Hyvinvointi

Helppo sydänmeditaatio vähentää stressiä ja rauhoittaa – jo lyhyt harjoitus auttaa

Oletko koskaan kokeillut sydänmeditaatiota? Rauhoita kiireinen tai ärsyyntynyt mielesi vaikka kesken kiireisen työpäivän tällä helpolla meditaatioharjoituksella.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Istock

Sydänmeditaatio vähentää stressiä.

Oletko koskaan kokeillut sydänmeditaatiota? Rauhoita kiireinen tai ärsyyntynyt mielesi vaikka kesken kiireisen työpäivän tällä helpolla meditaatioharjoituksella.

Sydämeen keskittyvä meditaatio tyynnyttää mieltä ja poistaa stressiä. Sydänmeditaatio vahvistaa myös intuitiota sekä mielen ja sielun välistä yhteistyötä. Tämä Elisabeth Blackburnin ja Elissa Epelin kirjasta lainattu harjoitus on helppo tehdä vaikkapa kesken kiireisen työpäivän.

Sydänmeditaatio-harjoitus

1. Ota mukava asento ja hengitä muutaman kerran oikein syvään. Pidä uloshengitys hiukan pidempänä kuin sisäänhengitys.

2. Hengitä rauhallisesti, ja kun hengität ulos, toista mielessäsi joku tyynnyttävä sana tai ajattele rauhoittavaa kuvaa. Pidä pieni tauko ulos- ja sisäänhengityksen välillä.

3. Kysy itseltäsi: missä ajatukseni ovat juuri nyt? Älä kuitenkaan pysähdy niihin, vaan hymyile  ja palaa valitsemaasi sanaan tai mielikuvaan.

4. Aseta kätesi kevyesti sydämellesi, ja sano mielessäsi ”aaaa” kun hengität ulos. Anna painolastien irrota kehostasi ja sano itsellesi: ”Toivon olevani rauhallinen. Toivon sydämeni täyttyvän ystävällisyydestä. Toivon olevani ystävällinen toisia kohtaan.”

Sano itsellesi: ”Toivon olevani rauhallinen. Toivon sydämeni täyttyvän ystävällisyydestä. Toivon olevani ystävällinen toisia kohtaan.”

5. Näe mielessäsi, että sydämesi säteilee rakkautta. Ajattele henkilöä tai lemmikkieläintä, jota rakastat ehdottomasti, ja anna samanlaisen rakkauden säteillä muitakin ihmisiä kohti.

6. Hengitä rauhallisesti sisään ja ulos. Tarkkaile onko kehossasi vielä jännityksiä tai kireyttä. Hengitä ulos ja tunne jokaisella hengenvedolla olevasi turvassa. Olet lämmön ja ystävällisyyden ympäröimä.

 7. Hengitä vielä muutaman kerran rauhallisesti omaan tahtiin, ja palaa jatkamaan tavallisia toimiasi.

Lähde: Elisabeth Blackburn ja Elissa Epel: Pitkän ja hyvän elämän biologia, Telomeerit ja terveys, suomentanut Teija Hartikainen (Aula& Co)

 

X