Liikunta

Kuinka monta askelta kävelet päivässä? Tämän askelmäärä kertoo terveydestäsi

Terveytesi kiittää, kun otat päivittäin tarpeeksi askelia. UKK-instituutin mukaan ihanteellinen askelmäärä on 13 000 askelta, mutta jo 9000 askelta päivässä on mainio määrä terveyden kannalta. Lue vinkit, joiden avulla saat kerättyä päivittäin terveellisiä lisäaskelia.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Hissin vaihtaminen portaisiin on helppo tapa kerryttää askelia ja kohentaa terveyttä.

Terveytesi kiittää, kun otat päivittäin tarpeeksi askelia. UKK-instituutin mukaan ihanteellinen askelmäärä on 13 000 askelta, mutta jo 9000 askelta päivässä on mainio määrä terveyden kannalta. Lue vinkit, joiden avulla saat kerättyä päivittäin terveellisiä lisäaskelia.

Kun kävelemme, teemme sitä, mihin kehomme on suunniteltu. Ihmiskeho tarvitsee liikettä voidaakseen hyvin ja pysyäkseen terveenä.

Päivittäinen askelmäärä antaa osviittaa siitä, kuinka aktiivinen henkilö on kyseessä ja mitä se hänen terveytensä kannalta tarkoittaa.

Tarkista askelmittarin, aktiivisuusrannekkeen, urheilukellon tai älypuhelinsovelluksen avulla päivittäinen askelmääräsi ja lue, kerrytätkö askelia terveytesi kannalta riittävästi.

5000 askelta tai vähemmän

Arkiaskareet kerryttävät noin 2000–5000 askelta päivässä. Se on kuitenkin terveyden kannalta liian vähän.

Jos askeleita kertyy alle 5000 päivässä, ihminen on liikunnallisesti passiivinen. Todennäköisesti suurin osa hänen päivästästään kuluu istuen.

Istumatyöläinen voi vähentää istumisen haittavaikutuksia ja lisätä aktiivisuuttaan yksinkertaisin keinoin.

Kolmen kilometrin eli noin puolen tunnin mittainen kävelylenkki on erinomainen tapa lisätä askelia päivään. Puolen tunnin reippaan kävelylenkin aikana ihminen ottaa noin 4000 askelta, jolloin yhdessä arkiaktiivisuuden kanssa päästään jo 9000 askeleeseen – eli terveyden kannalta riittävään määrään.

5000–7500 askelta

Henkilö, jonka askelmäärä on 5000–7500 päivässä, liikkuu jonkin verran, mutta ei vielä terveyden kannalta tarpeeksi. Jokainen askel 5000:n päälle on kuitenkin plussaa. Liikkuminen edistää verenkiertoa, aktivoi lihaksia ja edistää aineenvaihduntaa.

Mikäli päivittäinen askelmääräsi jää alle 7500, tavoitteenasi voisi esimerkiksi olla 2000 askeleen lisäys. Siihen riittää noin 1,5 kilometrin kävely. Saisitko sen täyteen esimerkiksi työmatkallasi?

7500–10 000 askelta

Kun päivittäinen askelmäärä on 7 500–10 000, henkilö liikkuu mukavan määrän ja on liikunnallisesti melko aktiivinen. Sydän- ja verisuonisairauksien riski vähenee, veren rasva- ja sokeriarvot pysyvät hyvällä tasolla ja painonhallintakin helpottuu. Säännöllinen kävelylenkkeily (yhteensä 2,5 tuntia viikossa) vähentää erityisesti vyötärölihavuutta.

UKK-instituutin mukaan suositeltava askelmäärä on 9 000 askelta päivässä. Istumatyöläiselle tavoite voi tuntua hankalalta, mutta se on mahdollista saavuttaa jo hyötyliikunnan ja säännöllisen kävelylenkkeilyn (vähintään 2,5 tuntia viikossa) avulla.

Yli 10 000 askelta

Jos kävelet noin 10 000 askelta päivässä, olet liikunnallisesti aktiivinen. Jos määrä on jo 13 000, voit sanoa olevasi hyvin aktiivinen. UKKinstituutin mukaan ihanteellinen askelmäärä päivässä on 13 000.

Suuri askelmäärä tuo mukanaan lisää terveyshyötyjä. Yli 10 000 päivittäinen askelmäärä on yhdistetty muun muassa parempaan verenpaineeseen ja psyykkiseen hyvinvointiin sekä matalampaan sydän- ja verisuonisairauksen riskiin.

Myös painonhallinta helpottuu, jos joka päivä tulee otettua yli 10 000 askelta. Terveyskirjaston artikkelissa suositellaan, että runsaasti laihduttaneiden henkilöiden kannattaa pyrkiä yli 10 000 askeleeseen päivässä, jotta kilot eivät ala kertyä takaisin.

Näin saat enemmän askelia päivääsi

Huomasitko, että päivittäinen askelmääräsi on terveyden kannalta liian vähäinen? Sinun ei heti tarvitse alkaa tavoitella 10 000 askeleen rajaa, vaan jokainen lisäaskel on jo edistystä. Tavoitteena voi aluksi olla esimerkiksi 2000 lisäaskelta päivässä.

Muista myös, että tärkeintä ei ole tiettyyn askelmäärään pääseminen vaan istumisen vähentäminen ja aktiivisuuden lisääminen.

Näin saat 100–1000 lisäaskelta

Tee pieniä muutoksia arkeesi. Jää esimerkiksi bussista pois pysäkkiä aikaisemmin, parkkeeraa auto kauemmas kaupan sisäänkäynnistä, käytä portaita hissin sijaan ja nouse vähintään kerran tunnissa ylös tuolistasi jaloittelemaan.

Näin saat 1000–5000 lisäaskelta

Muutaman tuhannen askeleen lisäys vaatii jo hieman enemmän toimia, mutta ei missään nimessä ole mahdotonta. Jo 20–40 minuutin kävelyllä saat tavoitteen täyteen.

Näin saat yli 5000 lisäaskelta

Jos päivittäinen askelmääräsi on tällä hetkellä melko matala ja haluaisit saada 10 000 askelta täyteen, tavoite vaatii sitoutumista.

Lähde liikkeelle pienistä muutoksista (katso edelliset kohdat). Jos ne eivät vielä riitä, voisiko ratkaisu olla esimerkiksi työmatkaliikunta? Myös jumppa, sulkapallon pelaaminen, rullaluistelu, hiihto, vesijuoksu ja monet muut liikuntalajit ovat erinomaisia keinoja kerryttää askelia ja kohentaa omaa kuntoa ja terveyttä.

Lähteet: Discover GoodTerveyskirjastoTime, UKK-instituutti, Verywell Fit

X