Vinkit

Vihanneskrassi

Teksti: Sirpa Hammarberg

Kirpeä vihanneskrassi on helppo idättää kotona. Sen pienet hapokkaanmakeat lehdet ovat herkullisia esimerkiksi voileivän päällä.

vihanneskrassi

Vihanneskrassi sisältää samoja sinappiöljyjä kuin suurempi sukulaisensa vesikrassi. Niiden käyttö on samanlaista: vihanneskrassin ituja saksitaan suoraan raakana valmiin ruoan päälle. Krassin maku sopii hyvin salaatteihin, keittoihin, kalaruokiin ja voileiville. Se ei kestä kypsennystä.

Runsaasti vitamiineja, hivenaineita ja sinappiöljyä sisältävä vihanneskrassi on vanha luonnon antibiootti, jota on kautta aikojen käytetty vaivaan kuin vaivaan.

Vihanneskrassi itää nopeasti

Vihanneskrassin viljely on helppoa: siemenet idätetään laakeassa astiassa muovilla peitettynä. Astiassa ei tarvitse olla multaa, kostea paperi riittää. Viljelmä täytyy pitää kaiken aikaa tasaisen kosteana, se onnistuu suihkepullolla.

Siemenet idätetään pimeässä, ja ne itävät muutamassa päivässä. Kun viljelmä on oraalla, se siirretään valoon. Jo kolmen sentin mittaisia versoja voi alkaa leikellä käyttöön. Kaupoista on saatavana käyttövalmiita vihanneskrassiviljelmiä.

kuva: Jarmo Wright

X