Itsetuntemus

Kehuriippuvainen joutuu helposti manipuloiduksi tai narsistin uhriksi – tunnista hälytysmerkit

Moni meistä on riippuvainen kehuista – ja hyvältähän kehu tuntuu. Siksi on syytä olla tarkkana, ettei tule huomaamattaan manipuloiduksi. Kehuriippuvaisen täytyy myös oppia kestämään se, että kaikki eivät pidä hänestä, vaikka olisi kuinka mielin kielin.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Narsisti voi manipuloida kehumalla.

Moni meistä on riippuvainen kehuista – ja hyvältähän kehu tuntuu. Siksi on syytä olla tarkkana, ettei tule huomaamattaan manipuloiduksi. Kehuriippuvaisen täytyy myös oppia kestämään se, että kaikki eivät pidä hänestä, vaikka olisi kuinka mielin kielin.

Kiva kommentti siellä täällä piristää päivää, mutta jos kehuista alkaa olla riippuvainen, se vaikuttaa käyttäytymiseen: ihminen alkaa toimia siten, että häntä kehuttaisiin mahdollisimman paljon.

– Toki kehut tuntuvat kivemmilta kuin haukut, mutta kehuriippuvainen kadottaa kriittisyytensä. Jos ihmisen voi ostaa kehumalla, hän menettää valtansa. Sillä tavalla myy itsensä  halvalla, sanoo sosiaalipsykologi ja kirjailija Janne Viljamaa sanoo.

Miten kehuilla voi manipuloida?

Toisena päivänä saat kuulla olevasi ”parasta mitä tälle työpaikalle on tapahtunut” ja toisena työntekijä ”jolta odotettiin enemmän”. Kuulostaako tutulta? Jos palaute musertaa sinut, kannattaa miettiä, oletko liian perso kehuille.

Janne Viljamaa on kirjoittanut useita kirjoja narsismista. Samalla hän on tutustunut ihmisiin, jotka ovat erityisessä vaaravyöhykkeessä narsistin lähellä. 

– Narsistisella ihmisellä on hovi. Hoviin kuuluvat nauravat narsistin vitseille juuri oikeissa kohdissa ja ovat jollakin tavalla riippuvaisia tämän suosiosta.

Viljamaa muistuttaa, että terveen itsetunnon omaavaa ihmistä ei voi manipuloida kehumalla. Mutta koska narsisti on taitava tunnistamaan ihmisten heikot kohdat, hänen on myös helppo manipuloida heitä. Joskus manipulointi ilmenee kehuina. Tuolloin kehut vuorottelevat lyttäämisen kanssa.

– Narsisti voi sanoa, että ”kuule Liisa, kun sinä olet niin ahkera, niin tekisitkö vielä tämän”. Ja Liisa tekee, koska hän haluaa saada kiitosta ja tuntea itsensä tarpeelliseksi. Marttyyrimaisia ihmisiä voi helposti pyörittää kehumalla.

Mistä huomaa, että kehuja yrittää vaikuttaa sinuun?

Kyyniseksi ei tietenkään pidä ryhtyä eikä kaikkia kauniita sanoja kannata epäillä. Ihmiset voivat kehua työsuoritustasi, uusia kenkiäsi tai urheilullisuuttasi ilman taka-ajatuksia.

– Yleisesti ottaen kaikki ihmiset ovat kivoja, jos asiat sujuvat heidän mielensä mukaan. Narsistin erottaa siitä, että jos hänet pettää tai häntä kritisoi, alkaa uhkailu, kiristys ja mökötys.

Miten kehujen kerjäämisestä pääsee eroon?

Tietenkin kehut tuntuvat kivoilta – etenkin kulttuurissamme, jossa kehuminen ei useimmissa paikoissa kuulu jokapäiväiseen kanssakäymiseen.

Ongelmaksi asia muuttuu vain silloin, jos kehut vaikuttavat liiaksi siihen, miten toimii. Viljamaan mukaan itseään ja omia toimintatapojaan kannattaakin haastaa tasaisin väliajoin siirtymällä epämukavuusalueelle.

– Mene esimerkiksi katsomaan sellaisen lajityypin elokuva, joita et koskaan katso. Syö ravintolassa, jossa et yleensä aterioi.

Viljamaan mukaan tällaiset pienet, arkiset teot avartavat maailmankuvaa, mikä on erityisen tärkeää kehujen kalastelijalle.

– Kehuriippuvainen on huono kestämään ristiriitaa ja erilaista ajattelua. Parasta siedätyshoitoa on oppia sanomaan mielipiteensä suoraan, loukkaamatta, oikeassa paikassa ja oikealle tyypille. Kehuriippuvaisen täytyy myös oppia kestämään se, että kaikki eivät pidä hänestä, vaikka olisi kuinka mielin kielin.

Lähteenä on käytetty myös Janne Viljamaan teosta Narsistin lapsena (Minerva).

Lue lisää:

Varo joutumasta manipuloinnin uhriksi – näin tunnistat yleisimmät persoonallisuushäiriöt

Narsismi perheessä – tällainen äiti narsisti on

Saako miesten kohteliaisuuksista loukkaantua? Tapakouluttaja ja tietokirjailija ovat eri mieltä asiasta

X