Vinkit

Couscous - kolme mutkatonta ateriaa, jotka valmistuvat noin 30 minuutissa

Couscous on kiireisen kokin luottoruokaa. Siitä syntyy hetkessä lounaseväs, lohifileen kaveri tai maukas ja ruokaisa salaatti.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Jukka Pakarinen, Otavamedia

Couscous on kiireisen kokin luottoruokaa. Siitä syntyy hetkessä lounaseväs, lohifileen kaveri tai maukas ja ruokaisa salaatti.

Couscous valmistuu helposti. Keität veden ja lisäät couscousin kuumaan veteen. Sen jälkeen couscous saa turvota kuohkeaksi. Siihen kuluu noin kuusi minuuttia. Ja avot, couscous on valmista maustettavaksi sekä höystettäväksi.

Marokkolainen couscoussalaatti  maustetaan inkiväärillä ja valkosipulilla ja kostutetaan öljy-sitruunamehukastikkeella, jossa on punasipulia, oliiveja sekä aurinkokuivattuja tomaatteja.

Monissa resepteissä couscouos sekoitetaan kuumaan liha-, kana- tai kasvisliemeen, mutta erityisen hyvää ja raikasta siitä tulee, kun sekoitat sen kuumaan vain suolalla maustettuun veteen. Kostuta sen jälkeen valmis couscous sitruuna-tai appelsiinimehulla, mausta mieleiseksesi chilillä, tuoreilla yrteillä ja valkosipulilla. Kun valmistustapa tulee tutuksi, yhdistele couscousiin kauden vihanneksia.

Sekoita couscousin joukkoon esimerkiksi jotakin näistä:

  • uunissa paahdettua parsaa
  • keitettyjä vihreitä papuja
  • paahdettua paprikaa
  • raakaa tai paahdettua kesäkurpitsaa
  • valkosipulin kanssa paistettua munakoisoa

Couscousiin voi lisätä melkein mitä tahansa kauden vihanneksia. Mainiolta se maistuu myös sitruunalla raikastetun kreikkalaisen jogurtin tai feta-juuston kanssa.

Harissalohi_ja_couscous

Israelilainen yrtticouscous tarjotaan uunnissa kypsennetyn, harissatahnalla ja  korianterilla maustetun lohen kanssa. Tulista harissatahnaa käytetään paljon pohjoisafrikkalaisissa keittiöissä. Saat sillä helposti uutta makua lohifileeseen. Valmista lohen kaveriksi kuohkea couscous. Mausta couscous yrteillä ja sitruunamehulla. Nostele couscous kauniiseen astiaan ja lado sen  päälle lohipalat.

981530-couscous2048.jpg

Itu-mantelicouscous on rapsakkaa ja täyttävää pureskeltavaa.

Inspiroidu Jamie Oliverin reseptistä – tirisevät katkaravut ja marokkolainen couscous. Se ei valmistu ihan puolessa tunnissa, mutta on kyllä vaivan väärti.

Katso lisää couscous-reseptejä:

Naurava_naama - couscoussalaatti taaperolle

Naurava naama couscous-salaatista taaperolle

chorizocouscous

Chorizo-couscous

952813-couscous_bataattilohkot.jpg

Couscous ja bataattilohkot

Kotiliesi.fi: Katkarapucouscous

X