Vihersmoothie voi lihottaa
Laihdutus

Vihersmoothie voi lihottaa – Lue, mitkä muut superfoodit sisältävät paljon kaloreita

Terveellisen ruokavalion kanssa kannattaa olla tarkkana. Muodikkaat terveysruoat voivatkin olla kaloripommeja.
Teksti: Janica Brander Kuvat: Colourbox

Levä- ja macajauheessa on piilokaloreita

Chlorella ja spirulina ovat leviä, jotka nautitaan jauheina. Chlorellassa on paljon proteiinia ja lehtivihreää. Spirulinassa on runsaasti proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita. Juurikasvi andienkrassista tehdään maca-jauhetta, jonka uskotaan parantavan vastustuskykyä ja kestävyyttä. Superjauheissa on myös yllättävän paljon energiaa. 100 grammassa chlorellaa on 410 kaloria, spirulinassa 320 kaloria ja macassa 350 kaloria.

Jauheiden suositusannos on yhdestä teelusikallisesta pariin ruokalusikalliseen päivässä. Kevyttä jauhetta sujahtaa smoothieen helposti liikaa, joten käytä annosmittaa. Neljä ruokalusikallista ravinnejauhetta sisältää 150–170 kaloria. Jos syöt useita eri jauheita ja käytät niitä liikaa, saat aterian edestä ylimääräisiä kaloreita päivittäin.

Lue myös: Goji-marjat ja maca-jauhe Ellien testissä

Avokado on lihottavin hedelmä

Avokadossa on paljon tyydyttymätöntä kasvirasvaa ja antioksidantti luteiinia. Ne hoitavat ihoa, hiuksia ja silmiä. Avokadon hyvä rasvakoostumus saattaa laskea kolesterolia ja verenpainetta. Terveellinen hedelmä on myös melkoinen kaloripommi. Yhdessä avokadossa on jopa 280 kaloria, joten puolikas päivässä riittää.

Lautastaan ei kannata täyttää avokadolla samaan tapaan kuin kevyillä kasviksilla. Avokadoa kannattaa ajatella juuston tapaisena lisukkeena, jota ei voi syödä huolettomasti joka aterialla. Avokadon pehmeys tekee siitä petollisen herkun. Helposti suuhun sulavaa hedelmää tulee syötyä huomaamatta liikaa.

Testaa: Lempeä elämä -blogin avokadoreseptit helppo guacamole ja raaka suklaamousse

Pähkinöissä on paljon rasvaa

Pähkinät suojaavat sydänsairauksilta ja diabetekselta. Niissä on proteiinia, kuitua sekä verisuonille hyviä tyydyttymättömiä kasvirasvoja. Pähkinöitä ei silti kannata napsia huolettomasti. 100 grammassa macadamia-pähkinää on 700 kaloria, cashew-pähkinässä 600 kaloria ja maapähkinässä 530 kaloria. Pieni kourallinen pähkinöitä tai pari teelusikallista pähkinävoita päivässä riittää.

Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan pähkinöitä syövät elävät pidempään ja ovat muuta väestöä hoikempia. Pähkinöiden lisääminen ruokavalioon tosin vähensi tutkittujen muuta syömistä, mikä selittää hoikistumisen. Korvaa siis suklaapatukat ja keksit pähkinöillä, mutta älä syö sekä makeita herkkuja että pähkinöitä.

Lue myös: Pähkinät ja siemenet ovat hyväksi sydämelle

Kiistelty kookosöljy ei laihduta

Kookosöljyn väitetään laihduttavan, ehkäisevän suolistovaivoja, laskevan kolesterolia ja verenpainetta. Öljyn terveysvaikutuksia ei ole tutkittu tarpeeksi, ja suuri osa sen terveysväitteistä perustuu uskomuksiin. Kookosöljy ei ole muita öljyjä kevyempi. 100 grammassa on 890 kaloria. Vaikka kookosöljy on kasvirasvaa, se on sydämelle ja verisuonille haitallista tyydyttymätöntä rasvaa.

Kookosöljyä käytetään superfood-ruokavaliossa ruoan kypsennykseen, pirtelöihin ja jopa kahviin. Neljässä ruokalusikallisessa on yli 400 kaloria. Huoleton kookosöljyn käyttö lihottaa ja nostaa kolesterolia. Kookostuotteista terveellisin vaihtoehto on kookosvesi. Siinä on paljon magnesiumia, ei lainkaan rasvaa ja vain 19 kaloria 100 grammassa.

Lue myös: Kookosöljy on Jutta Gustafsbergin ja muiden julkkisnaisten suosikki

Kevyt smoothie onkin tuhti ateria

Helposti juotavassa smoothiessa voi olla jopa 700 kaloria. Energiaa kertyy, jos lisäät smoothieen runsaasti levä- ja macajauhetta, avokadon, banaanin, pähkinöitä ja kookosöljyä. Jos käytät energiapitoisia aineksia, muista, että smoothie on oikea ateria ja vähennä muuta syömistäsi.

Keskustele: Jaa paras smoothie-reseptisi

Raakakakussa on puolet enemmän kaloreita kuin pullassa

Vegaaninen ja gluteeniton raakakakku kuulostaa terveelliseltä herkulta. Raakaleivonnaisia ei kypsennetä. Jauhoja, valkoista sokeria ja eläinperäisiä raaka-aineita kuten munia ei käytetä. Ne korvataan energiapitoisilla pähkinöillä, kookosrasvalla, hunajalla ja kuivatuilla hedelmillä. 100 grammassa raakakakkua voi olla lähes 700 kaloria, kun tavallisessa kääretortussa kaloreita on 390.

Raakakakuissa on enemmän kuitua ja ravinteita kuin tavallisissa leivonnaisissa. Tuhti raakakakku pitää hyvin nälkää, ja sillä voi joskus korvata kokonaisen aterian. Kakuissa voi kuitenkin olla paljon tyydyttynyttä rasvaa, ja kuivatuissa hedelmissä on runsaasti sokeria. Raakaleivonnaiset ovatkin selkeästi enemmän herkkuja kuin terveysruokaa.

Lue myös: Karita Tykkä vaihtoi karkit raakaruokaan

Kaakaonibsit eivät ole suklaata kevyempiä

Kaakaonibsit ovat rouhetta, joka tehdään kuivatuista kaakaopavuista. Kaakaonibseissä on paljon elimistöä suojaavia antioksidantteja ja mineraaleja. Nibsejä voi syödä sellaisenaan, käyttää leivontaan ja raakasuklaan valmistukseen. Kevyitä nibsit eivät ole. 100 grammassa on jopa 600 kaloria. Parin ruokalusikallisen annoksessa on 190 kaloria eli kokonaisen välipalan verran.

Lue myös: Raaka kaakao, hyvän mielen herkku

Lähteet: Antioksidantit.com, Fineli, Foodin, Harvardin yliopisto, Kalorilaskuri, Medical News Today, Rasvatieto, Women´s Health

X