Hyvinvointi

Elämänlaatua Bodyflow-kehonhuoltomenetelmästä

Teksti:
Anna.fi
Bodyflow

New Yorkista Helsinkiin kotiutuneen Janice Redmanin kehittämä Bodyflow on lempeän tehokas kehonhuoltomenetelmä. Se sopii kaikille ikään, kokoon tai sukupuoleen katsomatta.

Bodyflow-kehonhuoltomenetelmän kehittäjä, amerikkalainen Janice Redman, 57, opettaa suomalaisia nauttimaan hellästä, mutta tehokkaasta tavasta vahvistaa ja notkeuttaa kehoaan suosituilla Bodylogic-tunneilla. Pilatesta, alexandertekniikkaa ja joogaa yhdistelevä entinen ammattitanssija julkaisi äskettäin myös Bodyflow-dvd:n kotikäyttöön tai matkoille.

Janice Redman

Janicelle Bodyflow on elämäntapa, jonka hän omaksui hiljalleen valittuaan tanssin elämäntyökseen. Bodyflow onkin kehitetty alunperin ammattitanssijoiden kehonhuoltoon ja vammojen ehkäisyyn. Janicen omat elämänkokemukset ja tunteet ovat vaikuttaneet hänen tapaansa kehittää ja opettaa Bodyflow-tekniikkaa. Hän säteilee ympärilleen välitöntä innostusta ja huumoria. Kyyneletkin nousevat silmiin hänen kertoessaan elämäntarinaansa.

– Aloitin tanssin suhteellisen vanhana, 24-vuotiaana. Olin kovin masentunut isäni kuoleman takia. Halusin purkaa pahaa oloa fyysisellä toiminnalla, tanssimisella.

Janice tiesi heti, että tanssi on hänen intohimonsa. Hän etenikin nopeasti ammattilaiseksi.

– Esiinnyin mm. newyorkilaisen Danny Buraczeski Jazzdance Companyn riveissä kuusi vuotta.  

Janicen tie vei erilaisten kurssien ja tanssiryhmien kautta Suomeen, ja tyttären syntymän jälkeen hän päätti muuttaa perheineen pysyvästi Helsinkiin.

– Kärsin syvästä synnytyksenjälkeisestä masennuksesta. Olin kuitenkin sitä mieltä, että lapsen on hyvä kasvaa Suomessa. Etenkin, kun hänellä on tällainen neuroottinen äiti kuin minä, Janice naurahtaa.

Suomalainen kulttuuri ja ihmiset tuntuivat hänestä hyvin erilaisilta, oudoiltakin. Hän kohtasi muutakin kylmyyttä kuin talvipakkasen, joka järkytti herkkää naista. Janice päätti yllättäen vaihtaa täysin alaa.

– Perustin leipomon. Heräsin aamuisin kahdelta, elin jatkuvassa jet lagissä. Sain lopulta hermoromahduksen, hän kertoo avoimesti.

Bodyflow

Janice päätti palata liikunnan – ja ihmisten – pariin. Hän halusi hyödyntää laajat tietonsa ihmiskehosta ja sen ”tavoista”.

– Jokaisen keholla on omat tapansa. Miten kannat päätäsi, kävelet tai istut, Janice huomauttaa.

Janice aloitti kehonhoitomenetelmänsä opettamisen jo kymmenen vuotta sitten. Bodylogic-nimellä opetettu Bodyflow-menetelmä sai hiljaisen alun jälkeen valtavan suosion ihan tavallisten jumppaajien keskuudessa.

– Minulla oli aluksi vain pari oppilasta. Vähitellen salit alkoivat täyttyä, ja nykyään tuntini ovat todella kysyttyjä, Janice kertoo.

Kylmät suomalaiset saavatkin nyt Janicelta lämpimän kiitoksen.

– Ilman teidän kiinnostustanne en saisi tehdä tätä työtä, jota rakastan. Kiitos kuuluu kaikille oppilailleni, olette ihania, Janice hymyilee.

Bodyflow

Punainen rantapallo

Pilates, alexardertekniikka ja jooga ovat sinänsä tuttuja juttuja, mutta Janicen kehittämässä Bodyflow-tekniikassa yhdistyvät näiden liikuntamuotojen parhaat puolet. Janice saa inspiraationsa oikeastaan jokaisesta mahdollisesta kehon liikkeestä. Opetus ei ole koskaan kaavamaista tai edes vakavaa.

– Käytän paljon mielikuvia, pyydän esimerkiksi oppilaitani kuvittelemaan puristavansa isoa punaista rantapalloa. Tunneillani myös nauretaan paljon.

Janicen tunneilla ei katsota ikää, kokoa tai sukupuolta. Jokainen harjoittelee oman tasonsa ja kuntonsa mukaisesti.

– Ei tarvitse tehdä kahdeksaa punnerrusta. Kaksikin on tarpeeksi, kunhan ne tehdään oikein. Jokainen oppii asteittain ja omaksuu uutta tietoa omaan tahtiinsa. En huomauttele tai naureskele kenellekään. Jokainen on hyvä, Janice painottaa.

Janicen mukaan yksi tärkeimmistä asioista opetuksessa on turvallisuuden tunne.

– On tärkeää tuntea olevansa turvallisessa, ystävällisessä ympäristössä. Luon mielelläni henkilökohtaisen suhteen oppilaisiini, kaikki ovat tervetulleita, hän sanoo lämpimästi.

Janice painottaa kehon ja mielen tasapainon tärkeyttä. Bodyflow auttaa rentoutumaan kokonaisvaltaisesti. Se lisää lihaskuntoa, venyvyyttä ja keskivartalon hallintaa sopien erinomaisesti staattisen ja psyykettä kuormittavan työn vastapainoksi. Raskaan fyysisen työn tekijät taas hyötyvät mm. keskivartalon lihasten vahvistumisesta.

Bodyflow

Miesenergiaa

Ilokseen Janice on huomannut, että miehet ovat kiinnostuneet yhä enemmän Bodyflow-opetuksesta. Perinteisesti miehiä ei ole helposti saanut jumppaamaan ja venyttelemään treeenisalien lattioille. Janice on innoissaan omasta miesten tunnistaan.

– Mahtavaa! Kun miehet tulevat tunnille, he paneutuvat asiaan tosissaan. He treenaavat aivan hulluna. He eivät silloin mieti miltä he näyttävät, vaan ovat täynnä innostusta ja energiaa, Janice hehkuttaa.

Toinen Bodyflow-dvd:n tuottajista, Janne Jaakkola on kokenut tämän. Hän aloitti treenaamisen Janicen oppilaana muutama vuosi sitten. Jannella oli tuolloin selkävaivoja, joihin hän sai apua jo ensimmäisen harjoittelun jälkeen.

– Raahauduin tunnille selkävaivaisena. Tyypillisenä miehenä olin urheillut paljon, mutten juuri koskaan venytellyt. Bodyflow on lempeä, mutta yllättävän tehokas kehonhuoltomenetelmä, Janne kuvailee.

Tikkujäykän pötkäleen ei tarvitse jännittää Bodyflow´hun osallistumista. Tunneilla ja uudella dvd:llä tarjotaan liikkeille aina kolme eri suoritustapaa, joista jokainen voi valita oman tasonsa mukaisen liikeradan.

– Erot voivat olla hyvin  pieniäkin, mutta silti ratkaisevia, Janne mainitsee.

Bodyflow

Bodyflow-dvd

Bodyflow-dvd sai alkunsa ikävästä. Janicen Sophie-tytär oli lähtenyt USA:han vuodeksi, ja äiti tunsi itsensä yksinäiseksi. Hän kutsui Bodyflow-treenaajat ja av-alan ammattilaiset Kati Heikinheimon ja Janne Jaakkolan luokseen lounaalle. Lounaskutsuja vaihdettiin enemmänkin, ja lajiin täysin hurahtaneet Kati ja Janne keksivät idean Bodyflow-dvd:n tuottamisesta. 

– Olen tuijottanut dvd:tä lukemattomia tunteja editointivaiheessa, mutta silti harjoittelen sen avulla kotona ihan yhtä innoissani, Kati kertoo.

Dvd sisältää mm. johdannon, 30 minuutin alkeistunnin ja 40 minuutin jatkotunnin sekä 10 minuutin venyttely- ja rentoutusosion. Ohjeet kuullaan sekä suomeksi että englanniksi.

Casall -tasapainotyyny, suositushinta 29,90 e

Tasapainotyyny

Bodyflow-dvd:n julkaisun yhteydessä suurta kiinnostusta herätti hauskan näköinen lättänä piikkipallo, eli Casall Oy:n uutuustuote tasapainotyyny. Eipä aikaakaan, kun jokainen oli vuorollaan istuskellut mukavasti keinuttavan nystyrätyynyn päällä. Tyynyn päällä istuessaan tulee lähes huomaamattaan harjoittaneeksi vatsa- ja selkälihaksia. Melko nopeasti huomaa myös pintaverenkierron kiihtyneen.

– Lämpö saattaa hyvinkin poistaa myös selluliittia, Casallin asiakaspäällikkö Tarja Kahma lupaa.

Tasapainotyynyä voi suositella kaikille istumatyötä tekeville.

– Autoillessani sujautan tyynyn selän taakse notkokohtaan. Tyyny parantaa myös ryhtiä, Tarja kertoo.

Jos tasapainoilee seisten nystyrätyynyn päällä, saavat jalkapohjat hoitoa.

– Nystyrät hierovat ja rentouttavat jalkapohjan lihaksia.

Teksti: Reija Kokkola
Kuvat: Blueberry Solutions Oy, Casall Oy

X