Itsetuntemus

Oletko jännittäjä? Krista Kososen 4 helpottavaa vinkkiä

Liiallinen jännittäminen ja huono itsetunto voivat pahimmillaan rajoittaa elämää. Onneksi itsetuntoaan voi kehittää ja jännittämisestäkin voi tehdä itselleen voimavaran. Näyttelijä Krista Kosonen kertoo, miten.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Ari Heinonen/Otavamedia

Ammattitaito on lisännyt Krista Kososen omaa itsevarmuutta.

Liiallinen jännittäminen ja huono itsetunto voivat pahimmillaan rajoittaa elämää. Onneksi itsetuntoaan voi kehittää ja jännittämisestäkin voi tehdä itselleen voimavaran. Näyttelijä Krista Kosonen kertoo, miten.

Kaikkia meitä jännittää joskus, se on täysin normaalia. Mutta pahimmillaan lamaannuttava jännittäminen voi rajoittaa elämää ja estää ihmistä tekemästä niitä asioita, joita hän haluaisi tehdä.

Onneksi omaa itsetuntoaan voi myös kehittää ja turhasta jännittämisestäkin on mahdollista päästä eroon. Näyttelijä Krista Kosonen sanoo, että hänen oma itsetuntonsa on parantunut ammattitaidon myötä.

Kristan mukaan nämä neljä askelta auttavat matkalla kohti parempaa itsetuntoa ja tekevät jännittämisestäkin hyödyllisen ystävän:

1. Tärkeintä on tekeminen

”Perinteisesti pojat tekevät, ja heitä arvioidaan sen kautta. Tytöt liiankin usein arvioivat jopa itse itseään esimerkiksi sen kautta, miltä he näyttävät. Kuuntele sydäntäsi ja seuraa intohimoasi. Tee sitä, mitä itse haluat ja mistä oikeasti nautit. Ryhdy toimeen, sillä tekemisen kautta ihminen kehittyy ja oppii – ja saa myös hyvää palautetta osaamisestaan.”

2. Harjoitteleminen auttaa

”Jos jännität jotain tilannetta tai tilaisuutta, valmistaudu siihen huolellisesti. Jännittäminen on hyvä asia, sitä pitää ajatella ystävänä, joka antaa tekemiselle terän ja motiivin.”

3. Unohda muut

”On ajanhukkaa vertailla itseään muihin ja miettiä, mitä muut mahdollisesti sinusta ajattelevat. Tosiasia on, että yleensä jokainen ajattelee enimmäkseen itseään eikä jaksa kauheasti kiinnostua muiden pärjäämisestä tai pärjäämättömyydestä. Ja jos kiinnostuukin, niin todennäköisesti unohtaa nopeasti.”

4. Arvioi armollisesti

”Älä soimaa itseäsi epäonnistumisista, mutta ole analyyttinen. Ainakaan minua mikään epäonnistuminen ei ole vielä tappanut. Pikemminkin, niin kliseistä kuin se onkin, virheet vain vahvistavat. Kun aikaa kuluu, epäonnistumisista syntyy myös hyviä tarinoita, joille pystyy nauramaan kaverien kanssa.”

Lue myös:

Vahvan naisen mallin oppinut Krista Kosonen: ”En halua kasvattaa tytöstäni liian kilttiä”

Nämä merkit paljastavat, että olet herkkä mutta vahva

Testaa, onko sinulla hyvä itsetunto

Pelkäätkö esiintymistä? Näillä keinoilla pääset eroon turhasta jännittämisestä

Kärsitkö turhasta syyllisyydestä? Tämän takia siitä kannattaa opetella eroon

Huono itsetunto? Näin voit treenata itsellesi paremman itsetunnon

 

X