Ruokajutut

Viikon ruokalista: Kielenvievä teriyakilohi ja muut kivat kesäherkut

Nappaa kauden kuumimmat kesäherkut viikon ruokalistalta.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Nappaa kauden kuumimmat kesäherkut viikon ruokalistalta.

Maistuisiko teriyakikastikkeen marinoima grillilohi, kielenvievä pekoni-perunasalaatti vai perinteinen kesäkeitto?

perinteinen kesäkeitto

Maanantai

Perinteinen kesäkeitto

Helppo

30-60 min

Ainakin kerran kesässä on tehtävä kesäkeittoa. Jos et vielä ole ehtinyt, viimeistään nyt on sen aika. Tämä kesäkeitto valmistuu varsin perinteiseen tapaan kesän parhaista kasviksista. Maitopohjainen liemi suurustetaan vehnäjauhoilla ja maustetaan tuoreilla yrteillä. Kun et keitä kasviksia ylikypsiksi, vaan jätät ne mukavan napakoiksi, kääntyy kesäkeittoon nihkeimminkin suhtautuvan suu hymyyn.

Perinteisen kesäkeiton ohjeen löydät täältä.

Ahventa ja kasviksia vokissa

Tiistai

Ahventa ja kasviksia vokissa

Keskitaso

alle 30 min

Tämä kesäruoka valmistuu nopeasti joko liedellä tai muurikkapannulla ja siihen uppoavat niin mökkirannasta kuin kalatiskiltäkin narratut ahvenet sekä sesongin kivoimmat kasvikset: uudet potut, porkkanat ja sipulit. Paista ahvenfileisiin rapea pinta ja tarjoa ne kalaliemessä tai kermatilkassa haudutettujen kasvisten kanssa.

Vokattujen ahventen ja kasvisten ohjeen löydät täältä.

tsukune, japanilaiset lihapyörykät
© Sampo Korhonen

Keskiviikko

Tsukune eli japanilaiset broileripyörykät vartaissa

Keskitaso

30-60 min

Nämä broileripyörykät tuovat tuulahduksen Japanista. Tsukunet eli japanilaiset broileripyörykät maustetaan seesamiöljyllä, inkiväärillä ja sakella. Viimesilaus syntyy seesamiöljystä, soijasta ja hunajasta tehdystä kastikkeesta, jota sivellään pyöryköiden pintaan paahtamisen aikana. Keitetty riisi ja raikas salaatti täydentävät aterian.

Japanilaisten broileripyöryköiden ohjeen löydät täältä.

taateli-pekoni-perunasalaatti

Torstai

Taateli-pekoniperunasalaatti

Keskitaso

30-60 min

Tämä perunasalaatti tuo kivaa vaihtelua kesäiseen ruokapöytään. Makea taateli on koukuttava makupari suolaiselle pekonille, joka paahtuu pannulla ihanan rapeaksi. Anna salaatin makuuntua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua, niin siitä tulee vieläkin parempaa.

Taateli-pekoniperunasalaatin ohjeen löydät täältä.

Taysjyvapastaa_ja_salsaa

Perjantai

Täysjyväpasta ja kuuma tomaattisalsa

Helppo

30-60 min

Tuttu tomaatti on tämän kesän trendiherkku. Tartu vihannesosastolla rohkeasti eri lajikkeisiin ja kokeile vaikka tätä kuumaa tomaattisalsaa täysjyväpastan kanssa. Siihen tarvitset myös sitruunaa ja reilusti tuoreita yrttejä sekä kapriksia ja chiliä. Salsa valmistuu näppärästi pannulla, jossa tomaatit mehustuvat sopivasti ja niistä tulee mukavan makeita. Parmesaanijuusto viimeistelee annoksen.

Täysjyväpastan ja kuuman tomaattisalsan ohjeen löydät täältä.

teriyakilohi

Lauantai

Teriyakilohi

Keskitaso

30-60 min

Teriyakikastike tekee grillilohesta ylihyvää! Makeansuolaista japanilaiskastiketta löytyy valmiina kaupan hyllystä, mutta se syntyy kotikeittiössäkin varsin vaivattomasti ja vähistä aineksista. Uita lohikuutioita hetki marinadissa ja pujota ne sitten vartaisiin. Nopeasti kypsyvä ja helposti hajoava kala kannattaa grillata öljytyllä parilalevyllä.

Teriyakilohen ohjeen löydät täältä.

possuvartaat ja sitrusssalsa

Sunnuntai

Possuvartaat ja raparperisalsa

Keskitaso

yli 60 min

Vielä ehtii loihtia herkkuja raparperista. Piirakat ja kiisselit on luultavasti jo tehty, joten nyt on suolaisten herkkujen vuoro. Raparperi sopii niin possun marinointiin kuin grillivartaiden kylkeen pyöräytettyyn salsaankin. Kokeile vaikka!

Possuvartaiden ja raparperisalsan ohjeen löydät täältä.

Gluteenitoomat_jaatelokeksit

Gluteenittomat jäätelökeksit

Helppo

yli 60 min

Mantelijauheesta leivottujen ja suklaahipuin höystettyjen keksien välistä tarjottu vaniljajäätelö on kesän ihanin jälkiruoka. Jäätelökeksit voi tehdä valmiiksi pakastimeen jo hyvissä ajoin ja nostaa sieltä tarjolle herkkunälän iskiessä.

Gluteenittomien jäätelökeksien ohjeen löydät täältä.

X