Hyvinvointi

Hiivatulehdus - Apua apteekista

Teksti:
Anna.fi

Raskaus ja antibiootit altistavat naisia emättimen hiivatulehduksille. Vaiva paranee nopeasti paikallislääkkeillä.

Hiivatulehdus

Kokkareinen ja hajuton valkovuoto sekä voimakas kutina ja kirvely ovat emättimen hiivatulehduksen oireita. Tulehduksen aiheuttaa tavallisimmin Candida albicans -hiivasieni. Kyseinen sieni on elimistön normaalia mikrobiflooraa ja yleensä harmiton. Liikaa kasvaessaan se aiheuttaa emättimeen ja usein myös ulkosynnyttimiin kutisevan tulehduksen, joka näkyy punoituksena ja turvotuksena.

Mistä hiivasienen voi saada?

Hiivasienen liikakasvuun ei ole yhtä syytä, sillä mikä tahansa elimistön puolustusjärjestelmään vaikuttava asia voi häiritä bakteerien tasapainoa. Joku saa hiivatulehduksen antibioottikuurin kylkiäisenä, toinen kortisonilääkityksen lisänä. Se kiusaa usein odottavia äitejä ja diabeetikkoja sekä e-pillereiden ja hormonihoitojen käyttäjiä. Ravinnon suuri hiilihydraattimäärä saattaa olla osasyy hiivatulehdukseen: hiilihydraatit lisäävät veren sokeripitoisuutta ja edistävät siten hiivasienen lisääntymistä. Hiivatulehdus ei ole seksitauti, mutta se saattaa tarttua kumppanista toiseen. Pesu voimakkailla pesuaineilla voi vaurioittaa elimistön bakteerikantaa ja altistaa tulehdukselle: pelkkä vesi, toisinaan hapan pesuneste, riittävät alapesuun.

Kolme naista neljästä sairastaa elämänsä aikana hiivatulehduksen, osalla vaiva on krooninen. Hiivatulehduksen sairastanut tunnistaa oireet ja osaa hoitaa sen apteekin itsehoitovalmisteilla. Ensimmäistä kertaa hiivatulehdusta epäilevän on paras mennä lääkäriin. Lääkäriä tarvitaan myös silloin, kun oireet ovat hyvin voimakkaita, emättimen erite vihertävää tai kellertävää, henkilö on raskaana tai itsehoito ei auta.

Puikko vai voide?

Emättimen hiivatulehdusta hoidetaan emätinpuikoilla tai -voiteilla. Ne sisältävät imidatsolijohdannaisia eli lääkeaineita (klotrimatsoli, mikonatsolia ja tiokonatsoli), jotka estävät hiivasienen liikakasvua. Emätinpuikko tai -voide työnnetään mahdollisimman syvälle emättimeen illalla ennen nukkumaanmenoa. Jos tulehdus on levinnyt emättimestä ulkosynnyttimiin, niille levitetään voidetta.

Hiivalääkekuuri kestää 1-3 päivää valmisteesta riippuen. Lääke voi tuhria pikkuhousut, joten ne kannattaa suojata pikkuhousunsuojalla. Suojat kannattaa jättää hoidon jälkeen käyttämättä, sillä osalla naisista hengittämättömät pikkuhousunsuojat aiheuttavat hiivatulehduksia. Miehen oireilevaa hiivatulehdusta hoidetaan esinahalle ja penikseen levitettävällä voiteella.

Hiivalääkkeet voivat joskus ärsyttää ihoa, jolloin oireet hoidosta huolimatta pahenevat. Jos näin käy, hoito pitää keskeyttää ja mennä lääkäriin. Hiivatulehdukseen taipuvaisen kannattaa pakata itsehoitolääke etelänmatkalle mukaan, sillä tulehdus voi yllättää myös matkalla. Antibioottikuurin yhteydessä tulevaa hiivatulehdusta voi koettaa ehkäistä käyttämällä maitohappobakteereita emätinpuikkoina.

Asiantuntijana proviisori Marika Ekholm, Yliopiston Apteekki, Jyväskylä.

Teksti: Virve Järvinen

X