Hyvinvointi

Hot Jooga – Kuumaa joogaa

Teksti:
Anna.fi

Hot Jooga eli kuuma jooga saa nimensä siitä, että harjoitus tapahtuu ruumiinlämpöä korkeammassa, noin 40-asteisessa lämpötilassa. Ajatuksena on, että kun liikkeiden synnyttämä kehon lämpötila säilytetään, lihakset pysyvät notkeampina ja sietävät paremmin joogan hitaita, pitkiä venytyksiä. Hien nostattava huonelämpö myös kiihdyttää aineenvaihduntaa.

Jooga

Mikä laji?

Hot Jooga on suomalainen muunnos amerikkalaisesta Hot Yogasta eli Bikram Yogasta, jonka isä on intialainen Bikram Choudhury. Trooppisesta kotimaastaan 1960-luvulla Kaliforniaan muuttanut Choudhury koki viileän ilman haittaavan joogan hyviä vaikutuksia. Hot Yogasta tuli Yhdysvalloissa megatrendi.

Monelle jooga on elämäntapa ja maailmankatsomukseen liittyvä rituaali, mutta sen terveysvaikutukset tiedetään, joten hyvällä syyllä voidaan puhua myöskin hoitomuodosta. Laadukkaissa tutkimuksissa joogalla on osoitettu olevan suotuisia vaikutuksia aineenvaihduntaan, verenpaineeseen, tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin ja mielenterveyteen.

Joogaopettaja Harriet Honkanen toi Hot Joogan neljä vuotta sitten Suomeen. Hän kertoo, että harjoitukset jaetaan kolmeen tasoryhmään. Lempeä ja tavallinen Hot Jooga sopivat aloittajille. Sen sijaan vaativa Hot Vinyasa edellyttää harjaantumista ja taitoa. Vinyasan harjoitukset tehdään taukoamattomana jatkumona hengityksen tahtiin.

Miltä tuntuu?

Tottumattomana kokeilin lempeää versiota. Tasapainoa ja pitkiä venytyksiä vaativien asentojen sarja kestää puolitoista tuntia. Kostean trooppisessa lämpötilassa puolitoista tuntia on pitkä rupeama. Rauhallinenkin tahti koettelee kroppaa ja kiihdyttää pulssia, mutta sitten tuleekin hyvä olo. Kuin saunan jälkeen. Kulumien jäykistämät niveleni notkistuivat selvästi. Ehkä pitäisi jatkaa.

Lempeän tason joogassa ohjaus on sallivaa. Välillä juodaan vettä ja pyyhitään hikeä. Honkanen muistaa varoitella jokaista tekemään ”kykyjensä mukaan”. Kehoa pitää kuunnella. Ylivoimaisia asentoja ei tarvitse eikä pidä yrittää. Koneellisesti lämmitetty huone myös rentouttaa lihaksia ja jänteitä, mikä vähentää vammautumisvaaraa venytyksissä.

Mitä maksaa?

Kymmenen kerran sarjan saa 120 eurolla, kertakäynti 15 euroa. Pyyhkeen (1 e ) ja maton (2 e) saa vuokrata, ja vesipullon (2 e) voi ostaa vastaanotosta. Hot joogaa on toistaiseksi tarjolla ainoastaan pääkaupungissa ja Turussa.

Hotjooga

Teksti: Irma Heydemann

X