Yleinen

Kotiliesi: Sikke Sumari muuttaa kauas Suomesta 72-vuotiaana – ”Jotain pitää tehdä, muuten alkaa ikä painaa”

Kotilieden haastattelussa kokki Sikke Sumari kertoo, kuinka hän aikoo toteuttaa tänä vuonna lapsuudesta asti mielessä kyteneen suunnitelmansa.

Teksti:
Milla Puustinen
Kuvat:
Tommi Tuomi

Sikke Sumari aikoo muuttaa Italiaan yhdessä puolisonsa Tonyn kanssa.

Kotilieden haastattelussa kokki Sikke Sumari kertoo, kuinka hän aikoo toteuttaa tänä vuonna lapsuudesta asti mielessä kyteneen suunnitelmansa.

Uusimman Kotiliesi-lehden haastattelussa kokki ja ravintoloitsija Sikke Sumari, 72, kertoo tänä keväänä toteuttavansa pitkäaikaisen suunnitelmansa.

Idea on ollut olemassa aina. Muutto Italiaan on ollut Siken ajatuksissaan ”varmaan syntymästä saakka”.

”Minähän olen jättänyt opiskelematta italian kielen, koska minulla on aina ollut mielessäni, että opin sen sitten, kun muutan sinne”, Sikke sanoo Kotilieden haastattelussa.

Aviomiehensä Tony Ilmonin kanssa Sikke on puhunut ulkomaille muuttamisesta alusta saakka. Pari on ollut yhdessä 1980-luvulta, ja heillä on kolme aikuista lasta. Kun lapset olivat pieniä, ulkomaille muutto ei kuitenkaan tuntunut sopivan kuvioihin.

”Vaikka olen impulsiivinen ja jossain mielessä pelotonkin, muutto tuntui riskaabelilta lasten ollessa pieniä. Olisinko löytänyt sieltä töitä?” Sikke pohtii Kotiliedessä.

Suomessa töitä kuitenkin riitti, etenkin tv-alalla. Sikke on juontanut suosittuja televisio-ohjelmia, kuten Kokkisotaa, ja ollut tuomaroimassa Master Chef Suomi -ohjelmassa.

Sitten vain aika vieri ja vieri. Kunnes pandemian puhjettua Sikke ei voinut entiseen tapaan emännöidä omistamaansa majataloa Viron Saarenmaalla. Tuli aika luopua.

”Yhtäkkiä onkin sellainen vaihe, että… Miten olenkaan näin pitkään odottanut?” Sikke ihmettelee Kotilieden haastattelussa.

Nyt, 72-vuotiaana, Sikke ei enää odota vaan aikoo toteuttaa sen, mistä on haaveillut.

”Niin, tuo onkin mielenkiintoista. Onko se ollut haave vai suunnitelma? Minä en kyllä haaveile hirveästi. Teen suunnitelmia. Tämä suunnitelma on viivästynyt liian kauan”,­ Sikke sanoo.

Sikke ja hänen puolisonsa etsivät vuokra-asuntoa Italiasta pariksi kolmeksi kuukaudeksi. Aikomuksena on asua siellä pidempään, mutta vielä Sikke ei tiedä, minne päin maata haluaisi asettua.

”Koukkuja on vesillä”, eli viestejä on lähtenyt Italiassa asuville tutuille. Toiveena on, että jollain olisi vaikkapa naapuri, joka haluaisi vuokrata kivan talon, Sikke kertoo.

Sikke ei aio kuitenkaan lähteä Italiaan lepäilemään vaan päinvastoin.

”Haluan perustaa pikkuisen bed and breakfastin tai vastaavan. Ihanteellista olisi, jos siinä olisi pari huonetta, jotka voisin sisustaa ja vuokrata. Rakastan tehdä paikkoja kauniiksi. Ja tiedän, että olen aika hyvä siinä”, Sikke kertoo.

Bed and breakfast -suunnitelmilla hän haluaa varmistaa, että jotain on koko ajan tekeillä.

”Jotain pitää tehdä, muuten alkaa ikä painaa. En tunne itseäni ollenkaan 72-vuotiaaksi. Minulle on täysi mysteeri, miten vuosia voi olla noin paljon niskassa. Ehkä olen vähän kehittymätön”, Sikke vitsailee Kotilieden haastattelussa.

Lue Sikke Sumarin koko haastattelu Kotilieden verkosta tai Kotiliesi-lehdestä 6/2024.

X