Hyvinvointi

Kestokireyttä lihaksissa?

Teksti:
Anna.fi

Jokainen meistä tietää, miltä kivulias lihaspatti tuntuu niska-hartiaseudussa tai kuinka selkä tuntuu joskus perunapellolta. Lihasjännitykset ovat syntyneet kipualueille vähitellen ja tilanne on edennyt jo hyvin pitkälle ennen kuin se on edennyt tiedostamisen asteelle.

Kestokireyttä lihaksissa?

Monissa tilanteissa lihasjännitystä voi olla myös itse vaikea huomata, neurofysiologinen järjestelmä kun on tottunut siihen. Vasta sitten, kun jännittyneisyys laukeaa esimerkiksi hieronnalla, niin huomataan miten epämukava ja tukala olo itse asiassa on ollut.

Jokaisella yksilöllä on tietyt alueet, joihin jännittyneisyys kohdistuu. Olisikin hyvä tunnistaa ne, jotta riskialueet voisi oppia aktiivisesti rentouttamaan. Myös psyykkinen tila heijastuu usein ryhtiin. Vastaavasti ryhdin virheet saattavat myös estää psyykkisen jännityksen laukeamisen. Rentoutusharjoituksissa tulisikin hakea uusia, laajempia liikkeitä.

Lähde: Liikunta, lihashuolto ja terveys, osa 3: kehon rakenne, toiminta ja lihashuolto (1995), vast. toimittaja Jarmo Ahonen

Teksti: Sanna Mönkkönen / Tuuli.net

X