Itsetuntemus

Haluaisitko olla paremmin läsnä elämässäsi? Mentaalivalmentajan 8 vinkkiä sisäisen rauhan saavuttamiseen

Sisäisen rauhansa lisääminen on helpompaa, kun luopuu muutamasta itselle haitallisesta tavasta. Lisäksi hetkeen tarttuminen tekee ihmisen onnellisemmaksi – ja sitä voi harjoitella!

Teksti:
Miia Siistonen

Menneeseen tai tulevaan keskittymisen sijaan kannattaa pysähtyä olemaan tässä ja nyt. Mentaalivalmentajan mukaan silloin saamme enemmän sitä, mitä toivomme saavamme.

Sisäisen rauhansa lisääminen on helpompaa, kun luopuu muutamasta itselle haitallisesta tavasta. Lisäksi hetkeen tarttuminen tekee ihmisen onnellisemmaksi – ja sitä voi harjoitella!

Tuntuuko, ettet ole oikein läsnä elämässäsi? Vellovatko ajatukset menneessä tai tulevassa sen sijaan, että keskittyisit siihen, mitä tapahtuu juuri nyt.

– Ihmisen on hyvä tuntea olevansa läsnä kuluvassa hetkessä mahdollisimman usein. Silloin saamme enemmän sitä, mitä toivomme saavamme ja tunnemme olomme paremmaksi matkalla päämääräämme, uskoo norjalainen mentaalivalmentaja Erik Bertrand Larssen.

Ja tähän väliin hyviä uutisia: hetkeen tarttumista voi harjoitella.

Pienikin ajattelutapojen muutos voi tuoda edistystä. Tuoreessa kirjassaan Vahva Larssen listaa kahdeksan asiaa, joista eroon pääseminen myötävaikuttaa hetkeen tarttumista ja lisää sisäistä voimaa.

1. Luovu valittamisesta

Valittaminen on epäsuora keino keksiä verukkeita. Mariseminen luo negatiivista energiaa. Kun suustasi on livahtamassa valitus, kysy itseltäsi: ”Jos tästä tilanteesta olisi pakko löytää jotakin positiivista, mitä se olisi?”

2. Luovu itsesäälistä

Jatkuva ”voi minua” -asenne kuluttaa sisäistä voimaa. Sisäisesti vahva ihminen kantaa itse vastuun pettymyksistään ja onnistumisistaan. Uhriutumisen sijaan käytä energiasi siihen, että etsit asioita, joille voit tehdä jotakin.

3. Luovu arvostelusta

On olemassa rakentavaa ja repivää arvostelua. Varoitusvalojen tulisi vilkkua silloin, jos arvostelun kohde ei ole paikalla, jos arvostelulla ei pyritä muuttamaan jotakin asiaa paremmaksi tai jos arvostelija ei ole valmis ottamaan vastuuta muutosten toteuttamisesta. Kun et etsi jatkuvasti kritiikin aiheita muista, sinulle jää tilaa toteuttaa asioita, jotka vahvistavat sisäistä voimaasi.

4. Luovu kateudesta

Jos joku näyttää menestyvän helposti jossain sellaisessa asiassa, jossa tahdot olla itse hyvä, älä annan kateudelle valtaa. Käytä häntä oman työsi kannustimena. Ajattele, että tässä on ihminen, joka näyttää minulle tietä.

5. Luovu laiskuudesta

Vahvista sisäistä voimaasi sillä, että teet työsi kunnolla. Työn saa helpommin tehtyä, kun tietää, miksi sitä tekee. Kysy itseltäsi, mikä on päämääräsi. Mikä antaa merkitystä elämääsi? Kun muistutat itseäsi säännöllisesti tavoitteistasi, tarpeelliset asiat on helpompi hoitaa.

6. Luovu stressistä

Kiireessä tekemättömät asiat tuntuvat kaatuvan päälle. Silloin tekee mieli heittäytyä virtaan ja toivoa parasta. Mutta kaaoksessakin voi elää levollisesti ja hallitusti. Luetteloi tehtävät asiat pikkutarkasti ja aseta ne tärkeysjärjestykseen. Aloita tärkeimmästä ja keskity yksinomaan siihen. Vasta kun se on suoritettu, siirry seuraavan tehtävään.

7. Luovu riittämättömyyden tunteesta

Työt, perhe, ystävät, harrastukset – koko arjen paletti pitäisi osata pitää tasapainossa. Mutta kaikkeen ei voi venyä. Se aiheuttaa riittämättömyyden tunnetta ja huonoa omaatuntoa. Päätä, että olet tässä elämänvaiheessa ennen kaikkea opiskelija/vanhempi/kumppani/työntekijä/yrittäjä/esiintyjä… Saat valita vain muutamia, et kaikkia. Unohda muiden odotukset ja arvota korkeimmalle ne roolit, jotka ovat tärkeimmät sinulle.

8. Luovu itsekkyydestä

Itsekkyyden vähentäminen vahvistaa sisäistä voimaa. Kuinka paljon uhraa muiden eduksi  – se on jokaisen päätettävä itse. Kehu, tue, kuuntele, motivoi, hymyile useammin ilman, että toivot jotakin vastineeksi.

Lähde Erik Bertrand Larssen: Vahva (Bazar)

X