Itsetuntemus

Onko lähipiirissäsi manipuloiva psykopaatti? Tämä pisteytetty piirrelista paljastaa psykopaatin

Tunnetko ihmisen, joka on välillä todella hurmaava ja välillä ei osoita sinulle huomiota lainkaan? Tai joka kääntää kaiken aina muiden syyksi? – Psykopaatteja on jopa yhteiskunnan huipulla, Thomas Erikson sanoo.

Teksti:
Johanna Jantunen

Psykopaatit eivät välitä muiden ihmisten tunteista eivätkä tunne empatiaa.

Tunnetko ihmisen, joka on välillä todella hurmaava ja välillä ei osoita sinulle huomiota lainkaan? Tai joka kääntää kaiken aina muiden syyksi? – Psykopaatteja on jopa yhteiskunnan huipulla, Thomas Erikson sanoo.

Psykopaatit käyttävät muita ihmisiä hyväkseen. He ottavat muilta sen, minkä haluavat, keinolla millä hyvänsä ja seurauksista välittämättä.

Ruotsalainen konsultti, kouluttaja ja kirjailija Thomas Erikson kertoo kirjassaan Psykopaatit ympärilläni (Atena), että psykopaatteja on ympärillämme enemmän kuin osaamme aavistaakaan. Psykopaatteja on arvioitu olevan noin 2–4 prosenttia väestöstä, eli Suomessa heitä olisi noin 150 000. Heitä ei vain aina huomata.

– Ongelma psykopaatin tunnistamisessa on se, että ihmisen täytyy ikään kuin koota palapeliä ymmärtääkseen, kuka hänen edessään todella on, Thomas Erikson sanoo.

Tietyt merkit voivat kuitenkin paljastaa psykopaatin.

Psykopaatti on taitava valehtelija

Psykopaateille ominaisia piirteitä ovat muun muassa empatian puute ja jatkuva valehtelu, josta he eivät tunne huonoa omaatuntoa, päinvastoin.

– Psykopaatit usein valehtelevat jopa silloin, kun heidän ei tarvitsisi. He manipuloivat ihmistä niin usein kuin vain voivat.

Psykopaatti voi olla niin taitava manipuloija, ettei kukaan osaa epäillä häntä. Tämän vuoksi psykopaatit voivat päästä elämässään pitkälle.

– Psykopaatteja löytyy jopa yhteiskunnan huipulta. Älykkäät psykopaatit pääsevät häikäilemättömyytensä ja empatiakyvyn puutteensa avulla korkeisiin asemiin ja johtotehtäviin saakka.

Psykopaatin luota kannattaa lähteä pois

Psykopaattien toiminnalla on usein hänen lähipiiriilleen hyvin haitallisia seurauksia.

Psykopaatti voi esimerkiksi ajaa kumppaninsa taloudelliseen ahdinkoon, koska vastuuton käytös on psykopaatille tyypillistä. Esimiehenä oleva psykopaatti voi puolestaan onnistua polkemaan alaisensa itsetunnon todella alas ja tuhota hänen urakehityksensä. Myöskään tunneperäinen uupumus ei ole psykopaatin uhrille harvinaista.

– Lisäksi psykopaatti on voinut ajan kuluessa mustamaalata sinua ystävillesi ja sukulaisillesi. Lopulta voit huomata olevasi täysin eristetty heistä, jotka ovat olleet sinulle kaikista tärkeimpiä.

Ainut neuvo, joka Eriksonin mukaan psykopaatin suhteen toimii, on lähteä pois. Psykopaattia vastaan on turha kamppailla. Psykopaatti ei ikinä halua paljastua, ja hän voi olla myös hyvin kostonhimoinen, jos häntä vastaan asettuu.

– Ongelma on tietysti se, jos psykopaatti on henkilö, jota rakastat tai josta olet jollain tavalla riippuvainen. Mutta valitetavasti on vain ymmärrettävä, ettei psykopaatteja voi voittaa. He eivät toimi niin kuin me muut ihmiset.

X