Vinkit

Tulossa: Sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaalla avaavat maatilat lähiruoan ystäville

Teksti: Anna.fi

Ahvenanmaan sadonkorjuujuhla, Skördefest, houkuttelee lähiruokaa arvostavat kuluttajat ja tuottajat nokikkain.Tänä vuonna juhlien ruokatarjonta on suurempi kuin koskaan.

Skördefest Ahvenanmaa: olut, limonadi, omenat

Skördefest on yksi vuoden kohokohtia Ahvenanmaalla. Kolmipäiväisiä juhlia vietetään 18.9 – 20.9.2015. Juhlan aikana paikalliset tuottajat toivottavat vierailijat tervetulleiksi juhlakuntoon koristelluille tiloille, maistelemaan paikallisia tuotteita ja tutustumaan maatilan töihin sekä eläimiin.

tilojen herkkuja

Mantereelta tulevan vieraan yllättää tuottajien hyvä yhteishenki. Yhteistyön voima paljastuu kävijälle, kun maatilat avautuvat, ja paikalliset lähiruoan tuottajat kerääntyvät yhteen myymään tuotteitaan.

Ahvenanmaalainen lato koristautuneena sadonkorjuujuhliin - Skördefest

Jokavuotinen sadonkorjuujuhla tarjoaa tänä vuonna ennätykselliset 55 vierailukohdetta –   maatiloja, ravintoloita ja Plåpp Åpp –ohjelmapisteitä (pop-up –pisteitä).

Vierailijalla on mahdollisuus tavata lähiruoan tuottajia maatiloilla, katsella maatilojen eläimia, nauttia syksyisistä saaristo-ja maalaismaisemista sekä syödä hyvin.

Harald sonni

Muutakin kuin merenantimia ja omenaa

Paitsi meren antimia ja upeita omenaherkkuja,  Ahvenanmaalla tuotetaan muun muassa lampaan-, naudan ja porsaanlihaa, juustoja, hilloja, mehuja, maustesekoituksia, leivonnaisia, sinappia ja olutta.

Ahvenanmaa skördefest

Tutustumisen arvoisia lihakarjatiloja on useita, muun muassa Bolstaholmsgård Getassa. Tilalta voi ostaa vaikkapa pihvilihaa, makkaraa, marinadeja, mausteita, lehmänvuotia ja keittokirjoja. Moni tila tarjoaa tekemistä lapsille, kiertoajeluja lehmihakaan, mahdollisuuden silittää eläimiä, kasvomaalausta ja muuta ohjelmaa.

Sesongin herkut ravintoloissa

Skördefestiin osallistuvat myös ravintolat. Sadonkorjuujuhlien aikana ravintoloiden menut pohjautuvat ahvenanmaalaisiin sesonkiraaka-aineisiin.

Maarianhaminassa Hotelli-ja ravintolakoulu Hjorten opiskelijoineen tarjoaa syyskeittoja tämän vuoden sadosta.

Smakbyn Michael Björklund

Muun muassa Strömsö-televisio-ohjelmasta tuttu Michael Björklund on Ahvenanmaan tunnetuin keittiömestari. Hän on voittanut Vuoden kokin tittelin niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Michaelin kuuluisia peltileipiä (pizzaa ahvenanmaalaisittain) voi maistella Pub Niskassa Maarianhaminassa. Björklundin Smakby-ravintola Kastelholman linnan lähinaapurissa, noin parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Maarianhaminasta, tarjoaa Michaelin suunnitteleman sadonkorjuubuffetin.

Sea Point Restaurant & Bar sijaitsee Maarianhaminan itäsatamassa.  Ravintola tarjoaa paikallisia satokauden antimia buffetista. Samalla voi maistella SeaPointin viherpippurisalamia, joka voitti hopeaa Ruokakäsityön SM-kilpailuissa vuonna 2014.

Ledholmare - silakkapurilainen

Maarianhaminan eläväistä  Merikorttelia ei kannata ohittaa. Siellä voi maistella kuuluisaa silakkahampurilaista, Ledholmarea.

Eckerön saarella entisen posti-ja tullitalon rakennuksessa toimiva Tsarevna tarjoaa ahvenanmaalaisista raaka-aineista valmistetusta kotiruokaa.  Skördefestin aikaan perjantaina ja lauantaina sadonkorjuubrunssia on tarjolla aamusta iltaan.

Furulundsgården, Furulundin tila, sijaitsee Bomarsundin raunioiden kupeessa. Tilalla on tarjolla riistamenu. Furulundin tila valittiin Sadonkorjuujuhlien parhaaksi ravintolaksi vuonna 2014.

Skördefest?

Sadonkorjuujuhlia on vietetty Ahvenanmaalla jo vuodesta 2003.

Ahvenanmaan sadonkorjuufestarit  18. – 20.9.2015
Kohteet ovat avoinna perjantaina klo 11-21, lauantaina klo 11-21 ja sunnuntaina 11-16.

Katso koko Sadonkorjuujuhlien ohjelma, mukana olevat tilat ja ravintolat.

Miten pääsee?

Ahvenanmaalle voi matkustaa Manner-Suomesta lentäen tai meriteitse joko isoilla laivoilla tai saaristolautoilla.

Vinking Line ja Tallink Silja liikkennöivät sekä Helsingistä että Turusta Maarianhaminaan.

Lento Flybellä  Helsinki-Vantaan lentoasemalta  Maarianhaminaan  kestää 45 minuuttia.

Visit Ålandin sivuilta löydät lisätietoa matkustustavoista Ahvenanmaalle.

 

Kuvat: Tuukka Ervasti ja Leena Kalliokoski

Leena Kalliokoski

Katso myös:

 

X