Itsetuntemus

Nämä 5 merkkiä kertovat, että olet henkisesti vahva

Kiinnitämme huomiota omiin henkisiin voimavaroihimme usein vasta kriisejä kohdatessa. Henkinen vahvuus näkyy kuitenkin myös tavallisen arjen keskellä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
123Rf

Kiinnitämme huomiota omiin henkisiin voimavaroihimme usein vasta kriisejä kohdatessa. Henkinen vahvuus näkyy kuitenkin myös tavallisen arjen keskellä.

1. Osaat pyytää ja vastaanottaa apua

Suomalaiset ovat hyviä selviämään, ja meillä on vahvana käsite sisusta. Jääräpäinen yksin pään hakkaaminen seinään ei kuitenkaan tuota tulosta, eikä asioista tarvitse selvitä yksin. Henkisestä vahvuudesta kertoo, että ymmärrät tarvitsevasi apua ja osaat pyytää sitä. Myös tarjotun avun vastaanottaminen vaatii henkistä vahvuutta.

Lue myös: Tavoitteena onnellinen elämä? Varo ettet sairastu vaaralliseen vahvuuteen!

2. Kykenet vaihtamaan suuntaa

Henkisesti vahva ihminen osaa etsiä vaihtoehtoisia polkuja, kun kuljetulla tiellä ei synny tulosta. Kun elämässä joutuu vaihtamaan suuntaa eli vaikkapa päättämään parisuhteen tai vaihtamaan työtä, kykenee yleensä suunnanmuutoksen jälkeen tekemään tarkempia havaintoja ja tunnistamaan herkemmin, milloin kannattaa olla sitkeä ja milloin kannattaa jatkaa toista polkua.

Lue myös: Jatkuva huolehtiminen vie voimat – Näe elämäsi uusin silmin ja voit paremmin

3. Osaat luopua

Vahvuutta on osata viheltää peli poikki, eli esimerkiksi päättää parisuhde tai vähentää työtunteja, jos tilanne sellaista vaatii. Luopumisen ja luovuttamisen käsitteet menevät helposti sekaisin keskenään. Luovuttaminen on hanskojen tiskiin heittämisestä ja luopuminen taas on harkittu, valittu ja tietoinen päätös, kun tilannetta on arvioitu monelta eri kantilta. Luopuminen on usein myös omasta itsestä huolehtimista: kykyä arvioida omaa tilannettaan ja sitä, mikä on itselle terveellistä ja järkevää. Vahva ihminen viestittää käytöksellään ja valinnoillaan arvostavansa itseään niin paljon, että hänelle ei saa tehdä mitä tahansa.

Lue myös: Unohda erokliseet! Erokirjailija Heli Thorén: ”Ero voi olla elämän paras asia”

4. Tunnet omat selviytymiskeinosi

Tiedätkö, millaisilla tekemisillä rentoudut ja selvität päässäsi pyöriviä ajatuksia kaikista parhaiten? Vahvat ihmiset tunnistavat ja vaalivat omia selviytymiskeinojaan. Joillekin esimerkiksi hiihtäminen voi olla parasta mahdollista terapiaa kiireisen arjen keskellä.

Lue myös: Voimalauseet muuttuvat todeksi

5. Tavoittelet unelmiasi

Millaista elämää haluan elää? Mikä on minulle kaikista tärkeintä elämässä? Millä tavoin voin tavoitella asioita, joista haaveilen? Henkisesti vahva henkilö pohtii tulevaisuuttaan ja uskaltaa tavoitella unelmiaan. Jotta voi olla mahdollisimman vahva, täytyy uskoa siihen, että voi itse vaikuttaa elämäänsä, vaikka kaikkia asioita ei voisikaan itse päättää tai järjestää.

Lue myös: Älä odota onnea, tavoittele sitä – Onnen odottamisesta on tullut ilmiö

Asiantuntijana sosiaalipsykologi ja psykoterapeutti Krisse Lipponen.

X