsi pakastamisesta aivan niin paljon kuin rakenne.

– Eihän ne samalta kuitenkaan maistu kuin tuoreena, Tuovinen lisää.

Tomaatti on suurelta osin vettä, joten jäätyessään sen on kova kuin kivi. Jäätyneen tomaatin leikkaaminen esimerkiksi pitsan päälle voi olla riskialtista, ellei ole erityisen taitava veitsenkäsittelyssä.

Tomaatin pakastus on yksi ilmenemismuoto isossa ruokatrendissä, jossa eri hedelmiä ja vihanneksia pakastetaan ja raastetaan.

@frederikkewaerens Tomatoes with homemade stracciatella and shaved frozen tomatoes🍅❄️ So good and perfect for appetizer! #frozentomatoes #shavedfruit ♬ hospital beach – Cottonwood Firing Squad

Eri tomaatin pakastus -somevideoissa jääkylmä raaste kruunaa esimerkiksi mozzarellan kaltaisen juuston. Tomaattiraastetta voi kokeilla leivän päälle, pastan kruunaajana tai vaikka salaatissa.

@grantwmelton HAVE I GONE TOO FAR?!?! I’ve noticed @Frankie Gaw genius frozen fruit #shavedice trend all over the Instagram and had a silly idea— what if I try it with a tomato? After all…tomatoes are a fruit! Instead of sweetened condensed milk, I topped savory take on the refreshing treat with olive oil, @maldonsalt, some cheese and a sprig of basil. It’s a perfect salad-y type starter (think gazpacho) or a great dessert for those who aren’t into sweets. Recipe below! Now—what do you think? Have a gone too far? Or is this JUST right? Try it and let me know. ❤️ 1 medium sized tomato 1 tablespoon olive oil Big pinch of salt Basil for garnish Freeze the tomato for a minimum of four hours. Once frozen, grate with a microplane or box grater into a serving dish. If it’s taking you a while, or you need to take a grating break, pop the glass into the freezer for a few minutes and continue. Top with olive oil, salt and basil. Makes one serving #shavedice #dessert #tomatoes #fyp #tomato #foodhacks ♬ Happy Cute & Playful – Yevhen Lokhmatov

Näitä vihanneksia kannattaa ainakin pakastaa

Marjat ovat tyypillistä pakastimen täytettä, mutta syksyn sadosta esimerkiksi kesäkurpitsaa voi hyvin pakastaa. Sen voi rastaa tai paloitella vaikka keittoa varten.

Toinen yllättävä pakastettava on yrtit. Kaupasta ostetuista yrttiruukuista jää helposti puolet käyttämättä.

– Yrtit ovat kuitenkin hintavia, joten on kiva, jos ne pystyy käyttämään kokonaan, sanoo Tuovinen.

Banaani ei ole tyypillinen puutarhan hedelmä Suomessa, mutta sitä on saatavilla ympäri vuoden. Ylimääräiset banaanit, jotka ovat vaarassa joutua biojätteeksi, kannattaa paloitella ja pakastaa esimerkiksi smoothieta varten.

Yleisestikin pakastamisessa ja säilömisessä kannattaa ottaa huomioon, mikä on myös taloudellisesti kannattavaa. Monet asiat, kuten tomaattisose, ovat sen verran edullisia, että tomaatin pakastus ei ole järkevin syy ostaa tuoreena.

Eri asia on, jos on kotona suuri määrä ruokaa, mitä ei muuten saa käytettyä. Silloin pakastaminen ja säilöminen on ruokahävikin syntymisen kannalta järkevää.

Raaste, sose vai jotain muuta?

Ennen pakastamista kasvikset ja vihannekset on hyvä kiehauttaa. Se pysäyttää vihanneksen entsyymitoiminnan ja näin vihannes säilyy paremmin eikä vetisty niin helposti pakastimessa. Kun vihannekset on kiehautettu jo kertaalleen, ne on myös helppo ottaa käyttöön. Sen kun vain lisää ne ruoan joukkoon ruoanvalmistuksen loppupuolella.

Tuovinen painottaa, että vihanneksia pakastaessa kannattaa miettiä omia ruokailutottumuksia, jotta pakasteet tulevat käytetyksi. Jos kotona on tapana tehdä paljon sosekeittoja, kannattaa vihannekset soseuttaa ja pakastaa sen jälkeen. Vihanneksia voi myös raastaa tai paloitella, jolloin niitä voi lisätä kastikkeisiin tai uuniruokiin.

Vihannekset säilyvät pakasteina muutamasta kuukaudesta vuoteen. Marjat säilyvät yleensä 10–12 kuukautta, mutta juuresraaste säilyy noin 3–4 kuukautta.

Pakasteet kannattaa kuitenkin käyttää mahdollisimman pian.

– Jos pakastuksen aikana on tullut erikoinen tuoksu, sitten kannattaa harkita, huomauttaa Tuovinen.

X