Vinkit

Jäädytetty jogurtti – viileä villitys vihdoin Suomessa

Teksti: Sirpa Hammarberg

Suomi on jäätelöhullu maa. Jokainen suomalainen ahmii jäätelöä noin neljätoista litraa vuodessa. Ei ole ihme, että maailmalla suosioon ampaissut jäädytetty jogurtti on tulossa ilmiöksi myös meillä.

jäädytettyä jogurttia pahvikipossa
Jogurttijäätelön perusidea on yksinkertainen: sekoitetaan maitoa ja jogurttia ilmavan kuohkeaksi ja jäädytetään. Kotiresepteissä jogurttiin sekoitetaan usein myös rahkaa. Suosituin maku on luonnonjogurtti. Kahvilasta riippuen makuvaihtoehtoja voi olla muutama tai useita. Maut voivat vaihdella kausittain.

Jääjogurttikahviloissa on erityiset jäätelökoneet, joista herkku lasketaan kippoihin kuin pehmisjäätelö. Sitten annos tuunataan oman mielen mukaiseksi. Oikeaoppisessa jogurttibaarissa voi olla kymmeniä eri päällystevaihtoehtoja eli toppingeja tuoreista marjoista karkkeihin ja kastikkeista myslimuruihin. Halvamuru on nyt tämän hetken suosikki ”hot-top”.

Jäädytetyt jogurtit ovat useimmiten lisäaineettomia. Tarjolla voi olla luomua tai rasvatonta jogurttia. Terveellinen ja vähäkalorinen elämäntapa liittyy kiinteästi jääjogurtin kulutukseen. Kahvilat ovat siistejä ja raikkaan värisiä, tyttöjen juttu. Mutta missä on tyttöjä, on poikiakin. 

Frozen yogurt eli jäädytetty jogurtti on saavuttanut ilmiömäiset mittasuhteet. Ylipainoepidemian riivaamassa Pohjois-Amerikassa vähäkalorinen – siis sallittu – makea herkku viehättää. Jogurttibaareja syntyy kuin sieniä sateella. Britanniassa avataan uusi jogurttibaari joka viikko.

Pääkaupunkiseudulla ”frogurttia”, ”froyota” tai jogurttijädeä myyvät jo ainakin seuraavat kahvilat:

Jogo Tennispalatsissa
Kippo Yogurt Iso-Roballajäädytettyjä jogurttena kipoissa
Yobot Runeberginkadulla

Yo! on uusin tulokas Suomen markkinoille. Se avaa ensimmäiset kahvilansa heinäkuun puolessa välissä Isoon Omenaan ja Columbukseen. Yo! valmistaa jogurtit paikan päällä ja käyttää Valion maitotuotteita. Kahviloista saa myös tuoretta Pauligin kahvia ja jogurttipohjaisia smoothie-juomia.
 

X