Tarjoilu- ja maisteluopas juustopöytään: näin loihdit upean juustolautasen – jälkiruokaviiniä ja ihania makupareja unohtamatta
Täydellinen juustolautanen koostuu erimakuisista juustoista ja niiden kylkeen laitetuista makupareista. Yllätä vieraasi myös makealla jälkiruokaviinillä, joka taittaa ihanasti suolaisten juustojen makuvivahteita.
Täydellinen juustolautanen koostuu erimakuisista juustoista ja niiden kylkeen laitetuista makupareista. Yllätä vieraasi myös makealla jälkiruokaviinillä, joka taittaa ihanasti suolaisten juustojen makuvivahteita.
Jos haluat tarjota erimakuisia juustoja juhlapöydässä, yksi idea on koota juustolautanen eri kypsyysasteen juustoista. Voit tarkistaa helposti pakkausselosteesta, kuinka pitkään juustoa on kypsytetty.
Tärkeintä juustojen tarjoilussa on ottaa juustot oikeaan aikaan esille, leikata kunnon paloja ja nauttia makuelämyksistä kiireettä.
Sanonta, että viini paranee vanhetessaan, pätee myös juustoihin – tai ainakin siihen, että kypsytysasteen vaihdellessa samaan juustoon syntyy erilaisia makuvivahteita. Helppo muistisääntö on: mitä pidempään juusto on kypsytetty, sitä vahvempi maku on.
Juusto ja jälkiruokaviini – täydellinen yhdistelmä!
Jälkiruokaviinikulttuuri on Suomessa vielä jokseenkin nuorta, mutta pieni määrä jälkiruokaviiniä ja pala juustoa toimii yllättävänkin hyvin herkullisena, aikuiseen makuun maistuvana jälkkärinä. Viinin makeus taittaa vahvojen juustojen suolaisuutta sopivalla tavalla.
Muistisääntö: Mitä vahvempi juusto, sitä makeampi viini!
Makea ja hapokas viini ja pehmeä, kermainen juusto pelaavat loistavasti yhteen. Mozzarellat maistuvat parhaiten kevyen roseen, valko- tai punaviinin kanssa. Cheddarin kanssa sopii loistavasti täyteläisempi viini. Portviini on klassinen valinta sinihomejuustojen kanssa.
Usein juustojen seuraan valitaan punaviiniä, mikä sopiikin monien juustojen, mutta ei niiden kanssa tarjottavien lisukkeiden, kuten makeiden hedelmien ja hillojen kanssa. Varmin valinta onkin kylmä, puolikuiva tai jopa aavistuksen makea valkoviini.
Peukalosääntö juoman ja juuston yhdistämiseen: valitse viini samalta alueelta, mistä myös juusto tulee.
Lue myös: Parhaat viinit joulupöytään – viiniasiantuntija neuvoo, mikä viini sopii minkäkin ruoan kanssa
Makuopas: miltä eri herkuttelujuustot maistuvat?
Brie: Nuoren briejuuston maussa on aavistus herkkusientä ja pähkinää. Täysin kypsä brie on sisältä valuva ja ammoniakille tuoksuva ja sen maku on voimistunut.
Reseptivinkki: Lämmin brie karamelliomenoiden kera
Camembert: Camembert on brien tyylinen juusto. Kypsyessään camembertin maku muuttuu voimakkaammaksi ja sen keskiosa pehmenee.
Cheddar: Maku on raikkaan hapan ja jopa pähkinäinen ja siinä voi tuntua aavistus makeutta. Vanhetessaan juustoon kehittyy usein suolakiteitä.
Gorgonzola: Nuori italialainen sinihomejuusto on pehmeää niin rakenteeltaan kuin maultaan. Vanhetessaan gorgonzolan makua voi kuvata jopa pistäväksi.
Gouda: Nuoren goudan maku on mieto ja rakenne pehmeähkö. Pitkään kypsytetty gouda on kova, hieman mureneva juusto, jossa on voimakkaan täyteläinen aromi.
Edam: Pehmeä ja verrattain mieto juusto sopii loistavasti leivän päälle. Edam on myös vähärasvaisempi kuin monet muut kypsytetyt juustot.
Reseptivinkki: Edam-juustoa, karamellipähkinöitä ja hillottua päärynää
Emmental: Voimakas, aromikas, pähkinäinen. Juuston kypsytysaika vaihtelee muutamasta kuukaudesta yhdeksään kuukauteen. Kypsymisen aikana juuston maku voimistuu.
Roquefort: Tämä ranskalaisten kansallisaarteeksikin kutsuttu voimakas sinihomejuusto kypsyy kolme kuukautta, minkä aikana se saavuttaa voimakkaan, jopa makeahkon makunsa.
Reseptivinkki: Roquefortpäärynät
Kermajuusto: Maku on kermainen ja hedelmäinen. Rakenne on usein pehmeä, kiinteä ja usein myös murukoloinen.
Sinihomejuusto: Sinihomejuusto on maultaan hapan ja suolainen. Nuorena sen maku on kirpeän voikukkamainen, ja mitä enemmän juusto kypsyy, sitä pyöreämmäksi, pehmeämmäksi ja voimakkaammaksi maku muuttuu.
Reseptivinkki: Aurajuustoviikunat
Vuohenjuusto: Kermainen, raikas ja mieto maku.
Lue myös:
Näin kauan avattu juusto säilyy jääkaapissa
Älä heitä vanhaksi menevää juustoa roskiin! Näin pelastat ylimääräinen juuston
Lähteet: Valio, Alko, Juustopoyta.fi, K-Supermarket, Foodmarketherkku.fi
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous