Hyvinvointi

Jumppaa kotona kännykän kanssa – Testissä älypuhelimien liikuntasovellukset

Teksti:
Anna.fi

Älypuhelimella voi treenata muutakin kuin etusormea. Testasimme puhelinsovelluksia, joiden avulla pääsee hyvään kuntoon poistumatta omasta olohuoneesta.

Jumppaa kotona kännykän kanssa – Testissä älypuhelimien liikuntasovellukset

Freeletics: Tehokasta HIIT-treeniä

Mikä: Freeletics-sovellus keskittyy tehokkaisiin HIIT-treeneihin. Sovellusta mainostetaan sillä, että treenit voi tehdä kotona kahden neliömetrin alueella. Homman juju on tehdä harjoitukset kovalla intensiteetillä aikaa vastaan. Liikkeet ovat yksinkertaisia: punnerruksia, burpeita eli yleisliikkeitä, hyppyjä ja kyykkyjä. Treenit kestävät muutamasta minuutista reiluun puoleen tuntiin, mutta ovat niin tehokkaita, että lyhyessäkin ajassa saa hien pintaan.

Tarvittavat välineet: Jumppamaton lisäksi muita välineitä ei käytetä alussa. Edistynyt tarvitsee leuanvetotangon.

Toimivuus: Sovellus on helppokäyttöinen, ja ohjeet ja videot ovat selkeitä.

Mitä maksaa: Ilmaisversiossa voi testata muutamaa treeniä. 35 eurolla saa kolmeksi kuukaudeksi virtuaalisen valmentajan, joka tekee viikko-ohjelman.

Kenelle sopii: Kiireiselle. Ennen ohjelman alkua tehdään kuntotesti, joka määrittää lähtötason. Huonokuntoisen ei kannata säikähtää, sillä jokaisesta harjoituksesta löytyy myös kevyt versio.
Sovelluksessa voi myös itse määrittää, mitä liikkeitä osaa tehdä: viikko-ohjelmaan ei tule leuanvetoja tai yhden käden punnerruksia, jos niitä ei vielä hallitse.

Saatavuus: iTunes ja GooglePlay.

Lue myös: HIIT-treeni – Koukussa maksimisykkeeseen

Jillian Michaels Slimdown: Paljon tietoa liikunnasta ja painonhallinnasta

Mikä: Suurin pudottaja -tv-ohjelmasta tutulla valmentajalla Jillian Michaelsilla on oma liikuntasovellus. Vaikka sovellus on selkeästi kehitelty laihduttajalle, myös kuntoaan kohottava hyötyy siitä.

Treeneissä tehdään yksinkertaisia liikkeitä: hyppynaruhyppyjä, punnerruksia ja ojentajadippejä. Jokaisesta liikkeestä on saatavilla video.

Harjoitusohjelmien ja kalorilaskurien lisäksi sovelluksesta löytyy muun muassa tietoa kuntoilijan ruokavaliosta ja siihen sopivia reseptejä. Lisäksi löytyy Jillianin artikkeleita niin itsetunnosta kuin sopivista treenimääristäkin. Jillian-fani inspiroituu varmasti myös sovelluksesta löytyvistä podcasteista.

Tarvittavat välineet: Käsipainot, jumppapallo, hyppynaru ja steppilauta tai muu koroke.

Toimivuus: Sovelluksessa on hurja määrä toimintoja, joten se näyttää hieman sekavalta.  

Mitä maksaa: Sovelluksen saa ilmaiseksi käyttöön, mutta ilmaisversio on melko kevyt. Maksamalla saa lisää monipuolisia harjoituksia. Halutessaan voi valita alakroppaa kehittävän treenin tai pelkästään käsiin keskittyvän ohjelman. Ohjelmien hinnat ovat 2,99–4,99 e.

Kenelle sopii: Laihduttajalle ja treenimotivaatiota kaipaavalle. Vaikka ei ostaisi maksullisia ohjelmia, sovellus tarjoaa paljon tutkittavaa liikunnasta, laihdutuksesta ja hyvinvoinnista kiinnostuneelle.

Saatavuus: iTunes ja GooglePlay.

Lue myös: Kapea vyötärö ja pyöreä takapuoli kotitreenillä – 15 minuuttia päivässä riittää

Nike Training Club: Kuntopiiriä ja joogaa

Mikä: Monipuolinen sovellus sisältää erimittaisia treenejä ja videoita. Kuntopiirityyppisten harjoitusten liikkeet ovat yksinkertaisia, ja ääni kertoo, mitä milloinkin on tehtävä. Sovelluksen avulla voi tehdä itselleen neljän viikon ohjelman omien tavoitteidensa mukaan. Halutessaan kuntopiirien ja joogien lisäksi viikkoon saa lisättyä juoksulenkkejä.

Omasta iTunesista voi lisätä harjoituksiin lempimusiikit siivittämään hikoilua.

Tarvittavat välineet: Käsipainot, painopallo, vastuskuminauha.

Toimivuus: Yksinkertainen ja selkeä. Käytön oppii hetkessä, eikä rekisteröityminenkään kestä pitkään.

Mitä maksaa: Ilmainen.

Kenelle sopii: Treenejä löytyy niin aloittelevalle painonpudottajalle kuin edistyneellekin treenaajalle, joka haluaa kasvattaa lihaksiaan.

Saatavuus: iTunes ja GooglePlay.

Lue myös: Näin harjoittelet vapailla painoilla

Couch 5k: Jokanaisen juoksukoulu

Mikä: Couch 5k lupaa, että sitä käyttämällä kuka tahansa oppii neljässä viikossa juoksemaan viiden kilometrin matkan. Viikkoon sisältyy kolme harjoitusta, jotka käyvät koko ajan raskaammiksi: aluksi kävellään ja juostaan vuorotellen muutaman minuutin jaksoissa, mutta vähitellen juostavat matkat kasvavat.

Sovelluksesta löytyy myös inspiraatiolauseita, joiden tarkoitus on tsempata juoksukoululaista.

Tarvittavat välineet: Lenkkarit ja kello.

Toimivuus: Hyvin yksinkertainen sovellus, jonka opetteluun ei mene juurikaan aikaa.

Mitä maksaa: Sovellusta voi kokeilla ilmaiseksi viikon ajan. Sen jälkeen se maksaa 2,99 e.

Kenelle sopii: Sovellus sopii ihmiselle, jonka mielessä siintää kirmailu, mutta juoksukunto on nollassa.

Saatavuus: iTunes ja GooglePlay.

Yksinkertaisesti Jooga: Videoita aloittelijoille ja konkareille

Mikä: Simppeli sovellus sisältää erilaisia joogaharjoituksia, joiden pituus on 20 minuutista tuntiin. Koko harjoitus näytetään videolla, joten aloittelijakin ymmärtää heti, minkälaisesta liikkeestä on kysymys.

Tarvittavat välineet: Joogamatto.

Toimivuus: Jos joogakokemusta ei ole, voi olla hyväksi katsoa ohjelma pikakelauksella läpi ennen harjoittelua, sillä keskittyminen videoon saattaa häiritä harjoitusta. Taustalla kuuluva meren kohina voi tuntua aluksi oudolta, mutta siihen tottuu nopeasti.

Mitä maksaa: Sovelluksen voi päivittää maksulliseen versioon 3,99 eurolla. Siinä on enemmän harjoituksia, eikä häiritseviä mainoksia.

Kenelle sopii: Kenelle tahansa joogasta kiinnostuneelle.

Saatavuus: iTunes ja GooglePlay.

Lue myös: Joogalajit – Löydä oma suosikkisi

Teksti: Elisa Hurtig
Kuva: Colourbox

X