Horoskooppimerkit

Onko sinussa ripaus Warholia tai Mozartia? Katso, kenen suuren taiteilijan kanssa jaat saman horoskooppimerkin

Andy Warhol oli huomionkipeä leijona. Kauhukirjailija Stephen King taas on säntillinen neitsyt, joka naputtaa kammiossaan tiiliskiviromaaneja. Katso, ketkä kuuluisat taiteilijat edustavat sinun horoskooppimerkkiäsi, ja millaista merkkisi luovuus on.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Kauriin luovuus ulottuu heidän elämänsä kaikille osa-alueille, ja taiteilijasta tulee osa omaa teostaan.

Andy Warhol oli huomionkipeä leijona. Kauhukirjailija Stephen King taas on säntillinen neitsyt, joka naputtaa kammiossaan tiiliskiviromaaneja. Katso, ketkä kuuluisat taiteilijat edustavat sinun horoskooppimerkkiäsi, ja millaista merkkisi luovuus on.

Oinas (21.3.–20.4.) on itsepäinen kuin Brando

Oinas puskee läpi harmaan kiven, myös taiteessa. Elämä ei päästä luovaa oinasta helpolla, mutta koettelemukset synnyttävät omaleimaista taidetta. Oinas jatkaa valitsemallaan tiellä hammasta purren, sillä vaikka hän haluaa olla paras, hän ei suostu tekemään sitä muita mielistelemällä.

Charlie Chaplin ja Marlon Brando ovat elokuvamaailman ikoneita. Heissä oli charmia, älyä ja seksuaalisuutta. Yleisö hylkäsi kommunistiksi leimatun Chaplinin 1950-luvulla, ja Brandon ura notkahti 1960-luvulla huonojen roolien vuoksi. Kumpikin jatkoi itsepäisesti valitsemallaan tiellä, ja Brando nousi uuteen kukoistukseen Kummisetä-elokuvissa.

Myös muusikko Lady Gaga ja japanilainen kuvataiteilija Yayoi Kusama ovat loistavia esimerkkejä oinaan sinnikkyydestä. Lady Gaga taisteli nuorena päihdeongelmaa vastaan. Kusama on asunut psykiatrisessa hoitolassa 1970-luvulta asti, ja hänen pilkkutaidettaan alettiin arvostaa vasta, kun hän oli seitsemänkymppinen. Nyt Kusaman palloteosten luo jonotetaan, vaikka 40 vuotta sitten häntä ei noteerattu, vaan häntä plagioineet miestaiteilijat keräsivät kiitokset.

Lue myös: Oinaan luonnehoroskooppi

Härässä (21.4.–20.5.) on Adelen aistillisuutta

Härkä on käytännöllinen horoskooppimerkki, josta ei tule ensimmäisenä mieleen räiskyvä boheemielämä. Härässä on kuitenkin alkukantaista karismaa, joka synnyttää intohimoista taidetta. Eläytyvä persoona on parhaimmillaan muusikkona ja tulkitsijana.

Iggy Pop ja James Brown ovat alkukantaisen härän ruumiillistumia. Tällaisen artistin keikalla hiki virtaa, ja esiintyjä saattaa tehdä mitä tahansa. Adele taas edustaa hienovaraisempaa härkää. Hän herättää kuitenkin keskinkertaisenkin popkappaleen eloon. Adele luo laulusta elämää suuremman sensuellilla äänellään ja läsnäolollaan.

Näyttelijänä härkä yhdistää seksuaalisuuden, älyn ja hienostuneisuuden. Al Pacino uhkuu katujen karismaa. Se on sekoitus fyysistä voimaa ja teräväkielisyyttä. Cher on viettelevä ja arvoituksellinen, samoin oli Audrey Hepburn. Hienovaraiset viivat ja vahvat värit yhdistyvät myös kuvataiteilija Joan Miron töissä härkämäisellä tavalla.

 Lue myös: Härän luonnehoroskooppi

Kaksoset (21.5.–21.6.) on askeleen edellä kuten Kanye

Ajattelen ja oivallan, siis olen, kuuluu kaksosten motto. Nopeaälyinen horoskooppimerkki on vahvimmillaan kirjailijana ja puhujana. Oli taidemuoto mikä tahansa, kaksoset ottaa kantaa. Hän yhdistelee yllättäviä elementtejä ja on askeleen edellä muita.

Bob Dylan uudisti laululyriikat ja Paul McCartney popmusiikin. Kanye West on tehnyt itsestään kävelevän spektaakkelin. Esiintyvillä kaksosilla on hyvät vibat, kuten Lenny Kravitzilla ja Beach Boysin Good Vibrationsin säveltäneellä Brian Wilsonilla. Räävittömyys, hauskuus ja äly yhdistyivät koomikko Joan Riversissä, joka ei arastellut nauraa kauneusoperaatioilleen.

Kaksosia pidetään kepeinä, mutta he uskaltavat analysoida yhteiskunnallisia mullistuksia. Kuuluisia kirjailijakaksosia ovat Anne FrankSalman Rushdie, sadomasokismin isäksi nimetty markiisi de Sade ja homoseksuaali runoilija Federico García Lorca. He eivät pelänneet kirjoittaa vainoista, uskonnosta ja seksistä, vaikka ympärillä väijyi kuoleman uhka.

Lue myös: Kaksosten luonnehoroskooppi

Rapu (22.6.–22.7.) omistautuu taiteelle Kahlon tavoin

Ravut ovat yksiä eläinradan tunteellisimmista ja taiteellisimmista horoskooppimerkeistä. He ovat herkkiä, mutta heidän sisällään myllertää. Ravulle ominaisia ilmaisumuotoja ovat runous ja maalaaminen. Ravun tyyli on intuitiivinen, ei älyllinen.

Frida Kahlo on esimerkki intohimoisesta taiteilijaravusta. Polion ja raitiovaunuonnettomuuden vammauttama Kahlo teki heikosta ruumistaan taiteensa aiheen. Myös hollantilainen mestari Rembrandt maalasi vimmaisesti talousvaikeuksistaan huolimatta. Molempien tyyli on dramaattinen, täynnä värejä ja synkkyyttä. Kahlon työt ovat myös rapumaisen surrealistisia.

Myös runoilija Pablo Neruda oli rapu. Kirjailija Herman Hesseä, George Orwellia, Marcel Proustia, Franz Kafkaa ja gonzojournalisti Hunter S. Thompsonia yhdistää voimakas alitajunta. Sen voimin he katsoivat tulevaisuuteen, sukelsivat menneeseen, näkivät hallusinaatioita ja loivat uusia todellisuuksia.

Lue myös: Ravun luonnehoroskooppi

Leijona (23.7.–22.8.) loistaa kuin Warhol ja Chanel

Tämä horoskooppimerkki on tähdistä kirkkain. Leijona on esiintyjä ja esteetikko. Ei ole yllätys, että vaatesuunnittelijoissa, näyttelijöissä ja performanssitaiteilijoissa on paljon leijonia.

Andy Warhol rakasti avoimesti julkisuutta. Hänellä oli oma tv-ohjelma Music Televisionilla kauan ennen kuin tosi-tv:n käsite keksittiin. Madonna on yhtä näyttävä, huomionkipeä leijona. Warholin tavoin hän on tehnyt itsestään performanssin. Madonna tarttuu luontevasti jokaiseen trendiin ja popularisoi marginaali-ilmiöt.

Myös maailman kuuluisimmat muoti-ikonit ovat leijonia. Coco Chanel muutti mustan mekon surupuvusta tyylikkääksi. Yves Saint Laurent teki naisten smokista eli Le Smokingista iltapuvun veroisen. Betsey Jonhson taas rakastaa pinkkiä, röyhelöitä ja glitteriä vielä seitsemänkymppisenä. Häntä ei kiinnosta, onko hän muiden silmissä uskottava – ja juuri siksi hän on.

Lue myös: Leijonan luonnehoroskooppi

Neitsyt (23.8.–22.9.) naputtaa romaaneja Kingin tahtiin

Neitsyt on taiteilijana yksi kiehtovimmista horoskooppimerkeistä. Neitsyen perusluonne on vetäytyvä ja perfektionistinen. Kun hän tekee jotakin, hän tekee sen joka solullaan, ja muu maailma vaatimuksineen katoaa jonnekin.

Michael Jackson ja Amy Winehouse olivat kiisteltyjä, mutta lahjakkaita artisteja. Molemmat hinkkasivat teoksiaan pitääkseen epävarmuutensa aisoissa, ja lopputulos oli maaginen. Näyttelijälegenda Ingrid Bergman oli ujo, mutta sitkeä. Ruotsalainen Bergman paiski töitä menestyäkseen Hollywoodissa ja oppiakseen virheettömän englanninkielen.

Neitsyttä ohjaa viestinnän planeetta Merkurius, ja merkistä löytyy paljon tuotteliaita kirjailijoita. Metrikaupalla romaaneja kirjoittaneet Agatha Christie ja Stephen King ovat neitsyitä. Neitsyet jaksavat kirjoittaa myös pitkiä saagoja. George R.R. Martin puurtaa edelleen A Song of Ice and Fire -eepoksensa parissa, vaikka kirjoihin perustuva sarja Game of Thrones loppui jo.

Lue myös: Neitsyen luonnehoroskooppi

Vaaka (23.9.–22.10.) lumoaa Lennonin sävelin

Vaaka on harmoniaan pyrkivä kaunosielu. Tämä horoskooppimerkki on usein taiteellinen, mutta harvoin anarkistisella tavalla. Oli taiteenlaji mikä tahansa, hänen eleetön tyylinsä kestää aikaa.

Kuvataiteilija Mark Rothko oli tyypillinen vaaka. Hän ei halunnut määritellä itseään minkään taiteenlajin edustajaksi. Rothkon väritutkielmat ovat abstrakteja, mutta mietittyjä ja rauhoittavia. Vaaka tasapainoilee onnistuneesti myös taiteen ja viihteen välillä. Säveltäjä George Gershwin teki sekä klassista musiikkia että suosittuja musikaalisävelmiä, esimerkiksi eteerisen Summertimen.

Popmusiikin vaakoja ovat John Lennon, Sting, Radioheadin Thom Yorke ja Gwen Stefani. He ovat uniikkeja erityispersoonia, jotka ovat hurmanneet massat ja marginaalit. Näyttelijävaaoissa on jotakin ajatonta. Kate Winslet, Gwyneth Paltrow ja Naomi Watts voisivat olla miltä tahansa vuosisadalta. Juuri siksi heidän lumonsa kestää vaihtuvat trendit.

Lue myös: Vaa’an luonnehoroskooppi

Skorpioni (23.10.–22.11.) Plath ammensi tuskasta

Skorpioni ammentaa elämästä ja kuolemasta. Hän on salaperäinen persoona, jonka luovuus on samaan aikaan herkkää ja rujoa. Skorpioni voi addiktoitua kärsimykseensä, sillä se on hänen taiteensa ydin.

Tuskaa, väkivaltaa ja seksiä tutkinut kuvataiteilija Francis Bacon oli skorpioni, jonka yksityiselämä oli myrskyinen. Nerokkaat runoilijat Sylvia Plath ja Anne Sexton kamppailivat mielenterveysongelmien ja vaikeiden ihmissuhteiden kanssa. Molempien elämä päättyi oman käden kautta, mutta heidän herkänsynkkä lyriikkansa elää.

Valkokankaan maagisimmat silmät kuuluvat Tuulen viemään Scarlett O´Haralle eli Vivien Leigh´lle. Hän oli vahvasti seksuaalinen ja kärsi mielenterveysongelmista. Kaikkien skorpionien kohtalo ei onneksi ole traaginen. Katy Perry ja Leonardo DiCaprio ovat menestyneitä. Heidän imagossaan on kepeyttä ja iloa – mutta viettelevä katse paljastaa heidän luontonsa.

Lue myös: Skorpionin luonnehoroskooppi

Jousimies (23.11.–22.12.) uudistaa Hendrixin tyyliin

Jousimiehissä on paljon kuvataiteen uudistajia. Itsenäinen tulimerkki ei pelkää arvostelua, ja hänellä on rohkeutta kuvata seksiä ja mielisairauksia. Jousimiehen tyyli on leiskuva ja värikäs, kuten hänen persoonansa.

Wassily Kandinsky oli abstraktin taiteen pioneeri ja jousimies, jolla Picasso oli paljon velkaa. Edward Munchin Huuto on maailman tunnetuin sisäisen ahdistuksen kuvaus. Heidän aikalaisensa Henri de Toulouse-Lautrec kuvasi rohkeasti Pariisin Moulin Rougen yöelämää ja prostituoituja. Hänen teoksistaan kehittyi moderni julistetaide.

Myös musiikkimaailmasta löytyy uudistajajousimiehiä. Beethoven sävelsi vielä kuuronakin, ja Jimi Hendrix soitti sähkökitaraa kuin olisi rakastellut sitä. Monet pahat tytöt ja pojat ovat jousimiehiä: Rita Ora, Nikki Sixx, Keith Richards, Billy Idol, Nicki Minaj, Miley Cyrus…. Heidän lavaesiintymisensä on häpeilemätöntä, eivätkä he pelkää kritiikkiä.

Lue myös: Jousimiehen luonnehoroskooppi

Kauris (22.12.–19.1.) on elävä taideteos kuten Bowie

Kauris ei ole erityisen taiteellinen horoskooppimerkki. Toisinaan syntyy kuitenkin poikkeuskauriita. Luovuus ulottuu heidän elämänsä kaikille osa-alueille, ja taiteilijasta tulee osa omaa teostaan.

David Bowie oli tällainen kauris. Hän uudisti ja uudistui vaikuttaen niin musiikkiin, muotiin kuin seksuaalisuuteen. Bowiessa ja toisessa syvällisessä kauriissa, elokuvaohjaaja David Lynchissä, on jotain mystistä. Lynchin teokset ovat täynnä arvoituksia ja viittauksia toisiinsa. Molempien ura käynnistyi takkuisesti, mutta kauris kiipeää huipulle vaikka väkisin.

Muita kauriita, joita voi luonnehtia ilmiöiksi, ovat Elvis, Dolly Parton, Marilyn Manson, Vesa-Matti Loiri ja Marianne Faithfull. Kaikki ovat erityylisiä taiteilijoita, mutta heitä yhdistää karisma ja täydellinen omistautuminen työlleen. He ovat myös monilahjakkuuksia: sekä näyttelijöitä että laulajia.

 Lue myös: Kauriin luonnehoroskooppi

Vesimies (20.1.–19.2.) on Mozartin kaltainen ihmelapsi

Vesimies on uudistaja, kyseenalaistaja, alitajunnan ja yliluonnollisen herättelijä. Kuva-, käsite-, performanssitaide ja veistokset, elokuva, musiikki ja digitaalinen ilmaisu ovat hänen lajejaan.

Yksi suurimmista vesimiestaiteilijoista on Mozart. Hän oli ihmelapsi, joka ihastutti, mutta oli niin paljon aikaansa edellä, että yleisö käänsi hänelle selkänsä. Kuvataiteessa samanlainen kauhukakara oli Jackson Pollock. Pollock hylkäsi pensselit, ja roiski ja hieroi maalia kankaalle. Metodi kuulostaa mielivaltaiselta, mutta lopputuloksena syntyi hallittu värien virta.

Alienin upeat lavasteet suunnitellut H.R. Giger edustaa vesimiehen scifityyppiä. Ohjaaja Federico Fellinin elokuva Fellinin 8 ½ on outo ja leikkisä, kuin vesimiehen mieli. Näyttelijöistä kuuluisimpia vesimiehiä on James Dean. Hän loi nuoren kapinallisen käsitteen ja eläytyi uskottavasti niin teinin kuin vanhuksen rooleihin.

Lue myös: Vesimiehen luonnehoroskooppi

Kalojen (20.2.–20.3.) siveltimessä on Michelangelon taika

Kalat on yksi herkimmistä ja taiteellisimmista horoskooppimerkeistä. Kuva- ja veistostaide vetävät häntä puoleensa, mutta monilahjakas merkki taitaa muutkin tyylit.

Yksi suurimmista renessanssineroista oli Michelangelo. Hän maalasi, veisti, suunnitteli rakennuksia ja runoili. Yhdistävä tekijä hänen teoksilleen on pulppuileva kauneus. Samanlaisia esteetikkoja olivat taitelija Renoir ja kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen. Molempien tyylissä oli viittauksia menneisiin aikoihin. Myös abstraktia taidetta tehneen Piet Mondrianin värineliöt ovat harkitun harmonisia.

Esiintyjäkalat synnyttävät suuria tunteita. He ovat luonnonlapsia ja viettelijöitä. Tällaisia maagisia kaloja ovat Elizabeth Taylor, Rihanna ja Liza Minelli. Heistä huokuu sekä erotiikkaa että herkkyyttä. Katsoja pidättelee henkeään, sillä hän ei voi koskaan olla varma, mitä kalat aikoo.

Lue myös: Kalojen luonnehoroskooppi

Lähteet: Artsy, Culture Astrology, The Famous People

X