Liikunta

Astangajooga vahvistaa, yinjooga rauhoittaa – lue, mikä joogalaji sopii sinulle parhaiten

Kun tarjolla on kymmeniä joogalajeja astangasta flow`hun, noviisi hämmentyy. Lue, mikä joogatyyli sopii kovaa treeniä kaipaavalle, mikä taas sisäistä harmoniaa etsivälle.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Kun tarjolla on kymmeniä joogalajeja astangasta flow`hun, noviisi hämmentyy. Lue, mikä joogatyyli sopii kovaa treeniä kaipaavalle, mikä taas sisäistä harmoniaa etsivälle.

Jooga on intialainen, tuhansia vuosia vanha menetelmä, jossa yhdistyvät fyysinen harjoitus, syvä hengitys ja keskittyminen. Nykyään tarjolla on kymmeniä joogalajeja akrobaattisesta astangasta meditatiiviseen kundaliiniin. Tyylien runsaus voi hämmentää aloittelijaa.

Helpotimme valintaasi listaamalla 8 suosittua joogalajia, jotka sopivat erilaisiin tarpeisiin.

1. Astangajooga haastaa lihakset

Astangajoogan harjoitukset ovat edistyneellä tasolla fyysisesti vaativia. Astanga on silti paljon muutakin kuin käsilläseisontaa.

Harjoitukset perustuvat on vinyāsaan eli liikkeen ja hengityksen yhdistämiseen. Asanoiden eli asentojen väillä ei pidetä taukoja, ja hengitys ohjaa liikkeitä, ei päinvastoin.

Harjoituksissa käytetään Ujjayī-hengitystekniikkaa, jossa hengitetään nenän kautta sisään. Ulos- ja sisäänhengityksen pitäisi kestää yhtä kauan. Tekniikka synnyttää sihisevän ääneen, kun ilmaa vedetään kurkun takaosaa kohti. Dynaamisessa hengitystyylissä käytetään tehokkaasti palleaa ja kylkivälilihaksia, jolloin koko keho lämpenee.

Astangajoogassa on kolme asanasarjojen pääryhmää: perussarja yoga chikitsa, edistyneempi nadi shodhana ja taitureille sopiva sthira bhaga. Harjoitukset tehdään aina samassa järjestyksessä aurinkotervehdyksistä aloittaen.

Vaativampaan sarjaan ei saa siirtyä ennen kuin helpommat asanat ja hengitystekniikka ovat hallussa. Tässä lajissa mestariksi kehittymisessä voi kestää vuosia. Kyseessä on myös kärsivällisyysharjoitus.

Laji sopii sinulle, jos: Kaipaat syvien lihasten tehotreeniä, haluat oppia dynaamisen hengityksen ja olet valmis pitkään opiskeluun.

Laji ei sovi sinulle, jos: Astangajoogaa ei suositella raskaana oleville. Jos kärsit tuki- ja liikuntaelinvaivoista tai kivuista, kevyempi jooga voi olla parempi vaihtoehto.

2. Bikramjooga nostaa hien pintaan

Bikram Choudburyn 1940-luvulla kehittämä tyyli tunnetaan myös hot joogana. Harjoitukset tehdään 38-asteiseksi lämmitetyssä salissa. Lihakset, nivelsiteet ja jänteet venyvät tehokkaasti, mutta turvallisesti, kun lämpö vetristää kehon.

Klassinen bikramtunti kestää 90 minuuttia. Sen aikana tehdään 26 asennosta ja kahdesta hengitysharjoituksesta koostuva sarja. Asanat tehdään tietyssä järjestyksessä, sillä jokainen liike on suunniteltu valmistamaan kehoa seuraavaan asentoon.

Vaikka tunti nostattaa hien pintaan, se on rauhallinen. Liikkeet ovat helppoja, ja sekä aloittelijat että edistyneet tekevät saman sarjan.

Laji sopii sinulle, jos: Haluat avata kehon jumeja tehokkaasti, mutta turvallisesti ja nautit lämmöstä.

Laji ei sovi sinulle, jos: Tulet kuumassa huonovointiseksi.

3. Hathajooga hellii kehoa ja mieltä

Hatha on klassinen joogamuoto, jonka pohjalta astangajooga on kehitetty. Asanoilla vahvistetaan pranaa eli kehon ja mielen elinvoimaa. Tavoitteena on tasapainottaa dynaamista ha-energiaa ja rauhallista eli tha-energiaa.

Osa liikkeistä on venyttäviä ja osa rauhoittavia. Osa vaatii koordinaatiokykyä ja lihasvoimaa. Tavoitteena on voimauttaa ja rauhoittaa tasapainoisesti.

Astangan tavoin hathajoogassa liikkeet tehdään syvän hengityksen tahtiin. Asanoissa ollaan kuitenkin yleensä lyhyemmän ajan. Niiden välillä voidaan pitää pieniä taukoja.

Laji sopii sinulle, jos: Haluat oppia joogan perusteet ja kaipaat sekä haastetta että rauhoittumista. Hathasta muokattu kevyt raskausjooga sopii odottajalle.

Laji ei sovi sinulle, jos: Kaipaat fyysisempää voimaharjoitusta.

4. Iyengarjooga on pikkutarkkaa työskentelyä

Joogamestari B.K.S Iyengarin kehittämä tyyli perustuu tarkkuuteen. Ohjaaja auttaa asettamaan kehon millilleen oikeaan asanaan, jotta nivelet ovat suotuisassa kulmassa toisiinsa nähden.

Erityistä huomiota kiinnitetään jalkojen, käsien, lantion ja selkärangan linjaukseen. Liikkeissä voidaan käyttää apuvälineitä, kuten seinää, joogavyötä, tuolia tai putkityynyä.

Harjoituksella on usein teema, joka toistuu kaikissa asanoissa. Asentojen kestoa pidennetään hitaasti kehoa kuunnellen.

Laji sopii sinulle, jos: Sinulla on tuki-tai liikuntaelinvaivoja, haluat oppia kehotietoisuutta tai kuntoutat vammaa.

Laji ei sovi sinulle, jos: Kaipaat rankkaa treeniä.

5. Kundaliinijooga laajentaa tietoisuutta

Kundaliinijoogaa kutsutaan tietoisuuden joogaksi. Harjoitteluun kuuluu fyysisten asanoiden lisäksi meditaatiota, mielessä tai ääneen lausuttuja mantroja sekä käsi- ja sormiliikkeitä eli mudria. Jokainen tunti on erilainen, sillä parhaat opettajat hallitsevat jopa satoja asanoita ja mantroja.

Laji pyrkii paitsi notkistamaan kehoa, myös rauhoittamaan ja laajentamaan tajuntaa. Joogan nimi viittaa kundaliinienergiaan, jonka uskotaan kulkevan kehon energiakeskusten eli chakrojen läpi.

Laji sopii sinulle, jos: Kaipaat vaihtelevaa, henkistä ja meditatiivista joogaa.

Laji ei sovi sinulle, jos: Kaipaat kovaa treeniä, haluat hioa aina samoja liikesarjoja tai vierastat joogan henkistä sisältöä.

6.Vinyasa on modernia tehojoogaa

Vinyasa- ja flow-joogaksi kutsuttu laji on moderni versio astangajoogasta. Tämä joogatyyli on dynaaminen ja lihaksia haastava. Edistyneellä tasolla liikkeet voivat lähennellä akrobatiaa. Astangan tapaan harjoitusta tuetaan voimakkaalla hengityksellä, joka lämmittää kehoa.

Vinyasajoogan suurin ero astangaan on vaihtelevuus. Tunnilla ei tehdä aina samoja asanoita samassa järjestyksessä. Taustalla voi olla modernia treenimusiikkia.

Laji sopii sinulle, jos: Kaipaat haastavaa ja vaihtelevaa voima- ja liikkuvuusharjoittelua.

Laji ei sovi sinulle, jos: Haluat tehdä vain lempeää kehonhuoltoa.

7. Yinjooga laukaisee selkäkipua ja stressiä

Fyysiset joogalajit, kuten astanga, vapauttavat lämmintä ja aktiivista yang-energiaa. Yin-energiaa vahvistava jooga taas rauhoittaa ja auttaa mieltä syventymään.

Yinjoogassa ei pumpata ja venytetä lihaksia, vaan sidekudoksia ja ligamentteja. Asanat ovat lempeitä ja niissä ollaan pitkään, jotta sidekudosten aineenvaihdunta ja liikkuvuus parantuvat. Liikkeet tekevät hyvää etenkin lantiolle ja alaselälle, joissa sidekudosta on paljon.

Yinjooga rauhoittaa hermostoa ja tyhejntää mielen. Se laukaisee tehokkaasti stressiä ja sopii iltajoogaksi.

Laji sopii sinulle, jos: Tarvitset kehonhuoltoa, kärsit selkäkivuista, stressistä tai nukahtamisvaikeuksista.

Laji ei sovi sinulle, jos: Kaipaat piristävää hikitreeniä.

8. Yogalates yhdistää joogan ja pilateksen

Yogalates on tuoreimpia joogasuuntauksia, joka yhdistää joogan ja pilateksen. Tunti on usein kaksiosainen. Kehoa lämmitellään ensin jooga-asanoilla, kuten aurinkotervehdyksillä. Niistä siirrytään pilatesliikkeisiin, jotka aktivoivat syviä selkä- ja vatsalihaksia ja korjaavat ryhtiä.

Keskivartaloa käytetään enemmän kuin muilla joogatunneilla. Tunnelma on rauhallinen ja keskittynyt, mutta tähtäimessä on enemmän fyysinen kuin meditatiivinen harjoitus.

Laji sopii sinulle, jos: Haluat parantaa ryhtiäsi ja napakoittaa korsettiasi.

Laji ei sovi sinulle, jos: Haluat harrastaa selkeästi vain joogaa tai pilatesta, kaipaat henkisyyttä tai erittäin kevyttä tuntia.

Lähteet: Helsingin astangajoogakoulu, Kaikki joogasta, Mindbodygreen, Yoga International, Yogame, Yogapedia

X