Ruoka

Couscous - mutkattomat ateriat valmistuvat vikkelästi ja tuovat vaihtelua ruokapöytään

Couscous on kiireisen kokin luottoruokaa. Siitä syntyy hetkessä lounaseväs, lohifileen kaveri tai maukas ja ruokaisa salaatti.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Jukka Pakarinen, Otavamedia

Couscousiin voi yhdistää mitä tahansa kasviksia.

Couscous on kiireisen kokin luottoruokaa. Siitä syntyy hetkessä lounaseväs, lohifileen kaveri tai maukas ja ruokaisa salaatti. Listasimme herkulliset couscous-reseptit, nappaa suosikkisi!

Couscous valmistuu helposti. Keität veden ja lisäät couscousin kuumaan veteen. Sen jälkeen ryynit saavat turvota kuohkeaksi. Siihen kuluu noin kuusi minuuttia. Ja avot, couscous on valmista maustettavaksi sekä höystettäväksi.

Couscous-salaatti on helppo ja nopea kasvisruoka

Marokkolainen salaatti tehdään couscousista, maustetaan inkiväärillä ja valkosipulilla ja kostutetaan öljy-sitruunamehukastikkeella, jossa on punasipulia, oliiveja sekä aurinkokuivattuja tomaatteja.

Monissa resepteissä couscous-ryynit sekoitetaan kuumaan liha-, kana- tai kasvisliemeen, mutta erityisen hyvää ja raikasta siitä tulee, kun sekoitat sen kuumaan vain suolalla maustettuun veteen. Kostuta sen jälkeen valmis ryynit sitruuna-tai appelsiinimehulla, mausta mieleiseksesi esimerkiksi chilillä, tuoreilla yrteillä ja valkosipulilla tai erilaisilla mausteseoksilla, kuten ras el hanout -mausteella. Kun valmistustapa tulee tutuksi, yhdistele couscousiin kauden vihanneksia.

Sekoita couscousin joukkoon esimerkiksi jotakin näistä:

  • uunissa paahdettua parsaa
  • keitettyjä vihreitä papuja
  • paahdettua paprikaa
  • raakaa tai paahdettua kesäkurpitsaa
  • valkosipulin kanssa paistettua munakoisoa

Couscousista tehtyyn salaattiin voi lisätä melkein mitä tahansa kauden vihanneksia. Mainiolta se maistuu myös sitruunalla raikastetun kreikkalaisen jogurtin tai feta-juuston kanssa. Itu-mantelicouscous on rapsakkaa ja täyttävää pureskeltavaa.

Couscousista vaihtelua aterioihin ja lisukkeisiin

Israelilainen yrtticouscous tarjotaan uunissa kypsennetyn, harissatahnalla ja  korianterilla maustetun lohen kanssa. Tulista harissatahnaa käytetään paljon pohjoisafrikkalaisissa keittiöissä. Saat sillä helposti uutta makua lohifileeseen. Valmista lohen kaveriksi kuohkea couscous. Mausta couscous yrteillä ja sitruunamehulla.

Couscousilla on helppo myös täyttää vihanneksia. Herkulliset couscouspaprikat maistuvat lisukkeina tai meze-pöydän antimina.

Kun kaipaat couscousiin vahvaa makua ja ruokaisuutta, lisää joukkoon paistettua chorizo-makkaraa.

Artikkelia on muokattu 6.3.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Bulgur tuo vaihtelua – kokeile murskattua vehnää ruokaisiin salaatteihin, täytteisiin ja sellaisenaan lisukkeeksi

X